Η αποτυχία της Κοπεγχάγης δεν έγκειται μόνο στο ότι δεν υπεγράφη συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και στο ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν κατέληξαν ούτε σε συμφωνία μεταφοράς της τεχνογνωσίας από τα ανεπτυγμένα στα αναπτυσσόμενα κράτη, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad.
Τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις «καθαρές» μορφές ενέργειας έχουν κατοχυρωθεί από αμερικανικές, ιαπωνικές και γερμανικές εταιρείες. «Μήπως θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχει δυνατότητα κατοχύρωσης για τις αποτελεσματικές τεχνολογίες ηλιακής και ολικής ενέργειας, δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 και βιοκαυσίμων;», διερωτούνται οι δύο Ολλανδοί ερευνητές που υπογράφουν το άρθρο.
Ισχυρές αντιστάσεις προβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν δείχνουν καμία διάθεση να παρέχουν –ιδίως– στην Ινδία και την Κίνα τις πολύτιμες τεχνολογικές γνώσεις που πιστεύουν ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.
Από τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, όλοι θα βγουν κερδισμένοι, υποστηρίζουν, Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος απειλείται εξίσου από τις κλιματικές αλλαγές, χωρίς όμως να διαθέτει τα σύγχρονα μέσα των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Τα βιομηχανοποιημένα κράτη, ωστόσο, αρνούνται πεισματικά να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ισχυρές αντιστάσεις προβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν δείχνουν καμία διάθεση να παρέχουν –ιδίως– στην Ινδία και την Κίνα τις πολύτιμες τεχνολογικές γνώσεις που πιστεύουν ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αντί να γίνονται μεταφορές τεχνογνωσίας, παρέχονται στα αναπτυσσόμενα κράτη κονδύλια που ουσιαστικά αποτελούν επιδοτήσεις για την αγορά τεχνολογικών προϊόντων από τα ανεπτυγμένα κράτη.
Η λύση που προτείνουν οι Menno van der Veen και Bram de Jonge είναι η σύσταση ενός «ταμείου περιβάλλοντος», το οποίο δεν θα παρέχει επιδοτήσεις στα αναπτυσσόμενα κράτη με σκοπό να αγοράζουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά από τα βιομηχανικά κράτη.
ΑντΆ αυτού, το ταμείο θα χρηματοδοτεί υπό τη μορφή «μπόνους τεχνολογίας του κλίματος» στις επιχειρήσεις που το αξίζουν. Το ύψος αυτού του μπόνους θα εξαρτάται από το βαθμό που η εκάστοτε τεχνολογία ευνοεί το κλίμα.
Το πλεονέκτημα αυτής της πολιτικής είναι ότι παρέχει κίνητρα στα κράτη και τις εταιρείες να «σκύψουν» πάνω από το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των ερευνών, υπογραμμίζει η NRC Handelsblad.