«Νηνεμία» και ήπιες ρευστοποιήσεις στο Χ.Α.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 10:52
UPD:10:55
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη ημέρα της τελευταίας εβδομάδας πριν από τις εκλογές, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με το αποτέλεσμά τους.

Ειδικότερα, στις 10:54, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,35% στις 671,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 1,3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,5% στις 196,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 1,77% στις 268,25 μονάδες.

Σήμερα ξεκίνησε η εβδομάδα πριν τις εκλογές, η οποία παραδοσιακά δεν ενδείκνυται για τοποθετήσεις ή εφαρμογή μακροπρόθεσμων στρατηγικών. Η εκλογική μάχη δείχνει να είναι αμφίρροπη, με την αγορά να παραμένει σε στάση αναμονής εωσότου λάβει κάποια μηνύματα για την επόμενη μέρα του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα για τα ξένα, κυρίως, χαρτοφυλάκια είναι και η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία «Advanced Emerging market» («προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά») από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά» από τον διεθνή οίκο FTSE.

H υποβάθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016, οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Έλληνες επενδυτές, τη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.

Στο ταμπλό τώρα, απώλειες 2,48% καταγράφει η Grivalia, έχοντας όμως διακινήσει μόλις 465 τεμάχια. Πτωτικά κατά 2,05% κινείται η Ελλάκτωρ, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,97%, η Πειραιώς είναι στο -1,60% και η Aegean στο -1,73%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Εθνική, ενώ στήριγμα στον γενικό δείκτη παρέχει το +0,98% της ΕΕΕ και το +0,51% του ΟΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα