G20: Δεσμεύσεις για αύξηση των πόρων του ΔΝΤ

Πάνω από 430 δισ. δολάρια
Σάββατο, 21 Απριλίου 2012 00:14
UPD:07:47

«Υπάρχουν αταλάντευτες αποφάσεις για να αυξηθούν τα αποθεματικά διαθέσιμα του ΔΝΤ πάνω από τα 430 δισ. δολάρια», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G20, μετά τη σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Οι πλούσιες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες που συγκροτούν την ομάδα G20 δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τα αποθεματικά του ΔΝΤ πάνω από 430 δισ. δολάρια, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να συγκεντρωθούν 400 δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ΕΕ.

«Υπάρχουν αταλάντευτες δεσμεύσεις για να αυξηθούν τα αποθεματικά διαθέσιμα του ΔΝΤ πάνω από τα 430 δισ. δολάρια», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της G20, μετά τη σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Ομάδα δίνει με περισσότερες λεπτομέρειες πώς θα επιμερισθούν οι επιμέρους συνεισφορές, των οποίων οι σημαντικότερες είναι τα 150 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης, τα 60 δισ. από την Ιαπωνία και τα 72 δισ. δολάρια που θα προέρχονται από «την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες», οι συνεισφορές των οποίων όμως δεν προσδιορίζονται. «Θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να το διακοινώσουν με κατάλληλο τρόπο σε αυτές», τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η G20 ανακοίνωσε πως έλαβε την απόφαση αυτή ενώπιον της αβεβαιότητας που κυριαρχεί.

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2012 παραμένουν μέτριες, η διαδικασία της μείωσης χρεών παρεμποδίζει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, γεγονός που αντανακλά τις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ευρώπη και οι κίνδυνοι παραμένουν», τονίζει στο σκεπτικό της η G20.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο, μια έκφραση της κοινής αποφασιστικότητας», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Έπειτα από αυτή την αύξηση, το ΔΝΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι «δεν θα είναι απούσα» από τα σχέδια αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσό, ενώ επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης.

Η Κίνα «πιστεύει ότι η Ευρώπη διαθέτει πλήρως τη σοφία και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κρίση χρέους του ευρώ και έχει εμπιστοσύνη στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης», σημειώνει η ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΔΝΤ, οι νέοι αυτοί πόροι απλώς θα βοηθήσουν την Ευρώπη να κερδίσει χρόνο καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί μέχρι τώρα η Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των οικονομικών, νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες είναι «αρκετό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Θάρμαν Σανμουγκαράτναμ, επικεφαλής της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός επισημαίνοντας: «Το αν η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για να χτίσει το τείχος προστασίας της εξαρτάται στην πραγματικότητα από τις μεταρρυθμίσεις».

«Αν οι μεταρρυθμίσεις της χάσουν την αξιοπιστία τους, αν οι μεταρρυθμίσεις της χάσουν την ορμή τους, τότε απολύτως ειλικρινά το τείχος προστασίας δεν είναι αρκετό. Οπότε εξαρτάται αποκλειστικά από τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Πάντως δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη της G20 στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη κάνει αρκετά προσφέροντας ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ ο Καναδάς επισήμανε ότι δεν θα συνεισφέρει στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ γιατί δεν βλέπει να συντρέχει λόγος.

«Πιστεύουμε ότι το Ταμείο έχει επαρκείς πόρους για τις τρέχουσες ανάγκες. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη πιο αληθινό με δεδομένη την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειρίζεται την κρίση δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι σχετικά πλούσιες. Το λέμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι πρέπει να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα και να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα με τα δικά τους μέσα», συνέχισε.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποτελεί το σοβαρότερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να χρειαστούν δανειακές συμβάσεις όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Η ενίσχυση των διαθεσίμων του ΔΝΤ θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης σε περίπτωση διεύρυνσής της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα