Νέο τριετές επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ από την ELPEN

Στρατηγική: Στόχος η λειτουργία ερευνητικού κέντρου στα Σπάτα και παραγωγικής μονάδας στην Κερατέα
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 14:08
UPD:14:09
elpen.gr

Η εταιρεία προχωρά περαιτέρω σε συνεργασίες και με πολυεθνικές φαρμακευτικές, με πιο πρόσφατη την ανάληψη της κυκλοφορίας και της επιστημονικής ενημέρωσης ενός καινοτόμου φαρμάκου, της αλογλιπτίνης, προϊόν έρευνας της ιαπωνικής Takeda.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Με ρεκόρ τζίρου στα 200 εκατ. ευρώ και ένα φιλόδοξο επενδυτικό τριετές πλάνο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ «γιορτάζει» τα 50 χρόνια δραστηριότητάς της η εταιρεία ELPEN.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος δ.σ. της βιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, μέσα στην επόμενη τριετία και εφόσον δεν υπάρξουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής όσο και της φορολόγησης, η ELPEN θα λειτουργήσει νέο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα και μια ακόμη παραγωγική μονάδα στην Κερατέα.

Ο αντιπρόεδρος δ.σ. της βιομηχανίας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ το ερευνητικό κέντρο βρίσκεται ήδη σε φάση αδειοδότησης. Συνολικά οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας για τα προσεχή χρόνια θα ανέλθουν σε 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά περαιτέρω σε συνεργασίες και με πολυεθνικές φαρμακευτικές, με πιο πρόσφατη την ανάληψη της κυκλοφορίας και της επιστημονικής ενημέρωσης ενός καινοτόμου φαρμάκου, της αλογλιπτίνης, προϊόν έρευνας της ιαπωνικής Takeda.

Σημειώνεται δε ότι το 30%-35% του κύκλου εργασιών στην Ελλάδα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας με πολυεθνικές. Μάλιστα, ο όμιλος, δηλαδή η εταιρεία ELPEN μαζί με τις θυγατρικές Winmedica και ΕΝΟΡΑΣΙΣ, παρουσιάζει τζίρο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το 14%-15% των πωλήσεων, ήτοι περίπου 28 εκατ. ευρώ, προέρχεται από εξαγωγές.

Σήμερα, η ELPEN κατατάσσεται με βάση τα στοιχεία της IMS στην 6η θέση στην Ελλάδα σε μια αγορά με 400 και πλέον φαρμακευτικές εταιρείες (η πλειονότητα αυτών όμως είναι ανενεργές ή έχουν ελάχιστη παρουσία), εγχώριες και πολυεθνικές, με δυναμικό που φτάνει τους 870 εργαζόμενους.

Η ELPEN πραγματοποιεί εξαγωγές 30 σκευασμάτων και έχει ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως. Τα τελευταία δέκα χρόνια μάλιστα έχει στενή συνεργασία με χώρες της Ασίας και της Απω Ανατολής. Τον Φεβρουάριο του 2012 ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία, την ELPEN Pharma GmbH, ενώ διατηρεί θυγατρική και στη Σουηδία.

Φαρμακευτική πολιτική

Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα, μια σειρά αποσπασματικά μέτρα, τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν σήμερα την καθημερινότητά μας, φέρνοντας στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου. Τα μέτρα αυτά δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ούτε ουσιαστικές εξοικονομήσεις και αντίθετα οδηγούν σε υποκαταστάσεις φθηνών φαρμάκων από πολύ ακριβότερα σκευάσματα.

Η διοίκηση της ΠΕΦ προχωρεί σε επικαιροποίηση των θέσεων του κλάδου, ώστε να υπάρξει ορθολογική πολιτική που να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, την πρόοδο των ασθενών, την ανταποδοτικότητα και τις θέσεις εργασίας με προστιθέμενη τεχνολογική αξία. Με βάση αυτές θα προχωρήσει σε συζήτηση με τον υπουργό Υγείας τις επόμενες μέρες.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τρύφων τονίζει πως η συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία, χωρίς ο γιατρός να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένο ιδιοσκεύασμα, θα οδηγήσει πολλά νέα γενόσημα που είναι έτοιμα, να μην κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μάλιστα, μεθοδεύεται η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σχετικά με τη χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη στο 1,945 δισ. ευρώ, ο κ. Τρύφων σημειώνει πως θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτή τα εμβόλια που είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να επέλθει περαιτέρω εξοικονόμηση μέσα από την ορθή συνταγογράφηση αλλά και την ανακοστολόγηση.

Πάντως, όπως τόνισε, από μόνη της η αύξηση της δαπάνης δεν θα φέρει σωστά αποτελέσματα εάν δεν υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις που να λαμβάνουν υπ’ όψιν το σύστημα ορθής αποζημίωσης και όχι μόνο την τιμολόγηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα