ΠΣΕ: Σε αναζήτηση ισορροπιών το εξωτερικό εμπόριο

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 15:03
UPD:15:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Στόλης

Η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Αρνητικά πρόσημα, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς υποχώρησης, καταγράφηκαν στην πορεία του εξωτερικού εμπορίου της χώρας τον Αύγουστο, δεύτερο μήνα ισχύος των κεφαλαιακών ελέγχων, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) σε ανακοίνωσή του.

Τα στοιχεία δείχνουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων, όσο υπήρχαν ρυθμίσεις χαλάρωσης των capital controls, που όμως εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά τις ροές εμπορευμάτων από και προς τη χώρα.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για τον Αύγουστο του 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,9%, ενώ η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε επίσης κατά 8,9%.

Ωστόσο, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, προκύπτει σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 6,8% και μικρότερη μείωση των εισαγωγών, κατά 8,4%.

Ο ΠΣΕ επισημαίνει ότι τον Ιούλιο, μήνα τραπεζικής αργίας, οι συνολικές εξαγωγές, όπως δηλώθηκαν στα Τελωνεία, μειώθηκαν κατά 8%, ενώ οι συνολικές εισαγωγές υποχώρησαν κατά 32%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που καταγράφει τα εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, τον περασμένο Ιούλιο η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών υπολογίστηκε στο 9,1%, ενώ για τις εισαγωγές ανακοίνωσε υποχώρηση της τάξης του 35,6%.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πάγια θέση των Ελλήνων εξαγωγέων για άμεση χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που αφορούν τις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Η εισροή συναλλάγματος από τις εξαγωγές αγαθών αναμένεται φέτος να ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό, αποδεικνύοντας τη σημασία της εξωστρέφειας για την παραγωγική διαδικασία της χώρας, τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη συνεισφορά της στη μείωση των ελλειμμάτων στην Ελλάδα», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Η ίδια σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη μείωση των εισαγωγών, ειδικά πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, δημιουργεί προβληματισμό για τους μήνες που έρχονται, ειδικά σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας και δυσβάσταχτων πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη φορολογία, για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η κ. Σακελλαρίδη θεωρεί, πάντως, θετικό το γεγονός ότι η εξωστρέφεια ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης ακούστηκε εκ νέου στο κοινοβούλιο από τους εκπροσώπους όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων, καθώς επίσης και οι εξαγγελίες για άμεσο «ξεπάγωμα» του νέου ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

«Ωστόσο, η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη δραστικές παρεμβάσεις που αφορούν την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου στους Ιδιώτες, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την εδραίωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα υιοθετεί φιλοαναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις και επανεκκίνηση παραγωγής», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΣΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα