Ανάσα μετά τo μίνι-ράλι

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:20

TA AMERIKANIKA blue chips τερμάτισαν το τετραήμερο μίνι-ράλι στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές σταμάτησαν για μια ανάσα μετά τα πρόσφατα κέρδη τους, μια φυσιολογική εξέλιξη μετά την ευφορία των προηγούμενων ημερών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 46,51 μονάδες, ποσοστό 0,44%, φθάνοντας στις 10.539,72 μονάδες. Με απώλειες 6,17 μονάδων, ποσοστό 0,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.172,07 μονάδες.

Οι απογοητευτικές προβλέψεις από εταιρείες του τομέα κατασκευών ενέτειναν τις ανησυχίες, ότι η έκρηξη στην αγορά ακινήτων ενδεχομένως να φθάνει στο τέλος της.

Τα οικονομικά αποτελέσματα βοήθησαν το δείκτη Standard & Poor's 500 τις δύο προηγούμενες εβδομάδες να κερδίσει 3,7%. Πάνω από το 85% των μελών του δείκτη ανακοίνωσαν κερδοφορίες, εκ των οποίων το 64% ξεπέρασε τις προβλέψεις αναλυτών.

Η καλπάζουσα ζήτηση για κατοικίες οδήγησε σε αλματώδη αύξηση 58% τους κατασκευαστικούς ομίλους την προηγούμενη διετία αλλά η όρεξη των καταναλωτών για αγορές κατοικιών μπορεί να εξασθενήσει, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού.

Υψηλότερα επιτόκια και μια παγωμένη αγορά ακινήτων ενδεχομένως να περιορίσει το ποσό των χρημάτων που δαπανάται στο λιανικό εμπόριο και σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οριακές μεταβολές σημείωσαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου. Οι μισές από τις 18 κεφαλαιαγορές της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με άνοδο, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι εξαγωγικές εταιρείες, λόγω της πτώσης του ευρώ σε χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η εξασθένηση του ευρωπαϊκού νομίσματος ευνοεί τους Ευρωπαίους εξαγωγείς», τόνισε ο κ. Walter Sperb, διαχειριστής της Credit Suisse Asset Management.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 5.008,83 μονάδες, με απώλειες 0,31%, ενώ σε Παρίσι και ο Λονδίνο ο CAC και ο FTSE 100 έκλεισαν αμετάβλητοι στις 4.503,62 μονάδες και 5.460,90 μονάδες αντίστοιχα.

Μία άνοδος ή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 10% μεταφράζεται, σύμφωνα με αναλυτές, σε μία μέση μεταβολή της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά 3%.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές εταιρειών με εξαγωγική δραστηριότητα, μετά τη νέα σημερινή πτώση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ανοδο της τάξης του 1,6% σημείωσε και η μετοχή της Sanofi-Aventis, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας του γ' τριμήνου, η οποία ήταν καλύτερη του αναμενομένου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα