Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Θες γιατί το τρώγοντας έρχεται η όρεξη επικράτησε χθες, θες γιατί δεν πήγαινε άλλο με τις πιέσεις, η σκληρή οροφή των 192 μονάδων ξεπεράστηκε άνετα και επίσης ο δείκτης των θεσμικών δεν πλησίασε τις 183 μονάδες που είχαμε εντοπίσει ως επόμενή του στήριξη. Ο σκληρός πυθμένας των ημερών ορίστηκε γύρω από τις 185 μονάδες και καλό είναι να τον ξεχάσουμε και γρήγορα μάλιστα. Κάτι σχετικά εύκολο αν το rebound δεν είναι χαζο-αντίδραση τεχνικού τύπου και αφορά σε πραγματική στροφή των επενδυτικών προσδοκιών.
Για τον τραπεζικό δείκτη η αντίδραση χθες ήταν απελευθέρωση σε σχέση με τα στατιστικά του δεδομένα. Ωστόσο δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Για αυτό ο ενθουσιασμός δεν είναι κατακριτέος, αλλά σπάνια αποτελεί τον καλύτερο επενδυτικό σύμβουλο.
Οι επενδυτές θα αποτυπώσουν στο ταμπλό την εκτίμησή τους για την σχέση συμμόρφωσης της νέας κυβέρνησης στα συμπεράσματα που προέκυψαν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Αρκετοί χθες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα κίνητρα των θεσμικών που έστειλαν τις τράπεζες στο +22%. Από την κατάταξη των μεταβολών των κλαδικών δεικτών φάνηκε πως η δυναμική ευνόησε τους πλέον πιεσμένους των ημερών και έδωσε οριακά κέρδη στους κλάδους με τις μετοχές που αποτέλεσαν την «άμυνα» τις μέρες των πιέσεων στις Τράπεζες.
Η επέμβαση στην τιμή των τραπεζικών μετοχών δεν αποκλείεται να έγινε συντονισμένα και καθόλου αυθόρμητα για λόγους στατιστικούς και σε αυτό βοήθησε το διεθνές κλίμα σε μεγάλο ποσοστό. Από το για ποια αίτια και πόσο, ενθουσιάζεται ένα σύνολο ανθρώπων σε μια από κοινού διαδραματιζόμενη διαδικασία, μπορεί να γίνει αντιληπτό και το τι του προκαλούσε φόβο. Τελικά από την Παρασκευή και μετά, δεν είναι «τραβηγμένο» να υποστηρίξουμε ότι οι αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες πέρασαν μια φάση σημαντικών πιέσεων και εγγραφής χαμηλών σε βάθος αρκετών ετών, λόγω της πολιτικής που υπολόγισαν ότι θα τραβήξει η Fed. Ναι. Μια άνοδος του βασικού επιτοκίου από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται από το τέλος του 2008, θα ήταν της τάξης του 0,25% και δεν δικαιολογούσε την υποτίμηση νομισμάτων και το μεγάλο ξεπούλημα των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές. Αλλά σύσφιξη νομισματικού χαρακτήρα είχε να γίνει από το 2006 και μπορεί σε αυτή τη φάση να δυσκόλευε ελάχιστα τη ρευστότητα των αγορών. Θα σήμαινε όμως πολλά για το μέλλον.
Γιατί οι επενδυτές παγκοσμίως έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις Κεντρικές Τράπεζες και γνωρίζουν, πως κάθε αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική τους πολιτική, δεν διαρκεί ένα μήνα ούτε καν ένα ή δύο χρόνια. Σκέφτηκαν λοιπόν, ότι τα επιτόκια στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα έπαιρναν την ανηφόρα και σταδιακά θα αυξάνονταν υπολογίσιμα. Αναγκάζοντας σε αύξηση και τα επιτόκια δανεισμού στις υπόλοιπες οικονομίες. Αυτό, για τα υπερδανεισμένα κράτη ή επιχειρήσεις θα ήταν ένα γερό χτύπημα. Σε μια φάση που η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα είναι δεδομένη και αφού αυτό συμβαίνει στη δεύτερη σε ισχύ οικονομία του πλανήτη, ήδη λειτουργούσε αρνητικά για τις αναδυόμενες αγορές. Η σκλήρυνση των συνθηκών δανεισμού θα τους προκαλούσε επιπλέον προβλήματα και έτσι ξεκίνησε η φυγή των κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) φέτος το καλοκαίρι. Στην ομάδα των ΕΜ εντάσσεται και το ΧΑ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Συνεχίστηκε, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η ανοδική αντίδραση των αμερικανικών δεικτών, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με βάση τις νέες εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να παραμείνει χαλαρή μετά και τα νέα στοιχεία που έρχονται από την αγορά εργασίας. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 16.776,43 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,56% στις 4.781,26 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,83% στις 1.987,05 μονάδες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι από την περασμένη Παρασκευή κυριαρχεί ένα κλίμα ευφορίας στις αγορές, εξαιτίας των... απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα να οδηγήσει τη Federal Reserve στην καθυστέρηση της πρώτης αύξησης του επιτοκίου της, μετά από επτά χρόνια, εκτίμηση που επιδρά θετικά στις αγορές.
Στο ταμπλό, η Twitter κατέγραψε κέρδη 7%, καθώς επισημοποίησε τον ορισμό του Τζάκ Ντόρσεϊ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.
Επίσης, η General Electric ενισχύθηκε 5,3%, μετά την ανακοίνωση του fund του Nelson Peltz, Trian Fund Management, ότι απέκτησε 2,5 δισ. μετοχές στην εταιρεία, γεγονός που τον καθιστά μεταξύ των μεγαλομετόχων της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στο μεταξύ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου από τις εισηγμένες, με τις Pepsico και Alcoa να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση 3,9% στην κερδοφορία των εισηγμένων του δείκτη S&P 500.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών ISM, στις 56,9 μονάδες έναντι 59 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 57,5 μονάδες.
Ευρώπη
Με τα μεγαλύτερα κέρδη του τελευταίου μήνα έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των εμπορευμάτων, ενώ θετικά λειτούργησαν και οι εκτιμήσεις ότι η αμερικανική Federal Reserve θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,76% στις 6.299 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,74% στις 9.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 3,54% στις 4.617 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 3% στις 358,33 μονάδες.
Στο ταμπλό, άλμα 17% κατέγραψε η Glencore, μετά το +72% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς έγινε γνωστό ότι το ιαπωνικό Mitsui & Co. και ένα καναδικό συνταξιοδοτικό fund, εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά πακέτου μειοψηφίας στην αγροτική της μονάδα. Επίσης, κέρδη 1,2% σημείωσε η Lloyds, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μετοχών ύψους 2 δισ. στερλινών την άνοιξη του 2016. Η κυβέρνηση της χώρας κατέχει μετοχές της τράπεζας από το 2008, όταν και τη διέσωσε.
Στο +7,5% βρέθηκε η ArcelorMittal, καθώς η διοίκησή της προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση σιδηρομεταλλευμάτων στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα η Citigroup σύστησε «αγορά» για τη μετοχή της εταιρείας.
Στον αντίποδα, η K+S υποχώρησε κατά 25%, καθώς έγινε γνωστό ότι η Potash, απέσυρε την προσφορά της ύψους 7,85 δισ. ευρώ για την εξαγορά της.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2015, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του ίδιου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3%.
ΧΑ
Μετά από δύο εβδομάδες πτώσης ή «χλιαρής» αντίδρασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε χθες το come back κλείνοντας με ισχυρά κέρδη, τα οποίο στηρίχθηκαν κυρίως στην εντυπωσιακή άνοδο του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 4,07% στις 667,09 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 667,85 μονάδες και η χαμηλότερη στις 645,17. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 51,95% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 28,90 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,47 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 5,40% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,57%.
Τη Δευτέρα καταγράφηκε ένα εντυπωσιακό ανοδικό «ξέσπασμα» για τον τραπεζικό κλάδο, μετά από δύο εβδομάδες συνεχών πιέσεων. Ο κλάδος από την επόμενη των εκλογών μέχρι και την περασμένη Παρασκευή σημείωσε απώλειες 44,4%, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να αγγίζουν ή και να καταρρίπτουν τα ιστορικά τους χαμηλά.
Χθες, ο κλαδικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 22,15% στις 195,47 μονάδες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή αντίδραση σαφώς και διαθέτει τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού οι μετοχές βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούν να αγνοηθούν οι κινήσεις από τους φορείς προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Όπως επισήμαναν οι διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Εθνικής στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του έτους.
Θετικά στην αγορά επέδρασε σήμερα και η άνοδος των ευρωαγορών, ενώ οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή της στο Eurogroup, όπου και θα συζητηθούν τα βασικά σημεία του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα θα επικυρωθεί και η λίστα των προαπαιτουμένων για την αποδέσμευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Στο ταμπλό τώρα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank(+25%), της Πειραιώς (+24,65%), της Εθνικής (+20,55%), της Eurobank(+20%), καθώς και εκείνες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+8,48%), της ΕΧΑΕ(+7,46%), της Μυτιληναίος(+6,65%), του ΟΤΕ (+6,61%), της Τέρνα Ενεργειακή (+5,51%), της Ελλάκτωρ(+5,19%) και της ΔΕΗ (+5,07%).
Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ(-0,35%) και της Motor Oil(-0,09%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+22,15%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-1,35%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 32 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Επιμονή στη στάση επιφυλακτικής ουδετερότητας από τους traders
Οι θεσμικοί αποφάσισαν την επαναφορά των δεικτών σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στην προτελευταία ζώνη προ του πυθμένα για το 2015 χωρίς να περάσουν το δείκτη τους (FTSE25) από τις 183 μονάδες ορίζοντας ως ισχυρή στήριξη τις 185 που ενέγραψε ο δείκτης την περασμένη βδομάδα. Οι τράπεζες τελικά αντέδρασαν χωρίς ουσιαστική είδηση και προφανώς αυτό ήταν αποτέλεσμα ενεργειών από την πλευρά των μεγαλομετόχων.
Η άνοδος του 25άρη κατά +5,40% που σχεδόν εξαφάνισε το πτωτικό αποτέλεσμα της περασμένης βδομάδας -5,72%, στηρίχθηκε στις τράπεζες και επιτελέστηκε με αύξηση του τζίρου αλλά δεν άλλαξε τη στάση των traders. Χθες άλλαξαν χέρια 2554 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου με ελάχιστο μέρας τις 187,00 μονάδες και μέγιστο στις 197,25. Η εκκαθάριση για την σειρά Οκτωβρίου ορίστηκε στις 196,75 μονάδες με ανοικτές θέσεις 8877 από 9651 την Παρασκευή.
Συνεπώς μείωσαν την έκθεσή τους στην τρέχουσα σειρά ενώ παράλληλα μείωσαν και την προ-πρεία του έναντι του υποκείμενου δείκτη που έκλεισε στις 195,93 κάτω από τη μια μονάδα. Αντίθετα η εκκαθάριση του ΣΜΕ Νοεμβρίου έγινε στις 199,50 και με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 1692 από 713. Το συμπέρασμα που βγαίνει, αν λάβουμε υπόψη ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, είναι πως αναμένουν πιθανά υποχώρηση του 25άρη σήμερα ή στην καλύτερη περίπτωση συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα. Αλλά δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει αμέσως η τάση που εγκαινιάστηκε χθες προσδοκώντας ανοδική συνέχεια της μετά την αφομοίωση των τιμών που εμφανίστηκαν μια μέρα παγκόσμιου επενδυτικού ενθουσιασμού.
Σήμερα
Η προοπτική της καθυστέρησης στο πρόγραμμα της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια και τα σημάδια κάποιας σταθερότητας στην τιμή του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων αγορές ενίσχυσαν τις ασιατικές μετοχές σήμερα Τρίτη.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,7% φθάνοντας σε επίπεδα υψηλών δύο εβδομάδων.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας επέκτεινε την ανάκαμψη από το χτύπημα σε χαμηλό οκτώ μηνών πριν από μία εβδομάδα, τον βοήθησαν οι εικασίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να παρουσιάσει κίνητρα για τη στήριξη της τραυματισμένης οικονομίας.
Επίσης ήπια στήριξη της αγοράς, προσέφερε η πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία σε μια γενιά μεταξύ δώδεκα χωρών του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ιαπωνίας, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα οφέλη δεν είναι καθόλου σαφή.
Η Fed έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, καθώς η οικονομική ανάκαμψη εξελίσσεται, αλλά τα εκπληκτικά χαμηλά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, οδήγησαν πολλούς παράγοντες της αγοράς να εγκαταλείψουν τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων ως το τέλος του έτους.
Αυτό αύξησε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου μέσω των μετοχικών αξιών, οι οποίες έχουν πληγεί καιρό τώρα, από την απειλή που εμπεριέχεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού κεφαλαίων του δολαρίου, καθώς και από τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να μειωθεί πέφτοντας στην πιο αργή μεταβολή της μετά από πολλά χρόνια.
Ο δείκτης MSCI των παγκόσμιων μετοχών αυξήθηκε 1,9% τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από δύο τοις εκατό τη Δευτέρα, ενισχυμένες από ένα ράλι της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ και την προθυμία της Ρωσίας να συναντήσει άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου για να συζητηθεί η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου.
Τα Νομίσματα των εμπορευμάτων που συνδέονται με τις Πρώτες Ύλες τα πήγαν καλύτερα.
Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 120,48 γιεν και το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,1188 δολάρια ενώ η σχέση του ευρώ με το γιεν κάθεται τις τελευταίες εβδομάδες άνετα στο αντίστοιχο στενό εύρος διαπραγμάτευσης τους.
Η BOJ ξεκινά επίσης τη διήμερη συνεδρίασή της επί της νομισματικής πολιτικής της την Τρίτη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Το τρίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει αν η Χώρα καταφέρει και πάλι να μπει, υποτυπωδώς, στις ράγες της ανάπτυξης, μιας και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε συνεργασία με τα capital controls έχουν ουσιαστικά ισοπεδώσει την Οικονομία.
Μπροστά μας έχουμε να γράψουμε τα άσχημα macro νούμερα, μιας και ακόμα δεν έχουν φανεί τα πραγματικά μεγέθη, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση συνεχίσει να κωλυσιεργεί, ο Τραπεζικός κλάδος κινδυνεύει με "bail in" την επόμενη χρονιά.
Η Κορυφή της Κυβέρνησης έχει καταλάβει τα δεδομένα και το θέμα είναι αν θα μπορέσει, σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο, να εφαρμόσει αυτό που συμφώνησε προεκλογικά και σταδιακά να πάρει την ρευστότητα που τόσο πολύ έχει ανάγκη, για την υποτυπωδώς εύρυθμη λειτουργία του Κράτους.
Οι φόροι του επόμενου διαστήματος σίγουρα θα προβληματίσουν και θα μεγαλώσουν τα ληξιπρόθεσμα, με την Κυβέρνηση να ψάχνει, χωρίς να βρίσκει, ισοδύναμα μέτρα σε διαφόρους νέους, ή παλαιούς φόρους.
Η Αγορά περιμένει τις πρώτες εκείνες ενδείξεις εφαρμογής του μνημονίου, όπως μία Ιδιωτικοποίηση, ή την ανακεφαλαίωση του Τραπεζικού κλάδου, που μπορούν να της δώσουν ορμή για να κάνει προσπάθεια να ανακάμψει.
Τα "CC" (capital controls) δεν έχουν χαλαρώσει στο ελάχιστο, με μερικές διατάξεις να δημιουργούν πραγματικά απορίες. Παράδειγμα το ότι το σύστημα δεν αφήνει το "νέο χρήμα" να είναι ελεύθερο, προκαλεί απορία μιας και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να φέρει χρήματα μέσα στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, από την στιγμή που ξέρει ότι ελεύθερο είναι ένα πολύ μικρό μέρος του.
Στην Αγορά των ομολόγων η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, με τις τιμές να έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στα εταιρικά ομόλογα. Η Αγορά ξέρει πως σε περίπτωση που η εφαρμογή προχωρήσει ομαλά, τότε θα έχουμε και συμμετοχή της Χώρας στο "QE", γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά την Οικονομία.
Το επόμενο διάστημα, το πιο δύσκολο και μεγάλο βήμα της Κυβέρνησης θα έχει να κάνει με το Συνταξιοδοτικό, μιας και είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κόστος, ενώ η βιωσιμότητά του δεν υφίσταται με τα σημερινά δεδομένα. Εν κατακλείδι, είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να δώσει μία λύση μακράς διάρκειας, το επόμενο διάστημα, που θα αλλάξει τα δεδομένα για την Οικονομία, μιας και ο δρόμος είναι μοναδικός και μακρύς τουλάχιστον μέσα στην ζώνη του ευρώ.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι μετοχές στην Ασία «ενστερνίσθηκαν» τη συμφωνία TPP
Μια ομάδα από 12 χώρες του Ειρηνικού, που αντιπροσωπεύουν το 40% της οικονομίας του κόσμου, συμφώνησαν στην πιο φιλόδοξη εμπορική συμφωνία (TPP) σε βάθος μιας γενιάς τη Δευτέρα, με στόχο την ελευθέρωση του εμπορίου. Παρά το γεγονός ότι το σύμφωνο θα πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια και μπορεί να αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από τους νομοθέτες των ΗΠΑ, οι αγορές μετοχών στην Ασία φαίνεται να έχουν ήδη αγκαλιάσει τη συμφωνία, με το Nikkei σε άνοδο 1% και ο S & P / ASX πάνω κατά +0,5% το πρωί.
Το USD υποαπέδωσε μετά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η βελτίωση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ωφέλησε τα υψηλής απόδοσης νομίσματα των χωρών που παραγωγών βασικών προϊόντων, όπως το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Η ομάδα μας για την αγορά του FX πιστεύει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν θολώσει ακόμη περισσότερο.
Οι Δείκτες της αγοράς εργασίας και δείκτες PMI υπηρεσιών και προτείνουν την διατήρηση στις παγκόσμιες αβεβαιότητες, αλλά και κάποια υποχώρηση στο ρυθμό ανάπτυξης. Στη ζώνη του ευρώ, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι εκείνες που θα συνεχίσουν την προώθηση της ανάπτυξης, εν μέσω χαμηλού πληθωρισμού και την ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας και τη συνεχή βελτίωση της εμπιστοσύνης.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα με συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής για την BoJ (Τετάρτη), BoE (Πέμπτη), καθώς και τα πρακτικά του Σεπτεμβρίου της FOMC (Πέμπτη) και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (Πέμπτη).
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο ενδιάμεσων στόχων που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη υποδόση των δύο δισ., κατέληξε το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Ο κ. Ντέισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Όπως είπε πολλή δουλειά πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.
Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2016. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώπιον της Ολομέλειας, ανακοίνωσε την κατάθεση του και κάλεσε τα κόμματα να γνωστοποιήσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα πλαισιώσουν τις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκειμένου να συγκληθούν την προσεχή Δευτέρα και να εκλέξουν τα προεδρεία τους.
Μέτρα συνολικού ύψους 4,346 δισ. ευρώ προϋπολογίζει να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο 2016 προκειμένου να κλείσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Από αυτά, τα 1,851 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών. Κυριαρχεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ (τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αυτή τη συρρίκνωση δεν έχουν εξειδικευτεί), αλλά και η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ψαλίδι πέφτει στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Η δαπάνη για τις συντάξεις του δημοσίου προϋπολογίζεται να μειωθεί κατά 281 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό πακέτο μέτρο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης φτάνει στα 987,3 εκατ. ευρώ.
Η αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία της εμπιστοσύνης και για το γρήγορο «ξεκλείδωμα» των δόσεων, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
Η Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα, πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
Μήνυμα διατήρησης του ενδιαφέροντός τους για τα 14 υπό ιδιωτικοποίηση περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας εξέπεμψαν τα πλέον υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της γερμανικής Fraport από τη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο πραγματοποίησαν περιήγηση στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» και είχαν την «παρθενική» τους συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας).
Σε ναυαρχίδα του Ομίλου Frigoglass έχει εξελιχθεί η μονάδα της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια των 20 ετών λειτουργίας της.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Frigoglass ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα στη Ρουμανία το 1995. Το εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη της Τιμισοάρα, ξεκίνησε την παραγωγή σε ένα κτήριο έκτασης 6.300 τμ το 1995 και μετά από αλλεπάλληλες προσθήκες παραγωγικής δυναμικότητας, ώστε να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση, έχει φτάσει να καλύπτει σήμερα ένα εμβαδό 24.000 τμ.
Την ίδρυση της νέας θυγατρικής εταιρείας METKA EGN, ως αποτέλεσμα της σύμπραξης με τον Όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ, ανακοίνωσε η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων της και την τοποθέτησή της στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας. Η συμμετοχή της METKA στην κοινή εταιρεία ανέρχεται σε 50,1% και τα οικονομικά αποτελέσματα της METKA EGN θα είναι πλήρως ενοποιημένα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο κάνει λόγο για έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ύψος, η διάρκεια του ομολόγου και ο ακριβής χρόνος έκδοσης. Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς θα προχωρήσουμε σε νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Τέτοιες κινήσεις θα αποτελέσουν ενδείξεις της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο».
Το μεγαλύτερο - σε αξία «όνομα» διεθνώς φαίνεται πως διαθέτει η Apple, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch.
Η αξία του ονόματος της Apple (brand value) ανέρχεται στα 170,28 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδος 43% έναντι του 2014.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Google με αξία 120,31 δισ. δολαρίων και στην τρίτη, η Coca-Cola με 78,42 δισ. δολάρια. Έπεται η Microsoft με 67,67 δισ. δολάρια και η IBM με αξία 65,1 δισ. δολάρια.
Την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον υπολογισμό των δημόσιων ελλειμμάτων των κρατών – μελών της Ε.Ε. εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή της Επιτροπής. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί απόρροια των πιέσεων της Αυστρίας, η οποία καθιστά αναγκαία την εξαίρεση των δαπανών για τους πρόσφυγες από τον υπολογισμό του ελλείμματος των ετήσιων, εθνικών προϋπολογισμών.
Πρόστιμο, συνολικού ύψους 20,8 δισ. δολαρίων θα κληθεί να καταβάλλει η BP τόσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και στις κυβερνήσεις πέντε αμερικανικών πολιτειών. Το πρόστιμο αφορά στην παραβίαση του Συμφώνου Καθαρού Νερού και του Συμφώνου Πετρελαϊκής Μόλυνσης, λόγω των παραβιάσεων στον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επικυρώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Προληπτικά μέτρα εναντίον της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Οι προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας, το κλείσιμο «παραθύρων» και τον περιορισμό της χρήσης φορολογικών παραδείσων αποτελούν την κορύφωση ενός φιλόδοξου διεθνούς εγχειρήματος, που ξεκίνησε προ διετίας, από τις χώρες της G20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου), ως αντίδραση στη διογκούμενη φοροαποφυγή των επιχειρήσεων.
Με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών ISM, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης ISM διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 56,9 μονάδες έναντι 59 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 57,5 μονάδες.