Οριστική λύση για το ελληνικό χρέος αναμένεται να επιλεγεί την Πέμπτη, μετά από την πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.
Εως τότε, οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ θα ενταθούν σε κάθε επίπεδο, με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να επιδιώκουν να θέσουν το πλαίσιο που επιθυμούν και παράλληλα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Υπενθυμίζεται ότι έως το μεσημέρι της Παρασκευής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έβαζε «φρένο» στην άμεση διεξαγωγή συνόδου, επιμένοντας πως πρώτα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα «το ταχύτερο δυνατόν».
Να στείλει ένα «σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης» αναμένει κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και της Γερμανίας.
Τέλος στην κωλυσιεργία ζητούν Γερμανοί ευρωβουλευτές
Κορυφαίοι Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν επίσης για μία ταχεία επίλυση της κρίσης. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε άμεση λύση. «Κωλυσιεργίες και τακτικισμοί, διαφωνίες και κακοφωνίες των υπευθύνων πολιτικών της ΕΕ στην κρίση του ευρώ πρέπει να τελειώσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και αναπτερώνουν τους σπεκουλαδόρους», τόνισε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επιτέλους να παρουσιάσουν ένα συνολικό πακέτο που θα ηρεμήσει τις αγορές. Και όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είπε στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι αγορές αναμένουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις».
«Οι διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της ομάδας Ευρωβουλευτών του επίσης συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, Μάρκους Φέρμπερ, τόνισε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να πάει στις θερινές διακοπές με μία ανοιχτή πληγή. Ειδάλλως το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα κινδυνεύει να δεχτεί άμεσα κερδοσκοπικές επιθέσεις».
Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD επί των δημοσιονομικών, Κάρστεν Σνάϊντερ, υποστήριξε ότι «με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι για την Ελλάδα αδύνατο να αντέξει το χρέος τη».
Όπως είπε στο Handelsblatt Online, «με ένα κούρεμα του χρέους και διαγραφή του 40% έως 50% θα διασφαλιστεί και μία ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών».
Ταυτόχρονα, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε τη λύση της επιμήκυνσης των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, χωρίς να ανταποκρίνεται στο αίτημα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
ΚΚΕ: Πρόσκαιρη η όποια συμφωνία
«Η ΕΕ δεν έχει, ούτε γίνεται να αποκτήσει σχέδιο σωτηρίας του λαού», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής και συμπληρώνει πως «το μόνο σχέδιο που έχει είναι αυτό της εξόντωσης των λαϊκών δικαιωμάτων».
«Η όποια συμφωνία τους για τη διαχείριση της κρίσης θα αποδειχθεί πρόσκαιρη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο λαός δεν επιτρέπεται να έχει πια αυταπάτες. Μπορεί να εμποδίσει, μπορεί να σωθεί από τη μόνιμη πτώχευση που τον οδηγούν, μόνο με την οργανωμένη πάλη για λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
ΔΗΜΑΡ: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και οριστικές λύσεις
«Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις και οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρονοτριβή», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά.
«Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί σε βάρος των κρατών της ευρωζώνης και υπέρ των αδηφάγων χρηματαγορών», συμπληρώνει το κόμμα και καταλήγει: «Η Ε.Ε πρέπει επιτέλους να αποδείξει ότι όταν θέλει, μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Αρκεί οι ηγέτες της να αντιληφθούν ότι το συμφέρον της Ευρώπης εμπεριέχει μεσομακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα».