Ε.Ε.: Πρόστιμο 12.781.410 ευρώ στην Ελλάδα για το έργο του «Ελ. Βενιζέλος»

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 12:00

Διαδικασία δημοσιονομικής διόρθωσης ύψους 12.781.410 ευρώ έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, μετά από κοινοτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη, η Κομισιόν αναφέρει ότι τα αίτια της επιβολής του προστίμου οφείλονται σε:

- επανυπολογισμό του κόστους συγκεκεριμένων τμημάτων του έργου

- στη μη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για την απαραίτητη δημοσιότητα και πληροφόρηση

Η πλήρης απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Χούμπνερ έχει ως εξής:

«Όσον αφορά τη γραπτή ερώτηση του αξιότιμου μέλους του Κοινοβουλίου σχετικά με τα πορίσματα του λογιστικού ελέγχου:

- Δεν υπήρξαν παρατυπίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας του Ταμείου Συνοχής, εκτός από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι απαιτήσεις περί δημοσιότητας, το αεροδρόμιο είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανόνες.

- Ο επανυπολογισμός του συνολικού κόστους των στοιχείων που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής οδήγησε σε μικρή μείωση της συγχρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής, με αποτέλεσμα μια δημοσιονομική διόρθωση 7.940.214 ευρώ.

- Δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις περί δημοσιότητας και πληροφόρησης, γεγονός που οδήγησε σε δημοσιονομική διόρθωση 4.841.196 ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τα συμπεράσματα του ελέγχου.

Με την απόφαση της Επιτροπής, της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, ξεκίνησε διαδικασία δημοσιονομικής διόρθωσης. Η συνολική διόρθωση που αποφασίστηκε ανέρχεται σε 12.781.410 ευρώ και θα ανακτηθεί με επιστροφή του ποσού.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα