Ντέισελμπλουμ: Απαραίτητη η έγκαιρη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 16:30
UPD:13/09/2015 00:31
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένου ότι, όπως είπε, μία ευρεία πλειοψηφία Ελλήνων βουλευτών υπερψήφισε τη συμφωνία τον Αύγουστο.

Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεδομένου ότι, όπως είπε, μία ευρεία πλειοψηφία Ελλήνων βουλευτών υπερψήφισε τη συμφωνία τον Αύγουστο. Πάντως, όπως είπε, η κατάσταση αυτήν τη στιγμή δεν είναι «πολιτικά ξεκάθαρη».

Επιπλέον ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί αργότερα το Φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον υπηρεσιακό Έλληνα υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη, για την προετοιμασία της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, αναγνωρίζοντας ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατή η νομοθέτηση.

ΕΡΤ1

Ωστόσο, στάθηκαν στην ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, καθώς η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα πρώτα προαπαιτούμενα. Παράλληλα, ο κ. Ντέισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώνεται στην Κύπρο.

Την ελπίδα του ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση της Ελλάδας, μετά τις εκλογές, εξέφρασε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, στη συνένευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup. Όπως ανέφερε, η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές συνεχίζεται εποικοδομητικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης, χωρίς όμως να είμαστε λιγότερο φιλόδοξοι για την ουσία».

Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρα από μεταρρυθμισεις στον δημόσιο τομέα και η διασφαλίση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Ο επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, η οποία τάσσεται υπέρ του προγράμματος βοήθειας. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη» η εμπλοκή του «τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη - μέλη».
 
Από την πλευρά του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε ότι ο ESM άρχισε την εφαρμογή του νέου προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 13 δισ. Ευρώ.

Πάντως, δήλωσε πως με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα, ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή σε «καλή τροχιά».

Τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό βρίσκεται ήδη σε λογαριασμό του ESM γι’ αυτόν τον σκοπό.

Από την πλευρά του, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ανέφερε ότι, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της κατάστασής τους.

Αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο κ. Κερέ δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το πότε θα αρθούν.

Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό θα γίνει μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, στόχος στον οποίο θα συμβάλει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, θα εργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ και τα θεσμικά όργανα, ώστε να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα