Ιαπωνία: Αύξηση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Ανοδος των εξαγωγών
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 08:21

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση, σημείωσε το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενισχύοντας τις προσδοκίες, ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα επιταχυνθεί.

Το πλεόνασμα αυξήθηκε 6,5%, στο 1,86 τρισ. γιέν (15,8 δισ. δολ.) έναντι με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι εξαγωγές, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 8,9%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 14.189,66 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 117,94 από 117,97 γιέν, πριν την ανακοίνωση του πλεονάσματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών. Φέτος το γιέν έχει υποχωρήσει 13% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα υποχωρούσε στο 1,65 τρισ. γιέν, από 1,74 τρισ. γιέν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι εξαγωγές της Κίνας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν 14,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι φορτώσεις στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν 5,8%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου τον μήνα που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα