ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ στοιχεία για τη μεταποίηση και τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την ΙΒΜ και άλλες εταιρείες, κατάφεραν να προσφέρουν στήριγμα στη Wall Street και να αντιστρέψουν το αρχικό αρνητικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να απομακρύνουν την αστάθεια η οποία προκλήθηκε από ρευστοποιήσεις κερδών.
Η μεταποίηση στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, σύμφωνα με το «μπεζ βιβλίο» της Φέντεραλ Ρεζέρβ.
Θετικά επέδρασε επίσης στην αγορά και η είδηση ότι η J.P.Morgan Chase & Co. συμφώνησε να εξαγοράσει τη Bank One έναντι 58 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις του χρηματοοικονομικού τομέα στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η μετοχή της ΙΒΜ ενισχύθηκε 5,1%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη μεταξύ των μετοχών του Dow Jones.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 15,49 μονάδες, ποσοστό 0,15%, φθάνοντας στις 10.553,85 μονάδες. Με απώλειες 2,05 μονάδων, ποσοστό 0,10%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.109,08 μονάδες.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση, παρά το κύμα των ειδήσεων που πλημμύρισαν τις αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού χθες.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος και με κέρδη 0,4% ο δεύτερος. Ο δείκτης των 300 είχε καταγράψει νέο υψηλό επίπεδο για τους τελευταίους 16 μήνες ενδοσυνεδριακά, αλλά άλλαξε κατεύθυνση, λόγω της απουσίας σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι μετοχές στον τομέα λιανικής δέχθηκαν πιέσεις στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών πωλήσεων στη διάρκεια των Χριστουγέννων, όμως η αγορά βρήκε στηρίγματα στην πολύ καλή εικόνα των μετοχών στους τομείς ασφαλειών και στη σχετική σταθερότητα της κερδοφορίας των μεγάλων ονομάτων της τεχνολογίας στις ΗΠΑ.
Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων, επισήμαναν όμως ότι η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του τέταρτου τρίμηνου του 2003 ενδέχεται να προβληματίσει κάπως τους επενδυτές που ίσως νιώθουν και την ανάγκη για μερικές «ανάσες».
Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: GUS (-5,1%), Woolworths (-5,8%), ING (+2,8%), Axa (+3,4%), Aviva (+2,4%), Aegon (+3,2%), HVB (+4,4%), Commerzbank (+3,9%), Deutsche Bank (+1,4%), Infineon (-1,6%), ASML (-3,4%), Reuters (+13,9%).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ