Την αντίθεση του Βερολίνου στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Τα ευρωομόλογα δεν είναι ένα φάρμακο για να λυθεί αυτή η κρίση», δήλωσε ο Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση τα απορρίπτει».
Όπως σημείωσε, προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά των κρατών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε το θέμα της συλλογικοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην συνεδρίαση του G8 το σαββατοκύριακο και ότι θα το εγείρει εκ νέου στην συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Η πρότασή του αναμένεται να βρει σύμφωνους τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την Κομισιόν, που υποστήριξε εξαρχής την ιδέα.
Ασμουσεν: «Όχι» σε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου
Εν τω μεταξύ, κατά της επαναδιαπραγμάτευσης ή της χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου τάσσεται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γεργκ Ασμουσεν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει αντ' αυτού να ενισχυθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «λάθος» το δίλλημα ανάπτυξη ή λιτότητα. «Τα χρειαζόμαστε και τα δύο», είπε, αν και υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική ενοποίηση και μεταρρυθμίσεις.
«Το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να συμπληρωθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Αυτό έχει νόημα να γίνει ενισχυτικά, αλλά το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ή να χαλαρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεργκ Ασμουσεν.
Τόνισε επίσης ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ είναι προσωρινής φύσεως και μπορούν να αποσυρθούν ανά πάσα στιγμή, αν ανακύψουν ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο