Γ. Αλογοσκούφης: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε νέα εποχή

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 20:31

Στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στο συνέδριο που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο με θέμα: «Η Ελλάδα σε μία νέα εποχή: Επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και η ανάπτυξη της Ν.Α. Ευρώπης», το οποίο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Επίσης, έδωσε συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά δίκτυα Bloomberg και BBC, ενώ μετά από πρόσκληση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα κηρύξει τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός είπε: «Με την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ξεκινήσαμε μία νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Το 2005 περιμέναμε ότι θα είχαμε έσοδα ύψους 1,9 δις δολαρίων από τις αποκρατικοποιήσεις. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, καθώς η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ απέφεραν στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 2,5 δις δολαρίων. Το 2006, θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την έξοδο του Δημοσίου από τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, με την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ και την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Παράλληλα, προωθούμε την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας στη Ν.Α. Ευρώπη, ο Υπουργός είπε: «Η Ελλάδα δεν είναι απλώς μία οικονομία 10 εκατομμυρίων ατόμων στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Είναι κεντρικός πόλος στην ανάπτυξη μίας ευρύτερης περιοχής, περίπου 160 εκατομμυρίων ατόμων. Οι ελληνικές επενδύσεις συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών της Ν.Α. Ευρώπης. Σε λιγότερα από 10 χρόνια, οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις στη Ν.Α. Ευρώπη ξεπέρασαν τα 10 δις δολάρια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και οι εργασίες τους αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς κάθε χρόνο, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν αποτελεί μόνο μία πύλη για επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και μία πύλη για τις επιχειρήσεις της περιοχής προς τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Την πύλη μέσω της οποίας μπορούν να χρηματοδοτήσουν και να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους».

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Υπουργός είπε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα έχει μπει σε μία νέα εποχή. Μία εποχή μακροοικονομικής σταθερότητας, ενός ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, μεγαλύτερης ευελιξίας στις αγορές κεφαλαίου, εργασίας και προϊόντων, μεγαλύτερων επενδύσεων και πιο ισόρροπης ανάπτυξης. Μία εποχή αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Τα οφέλη για τους επενδυτές από τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά μπορούν να είναι σημαντικά. Διαθέτουμε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα αλλά και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ευκαιρίες στο χώρο της ενέργειας, της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, του τουρισμού, του χρηματοπιστωτικού τομέα και γενικότερα του τομέα των υπηρεσιών. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να περιορίσει τα αντικίνητρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίσει την εφαρμογή κανόνων διαφάνειας. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά μας και οδηγούμε την ελληνική οικονομία σε μία νέα πορεία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα