Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 19:09

Σχεδόν αμετάβλητοι έκλεισαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι πιέσεις στους κλάδους λιανικού εμπορίου, τροφίμων και φαρμακοβιομηχανιών αντισταθμίστηκαν από τις τοποθετήσεις σε μετοχές εξορυκτικών και πετρελαϊκών εταιρειών.

Το επενδυτικό κλίμα σε γενικές γραμμές ήταν επιφυλακτικό εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα “Les Echos” ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων το Δεκέμβριο, ο κ. Νουαγιέ απάντησε: «Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία».

Η δήλωση αυτή, η οποία έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων επισημάνσεων άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα ενδεχομένως να προβεί σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.470 μονάδες (0,09%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.548,45 μονάδες (0,26%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.092,43 μονάδες (0,03%).

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.237,9 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,02%. Ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.244,9 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα