6ο Ναυτιλιακό Συνέδριο «Ν» - Μ. Τραυλού: Διαχρονική η προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο της πράσινης ναυτιλίας

«Η λύση έγκειται στην ευρεία παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, φιλικών προς το περιβάλλον» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 16:04
UPD:25/05/2022 13:28
Paterakis photo/Pateraki Niki

Στις προκλήσεις και τις απαιτητικές συνθήκες που καλείται να ανταπεξέλθει η ναυτιλιακή κοινότητα, στη σκιά της γεωπολιτικής κρίσης και της κλιματικής κρίσης, εστίασε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, σε χαιρετισμό της στο 6ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με απαιτητικές συνθήκες που συνδέονται με τρεις άξονες: Με τη διεθνή υγειονομική κρίση, με τη γεωπολιτική κρίση και βέβαια με το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε η κ. Τραυλού.

Όπως τόνισε, «η ναυτιλία και στο ασταθές αυτό περιβάλλον απέδειξε την καθοριστική συμβολή της στη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος» καθώς «ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κλάδος μας αναδεικνύεται ως η αξιόπιστη μεταφορική δύναμη του 90% του διεθνούς εμπορίου».

Αναφερόμενη στην ενεργειακή μετάβαση, η κ. Τραυλού υπογράμμισε τη «συνετή και διαχρονική προσήλωσή μας ως Ελλάδα στον στόχο της πράσινης ναυτιλίας». Η θετική περιβαλλοντική απόδοση της χώρας μας είναι δεδομένη, σημείωσε, προσθέτοντας πως η ελληνική ναυτιλία με ισχυρή τεχνογνωσία έχει πάντα τεκμηριωμένες θέσεις: «πιστεύουμε ότι η λύση έγκειται στην ευρεία παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, φιλικών προς το περιβάλλον».

Η πρόεδρος της ΕΕΕ επεσήμανε ακόμη την ανάγκη συντονισμένης έρευνας και ανάληψης δράσης από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα της ναυτιλιακής δραστηριότητας. «Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε διεθνείς λύσεις και όχι περιφερειακά μέτρα που δημιουργούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό» ανέφερε.

Σημείωσε επιπλέον πως η ναυτιλία ως βιομηχανία δέχεται συχνά μεγαλύτερη πίεση από την ευθύνη που της αναλογεί. «Οφείλουμε να διεκδικούμε λύσεις ρεαλιστικές στα θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πολλές οι προκλήσεις, πολλές οι προτάσεις. Ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: Η ελληνική ναυτιλία ως ο παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου θα συμβάλλει έμπρακτα στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης» διαβεβαίωσε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα