Inpex: Στα ύψη οι μετοχές μετά την εξαγορά της Teikoku

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 08:26

ΤΗ μεγαλύτερη άνοδο, σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Teikoku Oil Corp., αντί του ποσού των 361 δισ. γιέν (3,1 δισ. δολ.) με στόχο να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς ο ανταγωνισμός από την Κίνα και την Ινδία για πετρελαιοπηγές αυξάνεται, σημείωσαν οι μετοχές της Inpex Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ιαπωνίας.

Η Inpex και η Teikoku, η τρίτη σε μέγεθος εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν στις 5 Νοεμβρίου την πλήρη εξαγορά. Οι μέτοχοι της Inpex, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους 1,57 τρισ. γιέν, καθώς από τις 4/11 κατέχουν περίπου το 81% της νέας εταιρείας. Οι μετοχές της Teikoku, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Η εξαγορά θα αυξήσει τη δυνατότητα της Inpex να κάνει προσφορές για τα δικαιώματα διΰλισης, καθώς η Ιαπωνία επιδιώκει να αυξήσει τις προμήθειες ενεργείας από πετρελαιοπηγές στη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιο-Ανατολική Ασία. Η Ιαπωνία, η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μεγαλώνει την κρατική Inpex, καθώς ηγείται στην εξερεύνηση πετρελαίου στο εξωτερικό, μετά την αναρρίχηση των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Inpex σημείωσαν άνοδο 8,8% φθάνοντας στα 890.000 γιέν η μία, τη μεγαλύτερη άνοδο από την 1 η Απριλίου και ήταν 3,3% υψηλότερα, στα 845.000 γιέν η μία, στη 1:56' μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Οι μετοχές της Teikoku, κέρδιζαν 10,4%, φθάνοντας στα 1,296 γιέν η μία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα, από τις 28 Σεπτεμβρίου του 1990 και ήταν 3,8% υψηλότερα, στα 1,218 γιέν η μία, στη 1:57' μ.μ. Οι μετοχές της Teikoku σημείωσαν φέτος υπερδιπλάσια άνοδο, περίοδο κατά την οποία οι μετοχές της Inpex, σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 66%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα