Άλμα σχεδόν 3% στα κινεζικά χρηματιστήρια

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 13:06
UPD:13:09
REUTERS/YUYA SHINO

Με άνοδο σχεδόν 3% έκλεισαν σήμερα τα κινεζικά χρηματιστήρια, ανακτώντας τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα. Ωστόσο, οι συναλλαγές στις αγορές μειώθηκαν απότομα μετά από μία σειρά μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας.

Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν αυξήθηκε κατά 6%, ενώ ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης ενισχύθηκε 2,9%.

Οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, έναν μήνα παραδοσιακά χαμηλού τζίρου λόγω των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο έκθεση της Goldman Sachs, η κινεζική κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,5 τρισ. γιουάν (236 δισ. δολ.), στην προσπάθειά της να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο τρίμηνο που αυτή κατρακυλά.

Αργά χθες, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη φορολογία στα μερίσματα για τους επενδυτές που διακρατούν τις μετοχές τους για περισσότερο από ένα έτος, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά από την πρόταση των ρυθμιστικών αρχών να καθιερώσουν έναν αυτόματο μηχανισμό περιορισμού των συναλλαγών (σε περίπτωση σημαντικής μείωσης) του βασικού δείκτη CSI300, που θα βοηθά να σταθεροποιείται η αγορά.

«Η κίνηση των αρχών μπορεί ασφαλώς να περιορίζει τη συχνότητα των συναλλαγών κάποιων μεγάλων επενδυτών και να βοηθά στη σταθεροποίηση της αγοράς», δήλωσε αναλυτής της Guodu Securities. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόνο μία βιώσιμη ανάκαμψη μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα