Ευρωπαϊκό ράλι

Ρεκόρ τετραετίας στο Τόκιο
Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2005 00:01

ΡΑΛΙ 1% σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές εταιρειών του τραπεζικού και ενεργειακού τομέα. Σε θετικό πρόσημο κινήθηκε και η Wall Street ενώ ο Nikkei κατέρριψε νέο υψηλό ρεκόρ τετραετίας.

Το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές επηρεάσθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στα κατώτερα τετραμήνου, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας στα εταιρικά περιθώρια και αυξάνοντας τις ελπίδες για καλύτερες κερδοφορίες στο μέλλον.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και η μετοχή της DaimlerChrysler, μετά την απόφασή της να πουλήσει και το εναπομείναν ποσοστό της στη Mitsubishi και να στρέψει οριστικά τα νώτα της στην αγορά της Ασίας.

Ο Dow Jones Stoxx 600 κέρδισε 1,1%, και βρέθηκε κοντά στα υψηλά τριετίας που είχε σημειώσει στις 4 Οκτωβρίου, ενώ εξάλειψε όλες τις χασούρες του προηγούμενου μήνα. Επίσης ο Stoxx 50 κέρδισε 1,1% ενώ ο Euro Stoxx 50, ανέβηκε ακόμη πιο πάνω, 1,3%.

Στην άνοδο, και μάλιστα για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, και η μετοχή της HSBC, της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκής τράπεζας.

Ισχυρά κέρδη, της τάξης του 3%, αποκόμισε και η μετοχή του ολλανδικού χρηματοοικονομικού ομίλου ING, μετά τις αποφάσεις της Deutsche Bank και της Morgan Stanley να αυξήσουν τη δίκαια τιμή. Και χθες ανέβηκε η μετοχή, αφού ο όμιλος ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη Wall Street οι μετοχές επωφελήθηκαν από την πτώση των τιμών πετρελαίου δημιουργώντας προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη. Η πτώση του κόστους ενέργειας βοήθησε τον δείκτη Standard & Poor's 500 να ηγηθεί των κερδών για τρίτη συνεχή εβδομάδα κερδίζοντας 1% από τις 4 Νοεμβρίου.

Ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,4% την εβδομάδα που πέρασε ενώ ο Nasdaq οδεύει προς την ολοκλήρωση του ράλι των τεσσάρων εβδομάδων, κερδίζοντας 1,5% το τελευταίο πενταήμερο. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei τερμάτισε σε νέο ρεκόρ τετραετίας με άνοδο 0,53% στις 14.155,06 μονάδες, το υψηλότερο από τις 21 Μαΐου του 2001.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα