Δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα βγουν στην αγορά τον Ιούνιο, το «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί - Clusters» και το «Συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενδυνάμωση νέων και επίδοξων επιχειρηματιών», παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης.
Ειδικότερα, η πρώτη φάση της δράσης «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί - Clusters» αφορά την Έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος προς δυνητικούς συντονιστές των υποψήφιων clusters ή προς υφιστάμενα clusters (Ιούνιος 2011), ενώ η δεύτερη φάση την έκδοση προκήρυξης για την υποβολή προτάσεων υφιστάμενων και νέων clusters.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που θα παίξουν το ρόλο του συντονιστή, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ επιχειρήσεις και θα επιλέγονται όσοι ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις ωρίμανσης συνεργατικού σχηματισμού.
Η δεύτερη δράση «Συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενδυνάμωση νέων και επίδοξων επιχειρηματιών» εντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδίου για την προώθηση της νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται συγκεκριμένα για πλέγμα δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας (ανοιχτές συζητήσεις, coaching, mentoring, δικτυώσεις) για τη διαμόρφωση μίας σύμπραξης - κοινότητας (partnership) φορέων, συλλογικοτήτων και δικτύων νεανικής επιχειρηματικότητας, επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων κλπ.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, που θα προκηρυχθεί στα τέλη Μαΐου) έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ, και αφορά υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες κ.α. Στις επιλέξιμες δαπάνες καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, από το μηχανολογικό εξοπλισμό, ICT, διαμόρφωση εγκαταστάσεων μέχρι συμβουλευτική υποστήριξη, ανάπτυξη πρωτοτύπων, πιστοποίηση συστημάτων, προβολή κ.α.
Όπως εξήγησε επίσης ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στο cluster Corallia (φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας), αρχές Μαΐου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδότησης σε μεταποίηση και τεχνικά επαγγέλματα - «One Stop Shop» αδειοδοτήσεων και το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για την άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ψηφιακή πλατφόρμα Startup Greece, η οποία, όπως είπε, «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός κινήματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη μέσα σε δύο μέρες έχουν εγγραφεί στην κοινότητα 480 νέοι άνθρωποι, «οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου αλλά και να δικτυωθούν ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε συνέργειες».