Στάση αναμονής και μεταβλητότητα αναμένει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο Χ.Α. καθώς πλησιάζει η νέα Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ενώ εκτιμά ότι μετά τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες να καταγραφούν νέα χαμηλά μέσα στο 2011.
Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με μια οριακή πτώση για το Γενικό Δείκτη κατά 0,31%. Πέρα από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, που επηρέασε σημαντικά την αγορά την περασμένη Τρίτη, φάνηκε να επικρατεί μια στάση αναμονής για τα αποτελέσματα της προ-Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
«Το συμπέρασμα μας από τη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η Ελλάδα πήρε το maximum που μπορούσε από αυτήν, παραχωρώντας όμως και σημαντικά ανταλλάγματα», υπογραμμίζει η Merit και προσθέτει ότι θα πρέπει να αναμένουμε μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015, που θα αφορούν μεταξύ άλλων αυξήσεις συντελεστών, έκτακτη εισφορά για έχοντες, μείωση φοροαπαλλαγών για όλους, κατάργηση του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών και αλλαγές στη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Εκτιμά επίσης ότι η δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ είναι ένας δύσκολος στόχος και αναμένει με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες του σχετικού σχεδίου του ΥΠΟΙΚ. «Είναι δεδομένο ότι για τη συλλογή ενός τέτοιου ποσού θα πρέπει να επιστρατευθούν και συμμετοχές σε εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α. που αναμένεται να παρουσιάσουν προσεχώς ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον», αναφέρει η χρηματιστηριακή.
Η Merit εκτιμά πως τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος της δραστικής λύσης του προβλήματος, ωστόσο προειδοποιεί ότι δεν αποτελούν πανάκεια για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας και θα πρέπει να τεθούν και άλλα θέματα στο τραπέζι στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου για να μιλάμε για δραστική λύση του προβλήματος.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αναφέρει η χρηματιστηριακή, είχαμε τη συνέχιση του ανοδικού momentum που βραχυπρόθεσμα είχε αμφισβητηθεί με τη διόρθωση μέχρι και τις 1522 μονάδες στις 9/3. Η άνοδος κράτησε μόνο δυο ημέρες καθώς την Τρίτη οι πτωτικές πιέσεις ήταν σημαντικές λόγω της μεγάλης καταστροφής στην Ιαπωνία που συμπαρέσυρε σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης φαίνεται να έχουν εκλείψει οι εξωτερικές πιέσεις με το Γ.Δ. να κερδίζει και πάλι τις 1600 μονάδες.
Σε περίπτωση που οι πιέσεις από το εξωτερικό συνεχισθούν θα πρέπει να αντέξουν οι στηρίξεις των 1545 (ΚΜΟ 200 ημερών) σε πρώτη φάση και των 1520 μονάδων σε δεύτερη για να μιλάμε για διατήρηση του ανοδικού momentum. Σε αντίθετη περίπτωση η Merit θεωρεί πιθανή μια κίνηση προς την αντίσταση των 1690-1700 μονάδων, αν και σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 1620 μονάδες.