Market beat: Βαραίνει το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται η ατμόσφαιρα συναλλαγών από τις τράπεζες

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015 10:06
UPD:10:06
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαμόρφωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου από τους επαγγελματίες επενδυτές της Αθήνας. Γιατί μετά τη φούσκα της τεχνολογίας και το σοκ από την κατάρρευση της Lehman, που πυροδότησε την καταστροφή της εμπιστοσύνης σε παγκόσμια κλίμακα, οι ιδιώτες επενδυτές τραβήχτηκαν από τα μέτωπα των μαχών ανά κατηγορία και είδος αγοράς. Από την ώρα που η Fed επέλεξε τη στάση της, σχετικά με τα επιτόκια, με στοιχεία έξω από την εικόνα της δικής της οικονομίας και με βάση την παγκόσμια ανάπτυξη, πιθανά να έχουμε εισέλθει στην εποχή που θα «φταρνίζεται η Κίνα και θα εμφανίζουν… πυρετό» πολλές οικονομίες του πλανήτη. Επιπλέον φυσικά, θα τρεκλίζει η παγκόσμια ανάπτυξη. Αν όμως επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, τότε τα εταιρικά κέρδη δεν έχουν περιθώρια για να αυξηθούν περεταίρω. Άρα, αφού οι αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών, μετά από χρόνια ανόδου, αντιστοιχούν σε υψηλά Ρ/Ε, δεν είναι εύκολο να βρεθούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον ψηλότερα. Σε αυτή τη συλλογιστική εδράζεται η τάση για ρευστοποιήσεις θέσεων στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και όχι μόνο.

Σε αυτή την χρηματιστηριακή συγκυρία έχουν βρεθεί και οι μετοχές του ΧΑ με τους θεσμικούς σε αυτό να θέλουν ακόμα να αντιδρούν με βάση την στατιστική προϊστορία και όχι βάσει εντυπώσεων από το πολιτικό πεδίο. Η στατιστική ανάλυση είχε στείλει τα μηνύματά της σχετικά με την προσέγγιση ισχυρών πιθανά αντιστάσεων, για τους ΓΔ και 25άρη. Η στήριξη στις 197 μονάδες για τον 25άρη και στις 670 για τον ΓΔ λειτούργησαν χθες επιβεβαιωτικά της άποψης πως οι θεσμικοί πατάνε στο μονοπάτι των τιμών που ορίζει η τεχνική ανάλυση, χωρίς παρεκκλίσεις που θα έδειχναν ξεχωριστή βαρύτητα στα πολιτικά δεδομένα.

Μια σειρά γεγονότων προγραμματισμένων και ξαφνικών έχει οδηγήσει σε κατάσταση νευρικής κρίσης τους θεσμικούς διεθνώς και η κύρια αντίδρασή τους είναι το ξεφόρτωμα μετοχών με έντονους ρυθμούς. Αξίζει να τονίσουμε ότι το ΧΑ χθες διόρθωσε κατά ποσοστό μικρότερο του -3% με μειωμένο τζίρο όταν οι DAX και CAC εμφάνισαν πτώση πάνω από -3,5% ενώ ο τζίρος στην ευρωζώνη ήταν κατά 20% υψηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Η μετοχή της VW εμφανίζει τεράστιες απώλειες και μια πιθανή σκιά του σκανδάλου που προκλήθηκε αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης. Από την άλλη οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων μέσα από φήμες που θέλουν να καθυστερεί η πρώτη αξιολόγηση και άλλες που αναφέρονται στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης για την εικόνα που δίνουν οι τράπεζες στους ελεγκτές που πραγματοποιούν τα απαραίτητα για τον προσδιορισμό των αναγκών τους για ανακεφαλαιοποίηση.

Το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε ωστόσο, θα λειτουργήσει υπέρ της ανακούφισης των θεσμικών. Γιατί δεν τους αρέσουν οι αλλαγές και στις θέσεις κλειδιά παρέμειναν εκείνοι που ήταν και στο προηγούμενο σχήμα, με αποτέλεσμα να τους γνωρίζουν οι εταίροι και να τους εμπιστεύονται σχετικά. Αφού δοκιμάστηκαν στην πρόσφατη συμφωνία οι διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και οι εξελίξεις σε επίπεδο επιχειρήσεων, άσκησαν σημαντικές πιέσεις την Τρίτη στη Wall Street, παίρνοντας τη σκυτάλη από την μεγάλη πτώση των ευρωαγορών και των εμπορευμάτων. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,09% στις 16.330,47 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,50% στις 4.756,72 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 1,23% στις 1.942,74 μονάδες.

Το σκάνδαλο της Volkswagen πλήττει σήμερα τον αμερικανικό κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Fiat Chrysler Automobiles να κλείνει στο -6,1%, ενώ άνω του 2,8% ήταν οι απώλειες σε Ford Motor, General Motor και Tesla Motors.

Έντονα πτωτικά κινήθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, με τις  Apple,  Google  και  Facebook  να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το -1,8%. Επίσης, απώλειες 2,4% σημείωσε η Goldman Sachs, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της, Λόιντ Μπλανκφέιν,  ότι πάσχει από λέμφωμα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης της Richmond Fed για τις επιχειρηματικές συνθήκες υποχώρησε στο -5 το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στο -2. Οι μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση. Επίσης, αύξηση 0,6% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών τον Ιούλιο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%. Σε ετήσια βάση οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 5,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Αυτοκινητοβιομηχανίες, ενέργεια και εμπορεύματα ήταν οι τρεις κλάδοι που προκάλεσαν το ηχηρό sell off χθες στις ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με βαριές απώλειες, στη σκιά του σκανδάλου της Volkswagen. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 2,83% στις 5.936 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 3,79% στις 9.571 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 3,41% στις 4.429 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 3,12% στις 346,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος συναλλαγών ήταν κατά 20% υψηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Στο ταμπλό, συνεχίστηκε η πτώση της μετοχής της Volkswagen, η οποία βρέθηκε στο -19%, καθώς η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακάλυψε σε ελέγχους που διενήργησε ότι ορισμένα οχήματα της είχαν εγκατεστημένους σύνθετους αλγόριθμούς που μείωναν τους παραγόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια ελέγχων, εξαπατώντας τις Αρχές.

Επίσης, απώλειες που ξεπέρασαν το 3,4% σημείωσαν οι Roche Holding και Novartis, μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι τα ιδρυτικά μέλη της πρώτης δεν ενδιαφέρονται πλέον για την συγχώνευση με τη δεύτερη. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος των εμπορευμάτων, υπό την πίεση των ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Η Glencore υποχώρησε κατά 11%, η Anglo American έχασε 6,6%, ενώ BHP Billiton και Rio Tinto Group σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3,5%.

Στον αντίποδα, η RSA Insurance Group ανέκαμψε την Τρίτη, καταγράφοντας κέρδη 0,7%, μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, Στέφεν Έστερ ότι η εταιρεία θα προσεγγίσει νέους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της μετά απόρριψη της πρότασης της Zurich Insurance Group.

ΧΑ

Κάτω από τα επίπεδα των 680 μονάδων, που με τόσο «κόπο» κατέκτησε, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βρέθηκε υπό τη μεγάλη πίεση του τραπεζικού κλάδου και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,32% στις 677,47 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 700,22 μονάδες και η χαμηλότερη στις 673,37. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 7,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 32,80 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,15 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,77% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,14%.

Η αγορά έχει αρχίσει και αποτιμά τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μία διαδικασία που περιλαμβάνει τη συμμόρφωσή της χώρας μας κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πριν από τις 15 Νοεμβρίου, όταν λήγει η προθεσμία για τη χορήγηση μέρους του προβλεπόμενου από τη συμφωνία ποσού των 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Η συμφωνία προβλέπει τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού και ασκήσεις αντοχής των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών - που βρίσκονται σε εξέλιξη - , ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Στο θέμα αυτό, η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι η διαδικασία θα αρχίσει τον επόμενο μήνα, αφού δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test.  Οι ανάγκες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 16,3 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 10 δισ. που έχουν διατεθεί από τον ESM.

Επίσης, η αγορά αναμένει τη νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων προκειμένου να λάβει τα υπόλοιπα κεφάλαια από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Τα 3 δισ. που απομένουν πιθανόν να δοθούν στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις, που θα συνδέονται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να κλείνει στο -11,21%, την Alpha Bank στο -10,69%, τη Eurobank στο -8,11% και την Εθνική στο -6,56%. Σημαντικές απώλειες σημείωσαν επίσης οι μετοχές της Ελλάκτωρ(-5,33%), του ΟΛΠ(-4,39%), των ΕΛΠΕ (-4,07%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-4,05%) και της Motor Oil(-3,44%).

Στον αντίποδα, κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι τέλους το θετικό τους πρόσημο οι μετοχές της ΕΧΑΕ(+2,78%), της Aegean Airlines(+0,56%) και της Jumbo(+0,50%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών   (-8,56%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+0,79%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 27 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Χθες σημειώναμε:  «Η δικαίωση των προσδοκιών των traders τη Δευτέρα ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα και τη θέση μας πως τα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν ζώνη αντίστασης για τους βασικούς δείκτες».  Τελικά η πτώση της Τρίτης υπαγορεύει την αναζήτηση στηρίξεων πια και όχι αντιστάσεων που και αυτές θα προκύψουν από την πρόσφατη στατιστική προϊστορία.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ετοιμάστηκαν για τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση τους μέσα σε ένα μήνα την Τετάρτη 23/9 αφού η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, προσθέτοντας φόβους για εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και έστρεψε τους επενδυτές σε αναζήτηση τοποθετήσεων σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα. Οι προβλέψεις βάσει των στοιχημάτων για το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη είναι υπέρ της άποψης πως θα ακολουθήσουν την πορεία των ασιατικών. Ακόμα και τα  futures για τον S & P 500 δείχνουν προς ένα πιο αδύναμο άνοιγμα της Wall Street.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,5%, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια του από τις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

Ο βιομηχανικός τομέας στην Κίνα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία δεν είναι έξω από το δάσος ακόμη, ενώ τα σχόλια της Fed την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ένα ποτήρι μισοάδειο ως προς την άποψη της επί της παγκόσμιας οικονομίας. Δήλωσε ο Tai Hui, αναλυτής JP Morgan Asset Management στο Χονγκ Κονγκ.

Περισσότερες ενδείξεις για επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν εμφανείς στο Δείκτη ΡΜΙ με την προκαταρκτική μέτρηση των προθέσεων των Υπευθύνων Προμηθειών της Βιομηχανίας της  Κίνας. Η δραστηριότητα στον εργοστασιακό τομέα της Κίνας δεν κατάφερε να βελτιωθεί τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν, και αντ 'αυτού συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο σε 6-1 / 2 χρόνια. Τα ευρήματα προσθέτουν φόβους ότι η οικονομία της Κίνας ψύχεται πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν αρχικά, αν και οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σταδιακή αν και ανώμαλη επιβράδυνση είναι πιο πιθανή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου οδήγησε πιο εύκολα του αναμενομένου σε διαμόρφωση Κυβέρνησης με τους ίδιους εταίρους, ενώ η χαρτογράφηση του Κοινοβουλίου διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες του κ. Τσίπρα που ήδη ορκίστηκε εκ νέου Πρωθυπουργός. Επομένως, ο πολιτικός κίνδυνος απομακρύνθηκε για τις Αγορές καθώς είναι δεδομένος ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κυβέρνησης που θα ορκιστεί.

Από την άλλη πλευρά, εμφανής είναι ο σκεπτικισμός για την δυνατότητα της νέας Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις αναγκαίες δράσεις του επομένου τριμήνου, καθώς και μόνο η επιγραμματική αναφορά σε αυτές πείθει ότι συνιστούν πραγματικό Γολγοθά για την Ελληνική Οικονομία, αλλά και μονόδρομο, στην παρούσα φάση, για τη σταθεροποίησή της:

Τη συλλογή φορολογικών εσόδων ύψους 18 δισ ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

  • Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών (συστημικών και μη) ώστε να είναι και πάλι φερέγγυες, απομακρύνοντας οριστικά σενάρια "κουρέματος" καταθέσεων και διενεργώντας όσα απαιτούνται για τα επισφαλή δάνεια ώστε το 2016 να άρουν τα capital controls και να επανέλθουν σε θετική πιστωτική επέκταση.
  • Την θεσμοθέτηση των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψουν την θετική αξιολόγηση ώστε να εγκριθούν οι εκταμιεύσεις από τον ESM και να έλθει στο τραπέζι η συζήτηση για την ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Την προώθηση μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, ή την πειστική υποβολή άλλων προτάσεων προς τους Δανειστές. Και βεβαίως η ανοικτή πληγή της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, για το οποίο η Ευρώπη καλείται να αποδείξει ότι αξίζει να υπάρχει ως Ένωση Χωρών.

Είναι προφανές ότι η νέα Κυβέρνηση καλείται σε ασφυκτικά οριοθετημένους χρόνους να λειτουργήσει με πρωτόγνωρους ρυθμούς εργατικότητας και αποτελεσματικότητας για να ανταποκριθεί.

Και η Ελληνική Κοινωνία να αποδεχθεί, ως «πειθαρχημένος ασθενής που εισέρχεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας», τη διαδικασία που είναι πιθανό να σταθεροποιήσει την Οικονομία και να ανοίξει την προοπτική επανεκκίνησής της στη συνέχεια.

Mission impossible, ίσως απαντήσουν πολλοί καθώς τα μέλη της ομάδας που θα χειριστεί τα της Οικονομίας και τα της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές καλούνται να επιδείξουν εξαιρετικές δεξιότητες.

Ασφαλώς όμως η ικανοποιητική ανταπόκρισή τους θα εκτιμηθεί αναλόγως και στο Χρηματιστήριο που ευλόγως τώρα απαισιοδοξεί, παρά την διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων στα 10ετη ομόλογα με την προσδοκία σύντομα να περιληφθούν στη διαδικασία ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι.

Ταυτόχρονα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να συγκεντρώνει "μαύρους κύκνους". Η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα Αμερικανικά παρεμβατικά επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο ερμηνεύθηκε ως πιστοποίηση των ανησυχιών για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας εξαιτίας της επιβράδυνσης της Κινεζικής.

Παράλληλα και ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τρέχει μόλις με 0,1%, ένας ακόμη απροσδόκητος "μαύρος κύκνος" εμφανίστηκε με τη μορφή τoυ σκανδάλου της Γερμανικής VW σκιάζοντας το χρηματιστηριακό τοπίο των Ευρωπαϊκών Αγορών, αφού, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων, τυχόν υποχώρηση των πωλήσεων του Γερμανικού κολοσσού μπορεί να αποτελέσει απειλή για την εύρωστη ακόμη Γερμανική Οικονομία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών της Ασίας, καθώς γλιστράει ο «φλας» ΡΜΙ της Κίνας

Οι ασιατικές μετοχές κατευθύνθηκαν για να εμφανίσουν τις μεγαλύτερες απώλειες τριών ημερών από την έναρξη της πτώσης στην αγορά τον Αύγουστο. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε -2.2% στην πρωινή συνεδρίαση, και ο Kospi της Κορέας μειώθηκε -1.5%. Ο χαλκός υποχώρησε -3,6%, και οι τιμές του αλουμινίου και του μολύβδου υποχώρησαν. Ο χρυσός υποχώρησε για δεύτερη ημέρα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν ομιλίες από μέλη της FOMC για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Ο «Flash» PMI στην μεταποίηση της Κίνας υποχώρησε στο 47,0 τον Σεπτέμβριο, κάτω από τις προσδοκίες και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009. Η μείωση ήταν υπό την καθοδήγηση του δείκτη παραγωγής, που έπεσε σε χαμηλό 78 μηνών στο 45,7 από 46,4 τον Αύγουστο . Ο αδύναμος flash PMI είναι συνεπής με τις αναθεωρημένες προβλέψεις και τις προοπτικές μας, και βλέπουμε τη συνέχιση των μέτρων χαλάρωσης στο 4ο τρίμηνο.

Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα για να παρακολουθήσουν σήμερα οι επενδυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγική δήλωση που θα κάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Βέλγιο, και ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Lockhart ψηφοφόρος στην (FOMC) που θα έχει ομιλία στο Ροταριανό Όμιλο του Columbus

 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε δύο υποδόσεις και σε σύνδεση με την υλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg είπε πως η δεύτερη δόση θα συνδεθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα. Τα χρήματα αυτά «συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή δύο μήνες - πρέπει να συμφωνηθούν, ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα, ποιες θα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε.

Την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, με μήνυμά του στο Twitter.  Ο κ. Μοσκοβισί συνεχάρη τον κ. Τσακαλώτο και τόνισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ότι είναι χαρούμενος που θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Πρόστιμα, ύψους 117.500 ευρώ, επέβαλε ηΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Συγκεκριμένα αποφάσισε: Την επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ στην «Alpha Bank», ως καθολικής διαδόχου της «Εμπορικής Τράπεζας Α.Ε.», για παραβάσεις κατά την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.

Για ισχυρή λειτουργική απόδοση του ΟΤΕ στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον έκανε λόγο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του Οργανισμού κατά μια βαθμίδα, σε Β+ από Β. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού γίνεται παρά τη διατύπωση της εκτίμησης από τον διεθνή οίκο ότι η όποια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι αδύναμη και σταδιακή με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να συνεχίζουν να υπάρχουν και να επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά και συνακόλουθα την τιμολόγηση των υπηρεσιών.

Στον εμπλουτισμό του «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» προχωρά η ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοινώνοντας ανανεωμένο κουπόνι με περισσότερους αγώνες και στοιχηματικές επιλογές ανά παιχνίδι. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο κουπόνι του «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» έχει τη μορφή μοντέρνου περιοδικού και καλύπτει όλες τις ανάγκες των παικτών, κάνοντας παράλληλα πιο ενδιαφέρουσα την παικτική εμπειρία.

«Ναυμαχία» με έπαθλο τον έλεγχο των εμπορευματικών ροών στη Μεσόγειο έχουν στήσει δύο από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους στο κόσμο. H κινέζικη Cosco και η δανέζικη Maersk «αγοράζουν» θέσεις στην περιοχή μας, εν όψει και της σταδιακής ανάπτυξης του Θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού που θα ενώνει εμπορικά την Ασία με την Ευρώπη. Οι δύο όμιλοι έχουν ξεκινήσει ένα ντεμαράζ επενδύσεων που στο επίκεντρό του θα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε πύλη εμπορευμάτων προς και από την Ευρώπη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Διερευνητική επιτροπή στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με παραποιημένες μετρήσεις ρύπων σε οχήματα Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα στείλει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας. Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν την Παρασκευή ότι 482.000 οχήματα Volkswagen και Audi, που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ 2009 και 2015 και είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ήταν εξοπλισμένα με ένα λογισμικό που μπορούσε να εντοπίσει αυτομάτως τους ελέγχους μέτρησης των ρύπων για να παραποιήσει τα αποτελέσματά τους.

Για τους αυξημένους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία προειδοποίησε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από πριν» παραδέχθηκε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings. Απαριθμώντας τους κινδύνους, η επικεφαλής του ΔΝΤ παρέπεμψε στη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και στην επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, έσπευσε να διευκρινίσει, ενέχει σημαντικούς κινδύνους, λόγω των επιπτώσεων στα εθνικά νομίσματα.

Την άντληση 26 δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης 2ετών ομολόγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ,σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,699% έναντι 0,663% της προηγούμενης δημοπρασίας.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 3,27 έναντι 3,31 φορών. Η συμμετοχή των ξένων υποχώρησε στο 43,2% έναντι 46,9%.

Την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της Κύπρου η εξέταση της πώλησης της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης. «Δεν μπορεί να μην συζητηθεί στην Επιτροπή μια πράξη που ξεκίνησε με την εξαγορά μιας τράπεζας με ένα κόστος κοντά στο 1 δισ. ευρώ να καταλήξει να πωληθεί σε μια τιμή κάτω των 10 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Αμετάβλητο στο 7,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Παρά τη διαρκή διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, όπως άλλωστε, ανέμεναν και οι αναλυτές.

Την περικοπή έως και 300 θέσεων εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τους επόμενους μήνες, το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι ESPN.

«Πρέπει να οδηγούμε έξυπνα την επιχείρησή μας» απαντά η διοίκηση του σταθμού, σε επίσημη ανακοίνωσή της. Όποια οργανωτική αλλαγή υπάρξει, θα ανακοινωθεί άμεσα στους εργαζόμενούς μας, προστίθεται στην ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα