H επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων συνιστά το «κλειδί» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ειδική του έκθεση.
Ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), προειδοποιεί το Ταμείο, συνιστά τροχοπέδη στην αναθέρμανση του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 100% έναντι του 2009 και ίσο με το 9% του ετήσιου ΑΕΠ. Στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 932 δισ. ευρώ.
Η αποτυχία αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζει το ΔΝΤ, αποτελεί εμπόδιο στη χορήγηση νέων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.
«Η μείωση των NPLs θα αποδειχθεί καθοριστική για την ανάταση της πιστωτικής ανάπτυξης, ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και την υψηλότερη εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό» εξηγεί το ΔΝΤ.
Η λύση, σύμφωνα με το Ταμείο, εδράζεται στην άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες να διαγράψουν τα «κόκκινα» δάνεια, να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της αγοράς των προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να «απελευθερωθούν» εάν τα «κόκκινα» δάνεια πωλούνταν σε διάφορα funds. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει, η εξεύρεση αγοραστών είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς στην Ευρώπη η αγορά των «προβληματικών δανείων» ανήλθε μόλις στα 64 δισ. δολ. το 2013, έναντι 469 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.
Πηγή: Wall Street Journal