Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το ταμπλό του ΧΑ δίνει αφορμή για να σχολιάσουμε τις κινήσεις των θεσμικών γύρω από καμιά δεκαπενταριά μετοχές, καθώς ο τζίρος των μετοχών του FTSEM δύσκολα και σποραδικά περνά πάνω από το ένα εκατ. ευρώ. Τα ταμπλό των μεγάλων χρηματιστηρίων συνεχίζουν να αποτυπώνουν τη θέληση των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων, που δείχνουν την ανάγκη τους να διατηρηθεί το καθεστώς της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα συνέχιζαν την άνοδό τους τα Ευρωπαϊκά, στηριγμένα στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μόνο και μόνο επειδή αποφάσισαν οι ιθύνοντες της Σαουδικής Αραβίας να συζητήσουν με τους Ρώσους γύρω από την αγορά του μαύρου χρυσού. Γεγονός που έδωσε ώθηση στις μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών. Είναι η βεβαιότητα που απλώνεται σχετικά με την μετάθεση για το 2016 της ημερομηνίας απογείωσης των επιτοκίων της Fed, η οποία αυξάνει τη διάθεση των traders για ανάληψη ρίσκου στις αγορές πρώτων υλών και όχι μόνο.
Ο ΓΔ έκατσε πάνω στις 680 μονάδες και ο 25άρης ξεπέρασε τις 201 οι εγχώριοι αναλυτές ωστόσο δεν ασχολούνται με το ταμπλό αλλά με τις προσδοκίες από το πολιτικό πεδίο. Το διεθνές κλίμα παρέμεινε θετικό για τις μετοχικές αξίες αφού στην Ευρώπη ο ενεργειακός κλάδος περιόρισε την ανοδική του πορεία μετά το πτωτικό «γύρισμα» του πετρελαίου. Ώθηση από την ανάκαμψη των κλάδων της βιοτεχνολογίας και των μεταλλευμάτων έλαβε χθες η Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν με άνοδο φτάνοντας στα επίπεδα του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών. Σήμερα οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει το έργο της στηριγμένη στις δυνάμεις που την στήριξαν και την προηγούμενη περίοδο φέτος. Παράλληλα το φαινόμενο να έχουν επιστρέψει οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων κάτω από το 7,5% υπογραμμίζει τις προσδοκίες των θεσμικών εκείνης της αγοράς πως και η Ελλάδα θα περάσει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
Ώθηση από την ανάκαμψη των κλάδων της βιοτεχνολογίας και των μεταλλευμάτων έλαβε χθες η Wall Street, με τους δείκτες να κλείνουν με άνοδο φτάνοντας στα επίπεδα του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών. Παράλληλα, οι επενδυτές βρίσκονται σε αποτίμηση των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 16.912,29 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,90% στις 4.791,15 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,80% στις 1.995,83 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Freeport-McMoRan σημείωσε κέρδη 9,3% και η Newmont Mining βρέθηκε στο +2,8%, καθώς ανακάμπτουν οι τιμές των μεταλλευμάτων.
Στον αντίποδα, η Yum! Brands κατέγραψε βουτιά 18,8%, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι ο στόχος του 10% στην αύξηση της κερδοφορίας το 2015 μάλλον δεν θα επιτευχθεί, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 14%.
Επίσης, η Adobe Systems σημείωσε απώλειες 5,3%, καθώς η διοίκησή της υποβάθμισε τους στόχους για το 12μηνο χρήσης του 2016, εξαιτίας της μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος και των αλλαγών στην τιμολογιακή πολιτική.
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε το ΑΑΑ στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ και διατήρησε αμετάβλητο το outlook, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυνητικά μακροπρόθεσμες απειλές για την αξιολόγηση.
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν μέχρι τέλους τα ισχυρά τους κέρδη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας τελικά με μικρή άνοδο, καθώς ο ενεργειακός κλάδος περιόρισε την ανοδική του πορεία μετά το πτωτικό «γύρισμα» του πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 6.336 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,68% στις 9.970 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,14% στις 4.667 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,14% στις 360,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη έως και 1,2%. Τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ο δείκτης σημείωσε κέρδη 4,1%.
Στο ταμπλό, η SABMiller ενισχύθηκε τελικά κατά 0,3%, καθώς απέρριψε την πρόταση της Anheuser-Busch InB, η οποία αύξησε, στις 42,15 στερλίνες ανά μετοχή, την προσφορά για την εξαγορά της. Η τελευταία περιόρισε τα κέρδη της στο 0,6%.
Επίσης, οι μεταλλευτικές Anglo American και Rio Tinto Group κατέγραψαν κέρδη άνω του 7%, μετά και την αναβάθμισή τους από την Morgan Stanley.
Στον αντίποδα, ο κλάδος της υγείας σημείωσε σημαντικές απώλειες στον δείκτη Stoxx 600. Άνω του 2,4% η πτώση σε Roche Holding και Novartis.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη συρρίκνωση 1,2% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
ΧΑ
Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις χρειάστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών για να επανέλθει στα επίπεδα των 680 μονάδων, προκειμένου να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα η οποία επιδεινώθηκε στις δύο μετεκλογικές εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,40% στις 680,10 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 680,65 μονάδες και η χαμηλότερη στις 670,56. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,05% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 36,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 25,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,92% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,29%.
Η αγορά έχει αρχίσει από χτες να «κοιτά» ξεχωριστά τους τίτλους της εγχώριας αγοράς, διαφοροποιώντας τη μεταχείρισή τους ανάλογα με τις προοπτικές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαφοροποίησης είναι στον στον τραπεζικό κλάδο, με την μετοχή της Εθνικής να επωφελείται από την έντονη φημολογία περί του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί για την τουρκική θυγατρική της, την Finansbank. Άλλωστε, ο κλάδος βρίσκεται στο μέσο της διαδικασίας για τον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών του, εξέλιξη που αποτελεί και τον βασικό οδηγό των επενδυτών της εγχώριας αγοράς.
Επίσης, η αγορά προχώρησε σε επιλεκτικές κινήσεις τοποθέτησης και ρευστοποίησης, στη βάση των μακροοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στις εκτιμήσεις των επίσημων φορέων. Έτσι, βλέπουμε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό να προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς, σε αντίθεση με εκείνες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά.
Η εγχώρια αγορά κατέγραψε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κέρδη, τα οποία μάλιστα συνοδεύτηκαν με αύξηση του τζίρου συναλλαγών, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη θετική στάση των επενδυτών όσο η ορατότητα για την οικονομία και τις τράπεζες βελτιώνεται. Όσο περνάει ο καιρός και η νέα κυβέρνηση βρίσκει τους ρυθμούς της, η επενδυτική στρατηγική θα είναι όλο και πιο ξεκάθαρη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αναφέρουν οι αναλυτές.
Αυτό που προέχει είναι η νέα κυβέρνηση να αρχίσει το νομοθετικό της έργο, στη βάση των υποχρεώσεων της έναντι των πιστωτών, και να «τρέξει» παράλληλα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτές τις δύο προτεραιότητες σκιαγραφεί η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, η οποία βλέπει σταδιακά να βγαίνει η αγορά από την τρίμην «αδράνεια» που προκάλεσαν τα capital controls και η προεκλογική περίοδος.
Στο ταμπλό σήμερα, εκτός της Εθνικής (+7,39%), σημαντική ήταν και η συμβολή της ΔΕΗ (+7,37%), ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές της ΕΧΑΕ (+6,43%), του ΟΛΠ (+4,32%), της Grivalia Properties (+3,87%), του ΟΤΕ (+3,50%), της ΜΕΤΚΑ (+2,63%), της Coca Cola HBC (+2,23%), των ΕΛΠΕ (+2,10%)και της Μυτιληναίος (+2,08%).
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,57%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,44%), της Τιτάν (-1,99%), της Alpha Bank (-1,71%) και της Jumbo (-0,13%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +6,20%) και τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών (-1,03%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 44 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
ΗΠΑ
Τεχνική ανάλυση
Επιμονή στη στάση επιφυλακτικής ουδετερότητας από τους traders
Τεχνικά ο 25άρης έφθασε πάνω από τις 201 μονάδες χωρίς να πιάσει τις 202, ενώ μπορεί να φθάσει χωρίς πισωγύρισμα ως τη ζώνη μεταξύ των 204 και 207 μονάδων. Ο ΓΔ χτύπησε και έκλεισε στις 680, που επίσης αποτελεί σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Ωστόσο, η πορεία τους χθες ήταν ενδεικτική της κατοχύρωσης της ανόδου των τιμών βήμα - βήμα και μετά από διαστήματα που η προσφορά υπερτερούσε. Αλλά η ζήτηση διευκόλυνε τους πωλητές να ορίζουν τις τιμές των μετοχών ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΓΡΙΒ και ΟΤΕ όλο και ψηλότερα. Τα κέρδη τους ήταν από +3,50% ως 7,37%. Τους βασικούς δείκτες πήραν στην πλάτη και αυτά τα blue chip εκτός της ΕΤΕ.
Η στήλη δεν ενθουσιάστηκε αρχικά από την δυναμική της εβδομάδας. Αλλά η αγορά μας πείθει μέρα με τη μέρα, ότι διαθέτοντας στατιστική μνήμη ανεβαίνει, παράλληλα με τον ημερήσιο τζίρο. Ενώ αυτός των πακέτων δεν αφήνει αμφιβολία για το ρόλο των ισχυρών θεσμικών. Μετάνιωσαν και τοποθετούνται κυκλικά. Δεν παραιτούμαστε από τις επιφυλάξεις έναντι των τραπεζικών μετοχών και θεωρούμε σημαντικό μήνυμα, ενδεικτικό της επιστροφής φρέσκου αγοραστικού ενδιαφέροντος από θεσμικούς, την υπέρβαση της τιμής της ΕΤΕ πάνω από τα επίπεδα των 0,610 ευρώ. Καλό να σημειωθούν αυτά τα επίπεδα κάπου, από εκείνους που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον έρωτά τους για τράπεζες. Όσο για τον πανηγυρισμό της πιθανής πώλησης της Finansbank, δεν αρμόζει για την εκποίηση της πιο καρπερής εταιρίας του ομίλου της Εθνικής
Σήμερα
Τα κινεζικά χρηματιστήρια ανέβηκαν σήμερα Πέμπτη μετά από μια εβδομάδα μακράς διακοπής καθώς προσπάθησαν να ακολουθήσουν ένα παγκόσμιο ράλι, ενώ οι περισσότερες περιφερειακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά με τις ιαπωνικές μετοχές να γυρίζουν πτωτικά από πιέσεις που οφείλονται σε αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε -0,3%. Ο δείκτης ήταν σε καλό δρόμο για να σπάσει μια 6-ήμερη αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων που τον οδήγησε σε κορυφή 45 ημερών αυτή την εβδομάδα, που στηρίχθηκε στην παγκόσμια αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, καθώς οι προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve φέτος υποχώρησαν.
Στη Wall Street, ο δείκτης S & P 500 .SPX ανήλθε σε υψηλό 3-εβδομάδων, χάρη σε μια αναπήδηση από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Επίσης οι μετοχές του κλάδου πρώτων Υλών απολαύσανε μια θετική συνεδρίαση από την επιστροφή των κερδών για τις τιμές τα πολύτιμα μέταλλα. Η Fed δεν επέλεξε να αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο στον απόηχο της ψύξης της παγκόσμιας ανάπτυξης και από τους φόβους για την εμβάθυνση της επιβράδυνσης στην Κίνα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε -0,7% μετά από τις αδύναμες παραγγελίες ιαπωνικών μηχανημάτων και ένα ισχυρότερο γιεν που κλάδεψαν τη διάθεση για ρίσκο. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -0,69 τοις εκατό, της Νότιας Κορέας Kospi σημείωσε μεταβολή -0,25% και οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν 0,4%.
Οι Κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες έχουν πληγεί από άγρια ταλάντευση κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης στις ανησυχίες επί της πολιτικής για την ανάπτυξη, κινήθηκαν ανοδικά μετά την επαναλειτουργία μετά από μια παρατεταμένη αργία, από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στη Σαγκάη ο SSEC αυξήθηκε 3,8%.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αγορά έχουν μετατοπίσει τις προσδοκίες τους για μια άνοδο των επιτοκίων της Fed έως τον Μάρτιο του 2016, πολλοί αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να υποδηλώνουν την πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τον τρόπο σκέψης των ιθυνόντων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όταν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Fed, θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην ημέρα.
Οι πρόεδροι της Fed του Σαιντ Λούις James Bullard, της Minneapolis Narayana Kocherlakota και του Σαν Φρανσίσκο John Williams θα μιλήσουν επίσης αργότερα σήμερα Πέμπτη.
Το δολάριο ταλαντεύτηκε δεδομένου ότι τα αδύναμα στοιχεία των θέσεων εργασίας για τις ΗΠΑ μειώσανε τις προοπτικές μιας αύξησης επιτοκίων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ήταν σε καλό δρόμο για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών του έναντι του γιεν, το οποίο έλαβε μια νέα ώθηση, την Τετάρτη μετά από την είδηση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική.
Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1,1255 δολάρια μαζεύοντας μερικές από τις ζημίες που υπέστη στη διάρκεια της νύχτας από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη εικόνα των δεδομένων για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή.
Το αργό διέκοψε την άνοδό του μετά την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που δείχνει μια μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων και διέκοψε προσωρινά ράλι. Οι τιμές του Αργού στις ΗΠΑ CLc1 ήταν στα 48,00 δολάρια το βαρέλι, μετά το υψηλό 2-1 / 2 εβδομάδων στα 49,71 που έγραψε την Τετάρτη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Μέχρι στιγμής ξέρουμε τι δεν θέλει να κάνει η Κυβέρνηση και επίσης ότι η Αντιπολίτευση αποφάσισε να μην στηρίξει επώδυνα μέτρα. Σύντομα έρχονται τα κλιμάκια της τρόικας, ή όπως αλλιώς λέγεται, και θα μάθουμε τι θα εφαρμοστεί στον Ελληνικό Πληθυσμό, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση της Χώρας και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, για να ακολουθήσει η συζήτηση για απομείωση του χρέους.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασχολείται με τα εσωκομματικά της και το Χρηματιστήριο περιστρέφεται πέριξ των 650 - 680 μονάδων με τζίρο περιπτέρου (λίγο μεγαλύτερου αυτή την εβδομάδα).
Μια υπέρβαση των 680 μονάδων, θα μπορούσε να οδηγήσει στις 710, ή ακόμα και στις 750 μονάδες, χωρίς να έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση στην Οικονομία.
Στο μεταξύ, σοβαρά κεφάλαια φαίνεται να ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, αλλά μόνο αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση και προχωρήσει η αξιολόγηση. Οι ξένοι επενδυτές στις Τράπεζες δηλώνουν ότι θα κάνουν υπομονή. Τέλος, όλα τα χρήματα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για Κρατική επιδότηση της Οικονομίας, εξαρτώνται επίσης από την αξιολόγηση.
Ο Στρατής Πολυχρονέας της ΜΙΔΑΣ ΑΧΕΠΕΥ
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 αποτελεί το νέο, με το Κυβερνητικό Επιτελείο να αναγκάζεται να προβεί σε ένα αγώνα δρόμου ταχύτητας μέχρι το τέλος του έτους και σε αγώνα αντοχής για τη συνέχεια.
Ξεκινώντας από τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, το ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει το 2015 κατά -2,3% και το 2016 κατά -1,3% (μεταβολές σε σταθερές τιμές). Αξίζει να αναφερθεί ότι τις χρονιές υπερψήφισης των προηγούμενων μνημονίων, δηλαδή το 2010 (υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο Ι το Μάιο του 2010) και το 2012 (υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο ΙΙ τον Φεβρουάριο του 2012), το ΑΕΠ υποχώρησε κατά -5,4% και -6,6% αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα, μετά την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου ακολούθησαν το "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους το 2012 και οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών Τραπεζών το 2013 και 2014.
Την υπερψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ τον Αύγουστο του 2015, αναμένεται να ακολουθήσει η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών (καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων), η οποία σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενέχει κίνδυνο "bailin" για τους καταθέτες.
Όσον αφορά τα capital controls και την περίπτωση της Κύπρου, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά -7,9% το 2013 (τέθηκαν σε ισχύ στις 27/03/13) και σωρευτικά κατά -14,2% έως το εκτιμώμενο ΑΕΠ του 2015 (άρση των capital controls έγινε στις 06/04/15). Βέβαια στην περίπτωση της Κύπρου, υπήρξε ταυτόχρονο "bailin" των καταθετών, αλλά και κλείσιμο Τράπεζας (Λαϊκή Τράπεζα). Σημαντικό ρόλο στη ιδιαίτερα δύσκολη επίτευξη του στόχου της συγκράτησης της επιβράδυνσης του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει η διάθεση των νέων Κοινοτικών κονδυλίων ύψους €35 δισ. το διάστημα 2014-2020.
Οι αυξήσεις της έμμεσης φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών, οι αλλαγές στις συντάξεις και η σταδιακή κατάργηση ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του Αγροτικού και Ναυτιλιακού κλάδου, θα επιδράσουν αρνητικά και στην κατανάλωση και στο ύψος του ΑΕΠ.
Όσον αφορά την καταγεγραμμένη ανεργία, βάσει του προσχεδίου, αναμένεται να αυξηθεί στο 25,4% το 2015 και στο 25,8% το 2016, δηλαδή σωρευτικά κατά 1,2% έναντι του 2014, όταν στην Κύπρο η αντίστοιχη αύξηση μετά την εφαρμογή των capital control ήταν 2,8%.
Τέλος, αναφορικά με το χρέος ως ποσοστού του ΑΕΠ, αυτό αναμένεται από 177,1% το 2014, να αναρριχηθεί στο 181,8% το 2015 και στο 192,4% το 2016 και σε απόλυτα νούμερα να αυξηθεί στα €333,5 δισ. το 2016 από €317,1 δισ. το 2014.
Εν κατακλείδι, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Κυβέρνησης σε ένα απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου κρίνεται μόνο από οικονομικούς, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές στην Κίνα προσπάθησαν να πιάσουν την παγκόσμια άνοδο κατά την περίοδο της αργίας τους
Η διαπραγμάτευση στις ασιατικές αγορές μετοχών έχει μεικτή εικόνα σήμερα. Η αγορά της Σαγκάης ανέβηκε 3,8%, ενώ ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,6%, καθώς οι παραγγελίες μηχανημάτων συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο. Αλλού, οι μετοχικές αξίες ανεβήκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τις αμερικανικές μετοχές στο +0,8% και ευρωπαϊκές μετοχές αρκετά υψηλότερα. Το ράλι των τιμών του πετρελαίου σταμάτησε μετά από μια bearish έκθεση για την αμερικανική παραγωγή και επί των αποθεμάτων, αλλά η τιμή του Brent παρέμεινε πάνω κατά 20% από τα χαμηλά του στα τέλη Αυγούστου.
Στην Ιαπωνία οι παραγγελίες μηχανημάτων αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, με πτώση 5,7% m / m, τον Αύγουστο, και βλέπουμε τώρα σε κίνδυνο τις προοπτικές για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Διατηρούμε τις προβλέψεις μας για περαιτέρω χαλάρωση από την BoJ στις 30 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία σημείωσε USD13.8bn πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο, σημειώνοντας το 14ο συνεχόμενο μήνα πλεονάσματος.
Η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή (IP) ήρθε ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν, με πτώση 1,2% m / m, τον Αύγουστο. Αυτό ακολουθείται από ασθενέστερη εικόνα από την αναμενόμενη στις εργοστασιακές παραγγελίες. Εξακολουθούμε να αναμένουμε η ανάπτυξη στη Γερμανία για να διατηρηθεί ψηλά στα επόμενα τρίμηνα.
Τα πρακτικά της FOMC το Σεπτέμβριο που θα κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη στο συναίσθημα έναντι του κινδύνου. Η σημερινή συνάντηση της BoE και τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ θα είναι σημαντικά. Όσον αφορά την ΕΚΤ, τα πρακτικά θα αποκαλύψουν τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 3 Σεπτεμβρίου. Η εστίαση θα είναι πιθανώς σχετικά με τις πιθανές επιλογές που συζητήθηκαν από το ΔΣ για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Draghi, δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είχε συζητηθεί.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αύξηση του ελληνικού χρέους στο 196,9% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 0,5% αναμένει για το 2015 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με έκθεσή του, σχετικά με την παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, για το επόμενο έτος, το Ταμείο «βλέπει» μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους στο 206,6% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2017 στο 1,3% , το 2018 στο 2,5% ενώ το 2019 – 2020 θα αγγίξει το 3,5% του ΑΕΠ .
«Δεν θα είναι 2,5% η ύφεση το 2015. Θα είναι πολύ χαμηλότερη. Μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και των ηπιότερων αποτελεσμάτων των capital control», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο χρέος και απάντηση στην κριτική της Ν.Δ. ότι αυξήθηκε διαψεύδοντας τον ισχυρισμό αυτό.
Το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτύχει, εάν η χώρα επιβαρυνθεί με πρόσθετη λιτότητα, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ,Ολιβιέρ Μπλανσάρ. «Η δημοσιονομική προσαρμογή που ζητήθηκε από την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, είναι σαφώς μικρότερη από τις προηγούμενες συμφωνίες» τόνισε, σπεύδοντας ωστόσο, να επισημάνει ότι «παραμένει πάνω από τα σωστά επίπεδα».
Να τεθεί η ελάφρυνση του χρέους στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μας φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», ανέφερε κατά την ομιλία του παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.
Συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ετήσια Σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού.Ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε σήμερα για τη Λίμα του Περού όπου θα πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2015.
Πτώση της τάξης του 3% - 5% αναμένεται να καταγράψουν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα έως το τέλος του 2015, σύμφωνα στοιχεία που επικαλείται η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Η οριακή πτώση, σύμφωνα με την ΕΕΚΦΝ, οφείλεται εν μέρει στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς έχουν σημειωθεί ορισμένες αλλαγές στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων, με την Ρόδο, την Κω, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Σύμη να είναι οι μεγάλοι «χαμένοι».
Στην απόκτηση ποσοστού 51,00% στην εταιρεία ALUYU AG προχώρησε η θυγατρική της Αλουμύλ, ALUMIL YU INDUSTRY, καταβάλλοντας το ποσό των 46.789,00 ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία στον χώρο του αλουμινίου με έδρα την Ελβετία. Η Αλουμύλ διευκρινίζει ότι η εξαγορά της εταιρείας δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα του ομίλου.
Σημαντική αύξηση κατέγραψε η επιβατική κίνηση της Aegean Airlines στο εννεάμηνο του 2015, επηρεαζόμενη θετικά από την επιτυχή επέκταση του δικτύου. Συγκεκριμένα, Αegean και Olympic Air μετέφεραν 9,2 εκατ. επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, 17% περισσότερους σε σχέση με το 2014.
Διαδικασία για τη διάθεση ενός πακέτου μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ξεκίνησε, πριν από λίγες μέρες, η Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον από την κίνηση αυτή είναι ευρύτερο. Πρόκειται για ένα κρίσιμο τεστ για την αγορά των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα των επαγγελματικών και αυτό γιατί θα εξελιχθεί σε μια συγκυρία όπου οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς στην αγορά επικρατεί στασιμότητα με ελάχιστες πράξεις να ολοκληρώνονται.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η οικονομική κρίση όξυνε τις ανισότητες στις χώρες της Ευρώπης και ιδίως του Νότου, επισήμανε ο ειδικός αναλυτής του ΟΟΣΑ, Μίκαελ Φόρστερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η αύξηση των ανισοτήτων ενδεχομένως να συνεπάγεται την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, λόγω της επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας, παρατηρήθηκε μία οξύτατη αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων από το 2007 έως το 2012.
Το «πράσινο λόμπι» δεν πρέπει να καταδικάσει την Volkswagen, καθώς θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπογράμμισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απευθυνόμενη προς την πτέρυγα των βουλευτών των Πρασίνων, απηύθυνε έκκληση ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το σκάνδαλο της Volkswagen ως άλλοθι για την καταδίκη ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας, γεγονός που θα θέσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.
Κατά 3,1 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Platts. Όπως αναφέρει το MarketWatch, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια, αν και οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις 1,75 εκατ. βαρελιών. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν στην εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύεται αυτή τη στιγμή στο 0,9% και τα 48,95 δολάρια/βαρέλι.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter κατέστη σήμερα ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλάλ, αποκτώντας ποσοστό άνω του 5%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), ο Σαουδάραβας πρίγκιπας κατέχει 34.948.975 μετοχές, το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό 5,17%. Τις περισσότερες μετοχές διαθέτει ο συνιδρυτής του Twitter, Έβαν Γουίλιμς, ο οποίος διατηρεί το 6,9% του μετοχικού κεφαλαίου.
Με την παγκόσμια οικονομία να χάνει τη δυναμική της και το κινεζικό «θαύμα» της ταχείας ανάπτυξης να ξεφουσκώνει,ΗΠΑ και Ιαπωνία αναζητούν νέους προορισμούς για τις εξαγωγές τους. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων και δέκα ακόμη χωρών του Ειρηνικού σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας μια οικονομική ζώνη που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και με οικονομική παραγωγή σχεδόν τριάντα τρις δολαρίων.
Να μην διαθέσει πετρελαιοκίνητα οχήματα στην αμερικανική αγορά για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αποφάσισε η Volkswagen, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος της γερμανικής εταιρείας, Μίκαελ Χορν. Μάλιστα, η αυτοκινητοβιομηχανία απέσυρε το αίτημα πιστοποίησης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της, για το 2016, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Volkswagen, η διαδικασία ανάκλησης των «πειραγμένων» οχημάτων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα, η εταιρεία να μείνει εκτός της αμερικανικής αγοράς τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016.
Ζημιές προ φόρων, ύψους 6 δισ. ευρώ, αναμένει για το τρίτο τρίμηνο του 2015 η Deutsche Bank, εξαιτίας πολλαπλών προστίμων που επιβλήθηκαν στον επενδυτικό κλάδο της τράπεζας.
Απώλειες αναμένεται να προκληθούν και από το μειωμένο όφελος από την πώληση της PostBank. Μετά φόρων, οι ζημιές της Deutsche Bank εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 6,2 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα των άνωθεν προβλέψεων, η γερμανική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης ή αναστολής της καταβολής του μερίσματος στους μετόχους.