«Όχι» σε περαιτέρω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και υποστηρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη κάνει πολλές.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ καταλογίζει στη χώρα ανεπαρκή εφαρμογή του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι εκεί οφείλεται το πρόβλημά της, και απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, επικρίνει τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
«Δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πλέον έδαφος για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είχε λάθη, αλλά από το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας εφαρμόστηκε ανεπαρκώς. Δεν βοηθά, επομένως, να κάνουμε υποθέσεις για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας, αλλά πολύ περισσότερο εάν υπάρχει για την Ελλάδα ρεαλιστικός δρόμος, προκειμένου να το πετύχει».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επικρίνει πάντως τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και εφιστά την προσοχή στον τρόπο λειτουργίας των αγορών, οι οποίες, όπως λέει, δεν είναι λογικές. «Δεν θα έπρεπε τώρα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε νευρικές συζητήσεις, πχ για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει, καθώς έτσι προκαλείται μόνο ανασφάλεια και πυροδοτούνται αντιδράσεις στις αγορές. «Εάν θέλει κανείς να έχει λίγη ησυχία, δεν θα πρέπει να την τρέφει με εικασίες» προσθέτει.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει επίσης την ιδέα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία θα περιελάμβανε και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης. «Ο μεγαλύτερος Γερμανός πιστωτής στην πρώτη αναδιάρθρωση χρέους ήταν η κρατική "Bad Bank" της ΗRE. Δεν έχει νόημα κάθε έξι μήνες να ξεκινάμε πάλι μια τέτοια δράση» εκτιμά.
Ρέσλερ: Δεν μας τρομάζει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Εν τω μεταξύ, τις γνωστές απόψεις του, ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα χωρίς μεταρρυθμίσεις και ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς αντιπαροχές, επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Όσοι υλοποιούν επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν να βασίζονται 100% στην αλληλεγγύη της Γερμανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, προειδοποίησε ότι, αν η χώρα δεν λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών.
«Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα», σημείωσε.
Παράλληλα, δήλωσε για μια ακόμη φορά «σκεπτικός» σε ό,τι αφορά το «εάν η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει τους συμφωνηθέντες όρους μεταρρυθμίσεων», διότι, όπως είπε, η εμπειρία την οποία είχε ως υπουργός Οικονομίας μάλλον είναι μάλλον απογοητευτική. Αναφέρθηκε μάλιστα στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το φορολογικό σύστημα, οι οποίες επισήμανε ότι δεν προχωρούν, όπως δεν προχωρούν, σύμφωνα με τον ίδιο και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Εγώ έκανα μόνο σαφές ότι εάν η έκθεση φέρει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε για μας ένα είναι ξεκάθαρο: καμμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σημαίνει, καμμία περαιτέρω χρηματοδότηση, εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ