Εκτός προϋπολογισμού τα έσοδα της τιτλοποίησης

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Eurostat
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 15:34

Δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της τιτλοποίησης στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 θα χαρακτηρίζεται από τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, την αντιμετώπιση της σπατάλης και της φοροδιαφυγής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική διαβούλευση με την Eurostat και κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός δεν θα συμπεριλαμβάνει επισήμως την τιτλοποίηση, η οποία θα συμπεριληφθεί όταν ολοκληρωθεί η τεχνική διαβούλευση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι ακόμα και χωρίς την τιτλοποίηση η μείωση του ελλείμματος ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, όπως είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ. Από το 6,6% που ήταν το έλλειμμα το 2004, θα περιοριστεί, ακόμα και χωρίς να ληφθεί υπόψη η τιτλοποίηση, στο 4,4%. Είπαμε ευθύς εξ αρχής, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι η τιτλοποίηση είναι ένα προσωρινό έσοδο και προχωρήσαμε σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζει η Eurostat.

Η τιτλοποίηση δεν σταματά, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και, όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τη Eurostat, θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Αν η τιτλοποίηση εγκριθεί από την Eurostat το 2005, θα αναγραφεί ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2005, ενώ αν εγκριθεί το 2006, θα συμπεριληφθεί ως έσοδο κατά το έτος αυτό.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, σε σχέση με προηγούμενες εγκρίσεις τιτλοποιήσεων, τώρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες τιτλοποιήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, είχαν προβλήματα με αποτέλεσμα τώρα να είναι επιφυλακτικότερη, από ό,τι πριν, η Eurostat.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα