Μαζικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την προειδοποίηση της Morgan Stanley ότι η παγκόσμια οικονομία φλερτάρει «επικίνδυνα» με την ύφεση.
Η Morgan Stanley μείωσε της προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη επικαλούμενη λανθασμένες πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος αναθεωρήθηκε στο 3,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,2%, και για το 2012 στο 3,8%, έναντι 4,5% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
«Ενώ προβλέπαμε ανάκαμψη βαθμού ΒΒΒ στις αναπτυγμένες αγορές, ο δρόμος τώρα φαίνεται ακόμη πιο δύσκολος...σε σχέση με πριν», σχολίασε η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι ούτε και οι αναδυόμενες αγορές είναι απολύτως προστατευμένες.
Σε ελεύθερη πτώση οι ευρωπαϊκές αγορές
Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το Μάρτιο του 2009 κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 4,9% και έκλεισε στις 923,85 μονάδες.
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 6,6%, ενώ από τις αρχές του χρόνου καταγράφει απώλειες της τάξης του 29,7%. «Βουτιά» 11,6% για τις μετοχές της Barclays και της Societe Generale ενώ κατά 10,5% υποχώρησαν και οι τίτλοι της γερμανικής Commerzbank
Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε απώλειες 4,49%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε πτώση 5,48% και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 5,82%.
«Στην αρχή της εβδομάδας αναμέναμε μαζική ρευστοποίηση θέσεων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι επενδυτές τοποθετούσαν επιλεκτικά χρήματα σε λίγες μετοχές διατηρώντας τη δυναμική της αγοράς -κάτι που θεωρώ ότι αποτελεί παρελθόν», σχολίασε στο Reuters ο επικεφαλής επενδυτικής τράπεζας στη Βρετανία.
Ισχυροί τριγμοί και στη Wall Street
Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στη Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του 3%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,67% ή 419,17 μονάδες, τερματίζοντας στις 10.991,04 μονάδες.
Πτώση 4,45% κατέγραψε ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.140,74 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 5,22% παρουσίασε ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq για να κλείσει στις 2.380,43 μονάδες.
«Βουτιά» 5,9% για το αργό, νέο ρεκόρ για το χρυσό
Πτώση σχεδόν 6% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού για παράδοση Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 82,38 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 5,20 δολαρίων ή 5,9%.
Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας τα 1.825 δολάρια η ουγγιά.
Δεν «βλέπει» νέα ύφεση στην ευρωζώνη ο Ρόμπεϊ
Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δήλωσε από το Όσλο ότι δεν διαφαίνεται νέα ύφεση για την ευρωζώνη, παρά τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε νωρίτερα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που σημαίνει ότι η ανοδική τάση που είχαμε θα χάσει κάπως τη δυναμική της, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα εξελιχθεί σε ύφεση», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt.
Ο κ. Νοβότνι προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξει μακρά περίοδος χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι κινούμαστε σε άλλη κατεύθυνση, τύπου Ιαπωνίας, δηλαδή σε μία φάση χαμηλής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, καθώς και χαμηλού πληθωρισμού», τόνισε.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ο Αυστριακός τραπεζίτης είπε ότι είναι ένα προσωρινό εργαλείο για να δοθεί δυνατότητα να πάρουν ανάσα ευρωπαϊκές χώρες και να αποκαταστήσουν την τάξη στα δημόσια οικονομικά τους.
Όσον αφορά την Ιταλία, σημείωσε ότι συμφώνησε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και ότι η οικονομική της κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με της Ελλάδας. Για τα ευρωομόλογα, τέλος, ανέφερε ότι αξίζει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για την κοινή έκδοσή τους, αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος δεν έχει ωριμάσει για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για την επιστολή του πρέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, με την οποία του ζητούν να αναλάβει την προεδρία της ευρωζώνης, ο κ. Ρόμπεϊ απάντησε ότι «έκανε ήδη αυτή τη δουλειά» και ότι επαφίεται στην επόμενη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών της ευρωζώνης να επισημοποιήσουν το ρόλο του.