Ο κυπριακός λαός θα υποστεί θυσίες για να αποτραπούν τα χειρότερα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να διασωθεί, δημιουργώντας προοπτικές να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι οι επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στην ελληνική οικονομία εν γένει, δημιούργησαν ένα σοβαρό οικονομικό κενό, το οποίο υποχρέωσε την κυβέρνηση να απευθυνθεί στον Μηχανισμό Στήριξης, αφού απέτυχαν προσπάθειες για χρηματοδότηση από άλλες πηγές.
Μάλιστα επέρριψε, για άλλη μια φορά, την κύρια ευθύνη για την κρίση στις τράπεζες και στην Κεντρική Τράπεζα και τον πρώην διοικητή της και επανέλαβε ότι στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει αρκετά πράγματα για τους πολίτες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως το 2013, δυστυχώς, βρίσκει για ακόμα μια φορά την πατρίδα υπό κατοχή, αλλά και τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού σε αδιέξοδο.
«Το αδιέξοδο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, οι οποίοι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη δική μας πλευρά», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε πως κατάφερε να ενταχθεί στη βάση λύσης του Κυπριακού η μια κυριαρχία, η μια ιθαγένεια και η μια διεθνής προσωπικότητα, και αποκλείστηκε οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ενώ επιτεύχθηκαν συγκλίσεις που στο σύνολο τους αποτελούν σημαντικές βελτιώσεις, σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να επιβληθούν και απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει να αποφευχθούν επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο Κυπριακό, οι οποίοι όχι μόνο θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, αλλά θα δημιουργήσουν και νέους κινδύνους για νέα δεινά στην Κύπρο.
«Το κυπριακό πρόβλημα, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, παραμένει το μείζον ζήτημα για τον κυπριακό λαό. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του λαού μας. Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι επόμενες γενιές θα ενθυμούνται τις οικονομικές δυσκολίες που σήμερα ο λαός αντιμετωπίζει. Σίγουρα, όμως, η ιστορία θα καταγράψει στις μελανότερες της σελίδες μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής κατεχόμενής μας πατρίδας και την πρόκληση νέων κινδύνων για την άλλη μισή», επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι ήταν καθόλα επιτυχημένη, χάρη στην ενότητα που επιδείχθηκε στο θέμα αυτό και στην εργατικότητα και την αφοσίωση όσων εργάστηκαν για την επιτυχία της.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αξιοποιώντας τα όσα έχουμε επιτύχει κατά τη διάρκεια της 52χρονης ύπαρξης της Δημοκρατίας μας, ο κυπριακός λαός θα καταφέρει και πάλι να σταθεί όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, και να απελευθερώσει και να επανενώσει την πατρίδα του και αξιοποιώντας το φυσικό της πλούτο να την κάνει τόπο ευημερίας.
«Για την επίτευξη των μεγάλων οραμάτων είναι αναγκαία η συμβολή όλων: πολιτικής ηγεσίας, κοινωνικών εταίρων, του λαού στο σύνολό του. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ