Μεταξύ των εννέα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν κάνει χρήση της στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EΤΠ) στους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου εμπορίου, συγκαταλέγεται η Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπαστάμκο, το Ταμείο δεν έχει λάβει καμία αίτηση από τη χώρα μας για οικονομική βοήθεια από το 2007, έτος συστάσεώς του.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν όσον αφορά στην κατανομή των πόρων του ΕΤΠ, έχουν δεσμευθεί περίπου 51 εκατομμύρια για τους ανέργους πέντε κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Χρηματοδοτήσεις έχουν επίσης εγκριθεί για κλάδους όπως η επιπλοποιία, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τυπογραφικές και εκδοτικές υπηρεσίες, η ένδυση και η υπόδηση, ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.
Σε πρόσφατο κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο κ. Παπαστάμκος αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή της Νάουσας, εξαιτίας του κλεισίματος των τοπικών εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναγνωρίσει ότι η ιστορική πόλη είναι θύμα των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, του ανοίγματος του εμπορίου κατά τα τελευταία χρόνια, και της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.