Το κόστος της επιμήκυνσης που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου θα είναι μικρότερο από αυτό που θα προέκυπτε σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη βελγική εφημερίδα «De Tijd».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, σε περίπτωση που η τρέχουσα πολιτική δεν μεταβληθεί, το ελληνικό χρέος θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ το 2020. Όπως ανέφερε ο Ασμουσεν, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου εξαιτίας των χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, της χαμηλότερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάπτυξης και της πιθανής μετάθεσης των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο χρόνια.
Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιπρόσθετα ελληνικά μέτρα και συμπληρωματική βοήθεια από την πλευρά των άλλων χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά μικρή η προθυμία των κρατών μελών για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για το λόγο αυτό πρέπει να εξεταστεί ένα φάσμα επιλογών, όπως η εθελοντική επαναγορά του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων των δανείων. «Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από την Ελλάδα να επιδιώξει να πετύχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ