Sanyo: Εντονος ανταγωνισμός, ζημίες 1,2 δισ. δολ. το εξάμηνο

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 10:00

ΖΗΜΙΕΣ, αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους και την απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισε η Sanyo Electric Co., οι μετοχές της οποίας είχαν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των λοιπών που απαρτίζουν τον δείκτη Nikkei 225. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα εμφανίσει ζημίες ρεκόρ για δεύτερη φορά σε ετήσια βάση.

Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 142,5 δισ. γιέν (1,2 δισ. δολ.) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι κερδών ύψους 3,4 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Η μεγαλύτερη εταιρεία που κατασκευάζει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στον κόσμο, διεύρυνε την πρόβλεψη για τις ζημίες της στο σύνολο της χρήσης, στα 233 δισ. γιέν, από 140 δισ. γιέν που προέβλεπε τν Σεπτέμβριο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Tomoyo Nonaka χρειάζεται μετρητά για να πληρώσει το τριετές σχέδιο της μείωσης του προσωπικού κατά 15%, να κλείσει εργοστάσια και να επενδύσει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Η εταιρεία περιορίζει τη δραστηριότητά της στα ηλεκτρονικά, από την οποία ξεκίνησε πριν από πέντε δεκαετίες, καθώς οι τιμές υποχωρούν, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν στο 1,19 τρισ. γιέν από 1,27 τρισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Οι λειτουργικές της ζημίες ή οι πωλήσεις μείον του κόστους των αγαθών που πουλήθηκαν και των διοικητικών δαπανών, ήταν 26,5 δισ. γιέν, έναντι κερδών ύψους 39 δισ. γιέν.

Η Sanyo ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών με την Goldman, Sachs & Co., τη Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. και την Daiwa Securities SMBC Co. για να τους πουλήσει νέες μετοχές. Η εταιρεία ενδέχεται να πουλήσει μετοχές αξίας από 200 έως 300 δισ. γιέν στις τράπεζες και στους σημερινούς μετόχους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Sanyo σημείωσαν άνοδο 2,5%, φθάνοντας στα 292 γιέν η μία, στις 3 μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, υποχώρησαν 39%, έναντι ανόδου 48% του Nikkei 225.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα