Market beat: Μοναδική ελπίδα αντίδρασης η στατιστική προϊστορία

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 09:56
UPD:09:56
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εβδομάδα μετά τις εκλογές όπου αποτυπώθηκαν πολλά στις συναλλαγές του ΧΑ δεν έχει περιλάβει ούτε μια ανοδική συνεδρίαση. Έτσι για την ώρα οι βασικοί δείκτες φαίνεται πως είναι έτοιμοι για πλήρη διαγραφή των κερδών που σχημάτισαν την προ των εκλογών βδομάδα. Το στοίχημα είναι να μην περάσουν οι δείκτες σε υπολογίσιμες απώλειες αθροιστικά στις δυο τελευταίες βδομάδες. Γιατί τότε θα έχει αφήσει η επενδυτική κοινότητα μια αρνητική αντίδραση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως και στο μέλλον αρνητικά θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την διακυβέρνηση που έφεραν οι κάλπες τον Σεπτέμβριο.  Αυτό κατά την εκτίμησή μας δεν ισχύει.

Δηλαδή οι αναλυτές στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι γιατί το αποτέλεσμα αυτό, ήταν αναμενόμενο. Και παράλληλα η Βουλή που σχηματίστηκε από τη Δευτέρα, έχει χαρακτηριστικά που μειώνουν την πιθανότητα να εμφανιστούν πολιτικά ακρότητες σχετικά με την σχέση της χώρας με την ευρωζώνη. Ωστόσο όλοι παραδέχονται πως η Κυβέρνηση, καλείται τώρα να λύσει εξαιρετικά γρήγορα, συσωρευμένα προβλήματα της Οικονομίας και να αποδείξει πως η αναδιάταξη των ίδιων ατόμων, χωρίς όμως αρκετούς από τους αντιρρησίες του παρελθόντος, θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη.

Η μελέτη των συναλλαγών από την μέρα που ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις του δεύτερου εξαμήνου στο ΧΑ, υποδείκνυε, μετά από τη χρήση κατάλληλων εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης, την πιθανότητα να κρύβεται στήριξη κοντά στα επίπεδα που έκλεισε ο 25άρης την Τετάρτη. Η δε μεταβολή του δείκτη των τραπεζών ήταν εκείνη που ανάδειξε την ανάγκη φρένου στην τριήμερη πτώση τους, που είχε αγγίξει το -22,8%. Οι θεσμικοί λοιπόν είχαν κίνητρα για να δείξουν διαφορετική στάση έναντι των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που τους ενδιαφέρουν. Αυτά λειτούργησαν χθες. Ενώ το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν εξαιρετικά αρνητικό. Θεωρούμε συνεπώς αξιοσημείωτο το γεγονός της εμφάνισης θετικής μεταβολής για τον 25άρη σε μεγάλα χρονικά διαστήματα χθες, την ώρα που ο DAX βούλιαζε πάνω από -2% με τους CAC και FTSE100 στο -1,75% και -0,68% αντίστοιχα.

Η φιλοτιμία των θεσμικών κατάφερε να οδηγήσει στα υψηλά ημέρας τους δείκτες για δεύτερη φορά στις 15:08, ενώ το πρώτο μέγιστο μέρας, και κατά εκατοστά της μονάδας ψηλότερο, σημειώθηκε στις 11:40. Σημείο καμπής στο δεύτερο μέρος ήταν η ανατροπή μιας αντίδρασης που είχε οδηγήσει τον ΓΔ λίγο πάνω από τις 670 μονάδες στις 16:22. Η ώρα αναφέρεται για να τονίσει την είσοδο στις συναλλαγές διαχειριστών από την άλλη όχθη του Ατλαντικού που εισήγαγαν στην ατμόσφαιρα την απαισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές των ΗΠΑ. Από τότε, η πορεία του ΓΔ ήταν καθοδική, αφού μεγάλωσε η πτώση του ΟΤΕ και των τραπεζικών μετοχών  που χθες έδειξαν κάποια σημεία αντίστασης.

Δεν το έβαλαν κάτω οι θεσμικοί της «συνομοταξίας» των ταύρων και στις δημοπρασίες μείωσαν την πτώση σε οριακή.  Ωστόσο οι πιέσεις στις τράπεζες, αφού διατηρήθηκαν ως το τέλος, δεν δικαίωσαν τις επιταγές της τεχνικής ανάλυσης. Με συνέπεια σήμερα να ανοίξει ο δρόμος για αναζήτηση ακόμα χαμηλότερων τιμών. Η Αγορά ανησυχεί για τις Τραπεζικές ΑΜΚ αλλά και τους όρους που αυτές θα γίνουν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε συνέχιση της διαφορετικότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chip που γίνονται μονάδες αντιστάθμισης των απωλειών με την εμφάνιση για αυτά κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το κακό είναι ότι αυτή τη βδομάδα δεν βοήθησε καθόλου το διεθνές κλίμα που αντίθετα συνέβαλλε στην μείωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμανιών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Η άνοδος του ενεργειακού κλάδου κατάφερε να περιορίσει στο τέλος τις απώλειες στη Wall Street, με τους δείκτες όμως να μην καταφέρνουν να αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο που προκάλεσε η αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,48% στις 16.202,26 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,44% στις 4.731,76 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,33% στις 1.932,36 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες 4,1% σημείωσε η Fiat Chrysler Automobiles, μετά την παραδοχή του προέδρου της Τζον Ελκαν ότι η υπόθεση της Volkswagen είναι πολύ σοβαρή και ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για την εξυγίανση του κλάδου.

Επίσης, η Caterpillar σημείωσε απώλειες 6,3%, μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας έως το 2018. Η εταιρεία στοχεύει να εξοικονομήσει 1,5 δισ. δολάρια ετησίως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 2% σημείωσαν, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όπως άλλωστε ανέμεναν οι αναλυτές. Επίσης, στις 267.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που τελείωσε στις 19 Σεπτεμβρίου, διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 272 χιλ. αιτήσεις. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά 750, στις 271.750 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

ΕΥΡΩΠΗ

Volkswagen και BMW αποτέλεσαν χθες τα δύο ηχηρά «βαρίδια» των ευρωαγορών, με τουςδείκτες να κλείνουν με ισχυρές απώλειες, υπό το βάρος του διαρκώς εξελισσόμενου σκανδάλου για τις πρακτικές τους στους πετρελαιοκινητήρες. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,18% στις 5.961 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,92% στις 9.428 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,94% στις 4.347 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,12% στις 339,63 μονάδες, ενώ σήμερα ξεκίνησε τις συναλλαγές με κέρδη έως 0,3%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Volkswagen, αν και ξεκίνησε με κέρδη, κατέγραψε τελικά απώλειες 2,2%, εν μέσω πληροφοριών ότι ορισμένα μοντέλα της υπερβαίνουν και τα ευρωπαϊκά όρια σε εκπομπές ρύπων.

Επίσης, απώλειες 5% σημείωσε η BMW, παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε διάψευση δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου που έκαναν λόγο για ανάλογες με τη Volkswagen πρακτικές στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η Hennes & Mauritz σημείωσε απώλειες 4%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,31 δισ. κορόνες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 5,37 δισ. κορόνες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία τον Οκτώβριο  διαμορφώθηκε στις 9,6 μονάδες, που αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη υποχώρησή του στις 9,8 μονάδες. Από την άλλη, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών σκαρφάλωσε το κλίμα στη βιομηχανία της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκε στις 104 μονάδες από τις 103 μονάδες του Αυγούστου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν πως θα παρέμενε αμετάβλητος.

ΧΑ

Ούτε την Πέμπτη κατάφερε να «σπάσει» το μετεκλογικό πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με μικρές απώλειες, υπό το βάρος του τραπεζικού κλάδου και σε πείσμα της ανοδικής αντίδρασης αρκετών δεικτοβαρών μετοχών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,11% στις 667,82 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 672,05 μονάδες και η χαμηλότερη στις 662,94. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24,01% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 23,39 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,48 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,43% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,57%. 

Χθες οι μη τραπεζικές μετοχές στήριξαν τον γενικό δείκτη, ωστόσο η συμπεριφορά των τραπεζικών δεν άφησε περιθώρια για να αλλάξει επί το θετικότερο το κλίμα στην αγορά. Έτσι, από την αρχή της εβδομάδας το Χ.Α. δεν έχει καταφέρει ούτε μία ανοδική συνεδρίαση, μετρώντας τις μετεκλογικές απώλειες ήδη πάνω από το 4,2%. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες από την αρχή της εβδομάδας ο τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει απώλειες πάνω από 24%.

Τα ανοιχτά μέτωπα κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, άλλωστε, δεν αναμένεται να κλείσουν άμεσα, εμποδίζοντας την επενδυτική «ορατότητα». Αυτό δείχνει και η βουτιά που έχει καταγράψει ο κλαδικός από τη Δευτέρα, όταν και έγινε γνωστό ότι μπορεί να λάβει παράταση η προθεσμία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου, θολώνοντας περαιτέρω την ορατότητα, καθώς η αγορά θέλει να γνωρίζει από ποια βάση ξεκίνησαν οι συνέπειες των capital controls.

Επίσης, η αγορά αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ένα μήνυμα όμως που ακόμη δεν έχει σταλεί. Αντίθετα, η μίνι κρίση που υπήρξε χτες με την παραίτηση ενός υφυπουργού, του Δ. Καμμένου, εντείνει τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα, οδηγώντας την αγορά να κρατήσει επιφυλακτική στάση. 

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank «κατάφερε» να καταρρίψει το αρνητικό χαμηλό της, μετά από απώλειες 6,45%, με την αποτίμησή της να φτάνει στα 426,5 εκατ. ευρώ. Αρνητικό το κλείσιμο και για τις ΜΕΤΚΑ (-3,83%), Πειραιώς (-3,26%), Alpha Bank (-2,36%) και ΟΤΕ  (-1,72%).

Στον αντίποδα, έντεκα μετοχές του FTSE25 έκλεισαν ανοδικά, μεταξύ των οποίων οι ΓΕΚ ΤέρναΓΕΚΤΕΡΝΑ+5,33% (+5,33%), Motor Oil (+3,80%), ΔΕΗ  (+2,27%), Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,08%). 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-2,10%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος Πετρελαίου-Αερίου (2,99%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Είναι η πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Οκτωβρίου αλλά οι traders έχουν επιλέξει να φέρουν την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς όλο και πιο κοντά στην τιμή του υποκείμενου δείκτη. Αυτό συνηθίζεται μόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας εκπνοής μιας σειράς για το ΣΜΕ της και στις περιόδους που η δυνατότητα να «βλέπουν» οι επενδυτές το βραχυπρόθεσμο μέλλον είναι μηδενική.

Η προπορεία του ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη ήταν τη Δευτέρα στις 1,7 μονάδες και με την κλιμακωτή μείωσή της χθες περιορίστηκε στο 0,4 της μονάδας. Αφού ο 25άρης κατέληξε στις 194,64 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 195,00 μονάδες για την τρέχουσα σειρά και στις 197,50 για την επόμενη με ανοιχτές θέσεις αντίστοιχα 9706 και 217.  Είχαμε συνεπώς μια αύξηση των ανοικτών συμβολαίων χωρίς αυτά να περάσουν πάνω από τα 10.000 με αποτέλεσμα να θεωρούμε χαμηλή τη διάθεση για έκθεση στην αγορά παραγώγων από τους εναπομείναντες traders.

Από χθες αναφερθήκαμε διεξοδικά στο γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει ζώνη στήριξης για τον 25άρη που έχει κατώτερο όριο το ελάχιστο της συνεδρίασης στις 14/9 ήτοι τις 192,71 μονάδες. Για την ώρα οι θεσμικοί δεν έχουν περάσει τον 25άρη κάτω από τις 193,00.

Επαναλαμβάνουμε από χθες:

Ο 25άρης σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές έχασε την στήριξη στις 197 μονάδες και ο ΓΔ αυτή στις 670. Αλλά υπάρχει στις 195 μονάδες στήριξη με βάση το κλείσιμο στις 8/9 στις 195,42 μονάδες που έφερε τον δείκτη στην βάση μιας ζώνης τιμών που τον κράτησε επί τέσσερις συνεδριάσεις πριν αρχίσει μια άνοδος της εβδομάδας προ των εκλογών. Αναφέρουμε για την ακρίβεια ποιες συνεδριάσεις αφορά αυτή η ζώνη.

1) στις 9/9 κλείσιμο στις 196,17 μέγιστο 198,88 ελάχιστο 194,62.

2) στις 10/9 κλείσιμο στις 197,27 μέγιστο 198,71 ελάχιστο 194,44.

3) στις 11/9 κλείσιμο στις 196,76 μέγιστο 197,25 ελάχιστο 194,45.

4) στις 14/9 κλείσιμο στις 196,05 μέγιστο 196,85 ελάχιστο 192,71.

Το ελάχιστο στη συνεδρία στις 14/9 ήταν και το κατώτερο της ζώνης που θεωρούμε ότι μπορεί να εκληφθεί από τους θεσμικούς ως στήριξη.

Σήμερα

ΟιΑσιατικές μετοχές εγκατέλειψαν τα κέρδη που αρκετές εμφάνισαν νωρίς την Παρασκευή, ενώ το δολάριο ισχυροποιήθηκε μετά την δήλωση από την πρόεδρο της  Federal Reserve Janet Yellen πως η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,4%, σε πορεία για εβδομαδιαία απώλεια περίπου 5%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν ως -0,4 % αλλά προς το τέλος οι απώλειες γίνονται οριακές, σε μια εβδομάδα, που οι αγορές είχαν επηρεαστεί από μια έρευνα που δείχνει ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας διαγράφει άνοδο που έγινε άνω του 1% και έπεσε στο +0,8%, έτοιμος να χάσει 2,8% στην, από διακοπές συντομευμένη κατά διήμερο, εβδομάδα συναλλαγών.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός με βάση τις τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία σηματοδότησε την πρώτη ετήσια πτώση του από τότε που η κεντρική τράπεζα ανάπτυξε το μαζικό της πρόγραμμα τόνωσης πριν από δύο χρόνια και περισσότερο.

Η Yellen, μιλώντας μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Fed να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, είπε ότι και άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής της Fed δεν αναμένουν οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις και η κατάσταση στην χρηματοπιστωτική αγορά να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

«Αμφιβάλλουμε αν οι αξιωματούχοι της Fed θα έχουν αρκετές νέες πληροφορίες για να ξεκινήσει το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, όταν δεν ήταν διατεθειμένοι να ενεργήσουν την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναμένουμε ότι θα κινηθεί το Δεκέμβριο", είπε ο γνωστός οικονομολόγος των ΗΠΑ Jim O'Sullivan, επικεφαλής της High Frequency Economics.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,5% στα 1,1172 δολάρια από περίπου  1,1230, ενώ το δολάριο ήταν +0,1% ψηλότερα έναντι του γιεν αγοράζοντας 120,15, από περίπου 120,00 πριν από την ομιλία της Yellen.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, ήταν πάνω 0,3% στο 96,282.

Το ρεάλ Βραζιλίας ανέκαμψε απότομα μετά από πρόσκρουση στο ιστορικό χαμηλό του 4,2482 με το δολάριο, αφού ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα από το οπλοστάσιό του για να περιορίσει την κατάρρευση του real. Το νόμισμα τελευταία διαμορφώθηκε στα 3,9363 ανά δολάριο, με αύξηση 6,1% σε μια μέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Καυκάς της Merit AXEΠΕΥ

Στον 'πάγο' μοιάζει να βρίσκεται η Αγορά τις συνεδριάσεις μετά την εκλογική αναμέτρηση, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι προτιμήσεις της πλειοψηφίας των ξένων οίκων και όχι μόνο αυτών, έκλιναν προς ένα διαφορετικό Κυβερνητικό σχηματισμό.

Αν και η διαφαινόμενη επιφυλακτικότητα αναμένεται να διατηρηθεί, εφόσον το ρίσκο υλοποίησης της συμφωνίας είναι αυξημένο, είναι λάθος να προεξοφλήσουμε την αποτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία στην δύσκολη πορεία μας προς την ανάκαμψη, όπως τα Κοινοτικά κονδύλια, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και η πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, πιθανότατα σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, αν συνυπολογίσουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει γίνει και ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελείται κατά 90% από Φιλοευρωπαϊκά κόμματα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μοναδικό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι η τήρηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Βεβαίως, δεν επιθυμούμε να μειώσουμε τον βαθμό δυσκολίας της προσπάθειας που απαιτείται, παρά να επισημάνουμε τα θετικά που θα δείξουν και μπορούν να ανατροφοδοτήσουν την άνοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Προς το παρόν, θα θέλαμε να δημιουργηθεί μία βάση τιμών με όριο την περιοχή των 620-630 μονάδων, ενώ είναι σίγουρο ότι η επενδυτική κοινότητα θα ανταμείβει κάθε βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι επιλογές τίτλων προέρχονται από την πραγματική Οικονομία, αφού εκεί εντοπίζουμε περιπτώσεις με γερά θεμελιώδη σε ελκυστικές αποτιμήσεις όπως Μέτκα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΥΔΑΠ. Η πορεία του Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις στα διεθνή Χρηματιστήρια, πολλά από τα οποία ήδη δοκιμάζουν κρίσιμες μακροπρόθεσμες τεχνικές στηρίξεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές παραπαίουν καθώς η πρόεδρος της Fed κ. Yellen δηλώνει έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια

Η αδυναμία των μετοχών παγκοσμίως χθες το βράδυ διαχύθηκε στην Ασία, με τις περισσότερες αγορές να χάνουν δύναμη, με εξαίρεση τον Nikkei. Δεν βοήθησε η μικτή εικόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα δεδομένα των ΗΠΑ, ενώ η πρόεδρος της Fed Janet Yellen, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια το 2015, γεγονός που προκάλεσε δύναμη στο δολάριο ΗΠΑ και αδυναμία των ασιατικών νομισμάτων, τα οποία γενικά έχασαν έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

· Σήμερα, περιμένουμε την τελική εκτίμηση του ΑΕΠ β τριμήνου των ΗΠΑ, το οποίο αναμένουμε να παραμείνει σταθερά στο 3,7%. Επίσης, το 3ο τρίμηνο το ΑΕΠ είναι στο 2,2% μετά την έκθεση διαρκών καταναλωτικών αγαθών του Αυγούστου. Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο, όπως περιμέναμε. Η εκτίμηση μας πγια το  ΑΕΠ Q3 μειώθηκε κατά ένα δέκατο, στο 2,2%.

Οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο τελείωσαν χαμηλότερα από την βραδύτερη ανάπτυξη που πήρε το φόρο της από τις προοπτικές κέρδους και η ΕΚΤ φαίνεται απρόθυμη να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική πολιτική της σύντομα. Το φρόνημα υπέρ ανάληψης  κινδύνου δεν υποστηρίχθηκε από τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι που σηματοδότησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της αγοράς που συνδέονται με αδύναμες αναδυόμενες οικονομίες δικαιολογούν την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ύφεση –και κατά συνέπεια λιγότερες εισπράξεις από την έμμεση φορολογία και ειδικά από τον ΦΠΑ-, αναβολή στην είσπραξη φορολογικών εσόδων –με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ-, συρρίκνωση των φορολογητέων εισοδημάτων και το 2015 αλλά και μη είσπραξη προγραμματισμένων εσόδων (π.χ. κέρδη ομολόγων) είναι βασικές αιτίες για την κατάρρευση των εσόδων στο οκτάμηνο.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών συγκρίνουν τις επιδόσεις του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο με βάση τους στόχους που καθορίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτοί οι στόχοι όμως, πλέον δεν υφίστανται καθώς υπακούουν σε στόχο για διαμόρφωση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, ο οποίος αναθεωρήθηκε από τη στιγμή που έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές.

Ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμά ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από τη κρίση και για να περάσει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη. Σε ομιλία της ως επίσημη προσκεκλημένη, στο ετήσιο δείπνο «B2B Business», που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο η κ. Κατσέλη προσδιόρισε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας.

Στην καθιέρωση μιας ενιαίας εμπορικής μάρκας προχωράει μέσα στο επόμενο διάστημα ο Όμιλος ΟΤΕ. Ενώνοντας τις δυνάμεις του OTE και της Cosmote, η μάρκα Cosmote, με ανανεωμένο, μοντέρνο λογότυπο που αναδεικνύει την παρουσία του ΟΤΕ,  θα «ντύσει» σύντομα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου σε σταθερή, κινητή και internet. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με το νέο εμπορικό σήμα, οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν ολοκληρωμένες, αναβαθμισμένες και καινοτόμες λύσεις για το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών αναγκών τους, «με απλό, κατανοητό και ενιαίο τρόπο».

Το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δίνει στη δημοσιότητα το ΑΜΠΕ, εν όψει και της επερχόμενης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Η νέα σύμβαση, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, περιλαμβάνει κυρίως τα εξής:

(α) όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης και εκμετάλλευσης γης, κτισμάτων και υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, (β) σταθερά τιμολόγια για την ακτοπλοΐα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (γ) αύξηση του ετήσιου ανταλλάγματος (ενοικίου) προς το ελληνικό Δημόσιο από τα συνολικά έσοδα, από το 2% που είναι σήμερα στο 3,5%, με απόδοση των χρημάτων από την αύξηση αυτή στους παραλιμένιους δήμους

Την πιστοποίησή της σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2004 από τον φορέα πιστοποίησης ISOQAR, για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που ακολουθεί, ανακοίνωσε η Space Hellas. Το ISO 14001 θέτει σε μια επιχείρηση τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή, ενός αποτελεσματικού Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Εστιάζει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, με σκοπό την επιτυχή διαχείρισή τους και τελικά τη βελτίωση της επίδοσής της στον τομέα αυτό.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Jumbo για την εταιρική χρήση 2014/2015. Η ημερομηνία ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρικής χρήσης 2014/2015 ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου 2015.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Hεπίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων συνιστά το «κλειδί» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ειδική του έκθεση. Ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), προειδοποιεί το Ταμείο, συνιστά τροχοπέδη στην αναθέρμανση του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 100% έναντι του 2009 και ίσο με το 9% του ετήσιου ΑΕΠ. Στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 932 δισ. ευρώ.

Καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου στη Volkswagen αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής της Porsche, Ματίας Μίλερ, μετά την παραίτηση του Μάρτιν Βίντερκορν, λόγω του σκανδάλου χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

Το 62χρονο «αφεντικό» της Porsche (θυγατρική της VW) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, παρά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στις 108,5 μονάδες από 108,4 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή του στις 107,9 μονάδες.

Στα 1,18 δισ. δολάρια αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Nike, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Η εταιρεία αθλητικών  ενδυμάτων σημείωσε αύξηση των κερδών της, καθώς  κατά το διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2015 διαμορφώθηκαν στα 1,18 δισ. δολάρια έναντι 962 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Τις προοπτικές της Volkswagen υποβάθμισε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας στο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το outlook της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναθεωρείται επί τα χείρω, σε «αρνητικό» από «σταθερό» προηγουμένως, ενώ η αξιολόγηση «Α2» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητάς της παραμένει αμετάβλητη. Ο Moody’s διαβεβαιώνει πάντως, ότι η Volkswagen διαθέτει την οικονομική επάρκεια, ώστε να καλύψει το ύψος των προστίμων που αναμένεται να τις επιβληθούν, λόγω του σκανδάλου που συνταράσσει τις τελευταίες μέρες τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ,σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ο αριθμός των νεόδμητων κατοικιών ανήλθε σε 552.000 τον Αύγουστο, έναντι 522.000 τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 515.000. Έναντι του Αυγούστου του 2014, οι νεόδμητες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 21,6%.

Κατά 106 δισ. κυβικά πόδια αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑσύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Oι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 96 δισ. κυβικά πόδια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρούσε χθες βράδυ στο 1,1% και τα 2,541 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα