Μέτρα που στοχεύουν να ανακουφίσουν τους δήμους από την οικονομική δυσπραγία και πρόγραμμα εξυγίανσής τους παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η βασική αρχή του προγράμματος εξυγίανσης βασίζεται στη συνεργασία του υπουργείου με την αυτοδιοίκηση» και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το υπουργείο συνδράμει τους ΟΤΑ, που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης για να εξυγιανθούν.
Οι ΟΤΑ, από την πλευρά τους, πρόσθεσε, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κάνουν τις δικές προσπάθειες για την εξυγίανσή τους, ενώ επισήμανε ότι «η συνδρομή του κράτους και, κατά συνέπεια, ο έλεγχος, που αυτή συνεπάγεται από την πλευρά του υπουργείου, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επιβολή». Πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία ανήκει πάντοτε στην Αυτοδιοίκηση, η οποία καταρτίζει το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης και δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει τα ακόλουθα μέτρα:
1. Με την τεχνική υποστήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαμορφωθούν εξατομικευμένα προγράμματα εξυγίανσης για κάθε δήμο που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
2. Θα επιδιωχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ. Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι υπάρχουν δήμοι με υπεράριθμους υπαλλήλους, ενώ γειτονικοί δήμοι έχουν έλλειψη προσωπικού και πρόσθεσε ότι από τον πρώτο δήμο θα μπορούν να μεταταχθούν υπάλληλοι στο δεύτερο, που έχει ανάγκη.
3. Οι ΟΤΑ δύνανται να ζητήσουν επιμήκυνση της περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε με ιδιωτικές τράπεζες.
Ηδη έχει δρομολογηθεί αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 25 έτη και μείωση του επιτοκίου από 11,5%, που είναι σήμερα το κυμαινόμενο σε περίπου 5,9%. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι δήμοι θα εξασφαλίσουν μείωση της ετήσιας δόσης, γεγονός που απελευθερώνει πόρους για να διατεθούν για εξόφληση χρεών και λειτουργικές ανάγκες.
4. Προωθείται συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος (π.χ., σε ασφαλιστικά ταμεία) με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους (π.χ., παρακρατηθέντα).
5. Επιδιώκεται η εξασφάλιση κεφαλαίων για το ΤΠκΔ προκειμένου να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια στους ΟΤΑ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους (προμηθευτές) και να εξασφαλιστούν με αυτόν τον τρόπο οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.
6. Στις περιπτώσεις ΟΤΑ που οι προηγούμενες ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα οι ΟΤΑ θα δύνανται να ζητήσουν και πρόσθετες επιχορηγήσεις για:
-την κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων και λοιπών πιστωτικών διευκολύνσεων από πιστωτικά ιδρύματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
-την κάλυψη των χρεολυσίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η χρηματοδότηση του Προγράμματος Εξυγίανσης θα πραγματοποιηθεί από το "Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης", που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η χρηματοδότηση του οποίου επιδιώκεται να καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από τους ΚΑΠ.
Ο κ. Καστανίδης δίνοντας τα οικονομικά στοιχεία για τους δήμους, σημέιωσε ότι οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν είναι πάνω από 15, πως ο συνολικός δανεισμός των δήμων ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,1 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα 800 προς ιδιωτικές τράπεζες, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ακόμη τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης, που μπορεί να γίνει είτε με αίτημα του ΟΤΑ είτε υποχρεωτικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαπιστωθεί η ανάγκη οικονομικής αξιολόγησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, να γίνει η εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης τού υπό αξιολόγηση ΟΤΑ από ορκωτούς λογιστές, να εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης και το οποίο θα εγκριθεί από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.