Ασιατικό μέτωπο για το εμπόριο

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 09:43

THN κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης, που θα εγγυηθεί την πρόοδο των συνομιλιών του ερχόμενου μήνα για το διεθνές εμπόριο, επιθυμούν οι 21 ηγέτες των ασιατικών χωρών του Ειρηνικού. Αυτό δήλωσαν κατά την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου τους στην πόλη Πουσάν της Νότιας Κορέας.

Και η γρίπη των πτηνών θα απασχολήσει τις ασιατικές αντιπροσωπείες.

Στις εργασίες της συνόδου συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, που συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή.

Ατζέντα και στόχοι

Η σύνοδος των ασιατικών χωρών του Ειρηνικού επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο που θα δώσει ώθηση στις κρίσιμες συνομιλίες για το εμπόριο, που θα γίνουν στο Χονγκ Κονγκ στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι ηγέτες που βρίσκονται εκεί εκπροσωπούν περίπου το μισό πληθυσμό και τη μισή εμπορική παραγωγή του κόσμου.

Παρά τις μεταξύ τους δεδηλωμένες διαφωνίες, με κοινή δήλωση τους θα ζητούν αμοιβαίες παραχωρήσεις στη διάσκεψη για το εμπόριο, μια έμμεση αιχμή για την Ευρώπη, την οποία κατηγορούν για αδιαλλαξία. Παράλληλα, οι 21 ηγέτες θα ζητήσουν συντονισμένη διεθνή δράση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της γρίπης των πτηνών.

Κορέα και Ιράκ

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους έχει κατ' ιδίαν επαφές με άλλους ηγέτες, όπως το Ρώσο ομόλογό του, Βλαδιμίρ Πούτιν, ενώ αισθητή είναι η παρουσία του Κινέζου προέδρου, Χου Τζιντάο.

Στην κορυφή των επαφών αυτών βρίσκεται το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο όπως δήλωσε χθες ο κ. Μπους, «δε θα γίνει ανεκτό».

Στο πλαίσιο της συνόδου, η οικοδέσποινα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι αποσύρει το ένα τρίτο της δύναμης των τριών χιλιάδων στρατιωτών που διατηρεί στο Ιράκ.

Η απόφαση θεωρείται ως ένα ακόμα πλήγμα για την αμερικανική πολιτική στην ασιατική χώρα.

ΠΗΓΗ: BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα