Vodafone: Χαμηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο της χρήσης

Μετά τη συρρίκνωση της ανάπτυξης των πωλήσεων
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 09:48

ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών κερδών, αποτέλεσμα του περιορισμού των πωλήσεων, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Vodafone Group Plc.

Τα καθαρά κέρδη, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν στα 2,78 δισ. λίρες Αγγλίας (4,82 δισ. δολ.) ή 4,35 πένες ανά μετοχή, από 3,62 δισ. λίρες ή 5,39 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 18,3 δισ. λίρες από 16,7 δισ. λίρες. Η Vodafone, αύξησε το μέρισμα του πρώτου εξαμήνου κατά 15%, στις 2,2 πένες ανά μετοχή, καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών για τη χρήση, κατά 2 δισ. λίρες, στα 6,5 δισ. λίρες.

Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά της κέρδη θα ανήρχοντο σε 3,32 δισ. λίρες σε πωλήσεις 18 δισ. λιρών και εκτιμούσαν ότι το μέρισα θα είναι 2,21 πένες ανέ μτοχή.

Η μείωση της ανάπτυξης της ηλικίας 21 ετών Vodafone, ήταν αποτέλεσμα της απαίτησης υψηλότερων μερισμάτων από τους επενδυτές. Το τελευταίο εξάμηνο, ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Arun Sarin, συμφώνησε να δαπανήσει 7,4 δισ. δολ. σε εξαγορές από τη Ν. Αφρική έως τη Δ. Ευρώπη και την Ινδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσε τα έσοδα.

Οι πωλήσεις κινητής της Vodafone, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων που δεν ελέγχει, αυξήθηκαν 9% την προηγούμενη χρήση. Τους προηγούμενους 12 μήνες, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,1%. Η εταιρεία προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα κυμαινόταν μεταξύ 6% και 9% την τρέχουσα χρήση.

Οι μετοχές της Vodafone προσφέρουν απόδοση μερίσματος 2,8%, λιγότερη του μέσου όρου 3,5% των εταιρειών που απαρτίζουν τον βρετανικό δείκτη FTSE 100. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 2,7% και υστερούν της ανόδου 14% που έχει σημειώσει ο FTSE 100.

Η Vodafone είχε πει τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους της όλα τα μετρητά που θα παράγει τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα