Βραζιλία: Χαμηλότερη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 08:00

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό, μέσα σε δύο χρόνια, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Βραζιλίας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στη Λατινική Αμερική, περιόρισαν τη ζήτηση, ενώ το πιο ισχυρό νόμισμα, αποθάρρυνε την παραγωγή για αγροτικό εξοπλισμό και άλλα αγαθά για εξαγωγή.

Η παραγωγή των μεταλλουργιών και των κατασκευαστών, αυξήθηκε 0,2% σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι αύξησης 3,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Η αύξηση, ήταν η χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2,9% που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο το 2003 και χαμηλότερη της εκτίμησης των 22 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και προέβλεπαν ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 1,9%.

Η παραγωγή, εποχιακώς προσαρμοσμένη, μειώθηκε 2% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, σημειώνοντας πτώση για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες. Η ανάπτυξη της Βραζιλίας συρρικνώνεται, καθώς τα επιτόκια δανεισμού στο 19% καταστέλλουν τη ζήτηση και ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα το νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών.

Η παραγωγή αυτοκινήτων, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχώρησε 1,1% τον Σεπτέμβριο από 5,5% τον Αύγουστο.

Το ρεάλ διαμορφώθηκε υψηλότερα του 30% έναντι του δολαρίου το τελευταίο δωδεκάμηνο και είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 60 νομισμάτων που παρακολουθεί διεθνώς το Bloomberg.

To νόμισμα, ισχυροποιήθηκε 1,3%, φθάνοντας στα 2,1644 ρεάλ έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα πλέον των τεσσάρων ετών, στις 8:46' π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα