Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το διπλό χτύπημα σεισμού και τσουνάμι στην Ιαπωνία, το οποίο πυροδότησε το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, το χειρότερο παγκοσμίως μετά από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Το συμβάν, οι συνέπειες του οποίου παραμένουν αισθητές στη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα πολλά άλλα κράτη να αναθεωρήσουν την ενεργειακή στρατηγική τους.
Η Γερμανία αποφάσισε σταδιακό κλείσιμο των αντιδραστήρων της έως το 2022, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει τους δικούς της με νέους, ενώ η Βρετανία ανέβαλε κατά τουλάχιστον ένα χρόνο την κατασκευή αντιδραστήρων νέας γενιάς.
Στη Γαλλία, που καλύπτει τα τρία τέταρτα των ενεργειακών της αναγκών μέσω των αντιδραστήρων της, το ενδεχόμενο σταδιακής απεξάρτησης από αυτή τη μορφή ενέργειας έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα στις καμπάνιες των υποψηφίων, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, περίπου τρεις στους τέσσερις Γάλλους επιθυμούν διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας τους, ενώ δύο στους δέκα τάσσονται υπέρ της επέκτασής του.
Απώλειες 1,6 δισ. ευρώ
Το ατύχημα της Φουκουσίμα ωστόσο δεν επηρέασε μόνο την Κοινή Γνώμη: ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς ομίλους στον κόσμο, η γαλλική AREVA, ανακοίνωσε ότι η απότομη πτώση της ζήτησης των προϊόντων της είχε ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η επιχείρηση γνωστοποίησε μάλιστα ότι θα περικόψει πάνω από 1.200 θέσεις απασχόλησης μόνο στη Γερμανία λόγω της αναστολής του πυρηνικού προγράμματος στη χώρα, ενώ και η ίδια ανέστειλε προγράμματα επέκτασης πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση Greenpeace, η κρατική AREVA εκτιμούσε πως θα δεχόταν παραγγελίες για την κατασκευή 50 νέων αντιδραστήρων αυτήν τη δεκαετία. Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο, δεν έχει δεχθεί καμία. Βασική αιτία θεωρείται η πτώση στην τιμή του ουρανίου, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία: σύμφωνα με τους Financial Times, έχει μειωθεί από τα 138 στα 50 δολάρια ανά λίβρα.
Πάντως, επισήμως τουλάχιστον, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της AREVA και της πυρηνικής ενέργειας. «Δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της πυρηνικής και της ανανεώσιμης ενέργειας είναι θετικές, ακόμη και εάν η επέκταση των πυρηνικών αντιδραστήρων παγκοσμίως αναβληθεί», δήλωσε ο Λυκ Ουρσέλ.
50 δισ. ευρώ θα στοιχίσουν τα μέτρα ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, η Electricite de France ανακοίνωσε ότι για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των γαλλικών αντιδραστήρων στα 60 χρόνια, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που καλείται να λάβει μετά από το ατύχημα της Φουκουσίμα, θα χρειαστεί να πληρώσει ακόμη και 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο κατά 43% από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η αντικατάσταση των ντιζελογεννητριών στους 58 γαλλικούς αντιδραστήρες και η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού, όπως γεννητριών ατμού.