Κίνα: Στο 1,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Μετά την άνοδο των τιμών των τροφίμων
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 08:13

ΑΝΕΚΑΜΨΕ ο πληθωρισμός της Κίνας, από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών τον Οκτώβριο, καθώς το κόστος των λαχανικών, αναρριχήθηκε στα ύψη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι ο πληθωρισμός θα σημείωνε άνοδο στο 1,1% από 0,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2003.

Η άνοδος του πληθωρισμού είναι απίθανο να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να επιβάλλει περιορισμούς στον δανεισμό ή να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές. Η People's Bank of China, πριν από δύο ημέρες, είπε σε έκθεσή της, ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2% φέτος, ενώ υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει «σταθερή» τη νομισματική της πολιτική.

Το δεκάμηνο του έτους ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 1,9%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/3 του δείκτη τιμών καταναλωτή της Κίνας, αυξήθηκαν 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά την αναρρίχησή τους κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Το κόστος των λαχανικών, αναρριχήθηκε 17,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα