Η πορεία του νομού Ξάνθης προς το 2020 προϋποθέτει ρεαλισμό και ορθολογισμό, προκειμένου να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα και να αμβλυνθούν τα όποια μειονεκτήματα, ώστε ο νομός να πορευτεί με σχέδιο και με βάση υπαρκτά δεδομένα.
Η ανωτέρω φράση συμπυκνώνει εννοιολογικά την πληθώρα προτάσεων, παρατηρήσεων και διαπιστώσεων των εισηγήσεων στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο, με τίτλο «Νομός Ξάνθης: Χάρτης Πορείας ως το 2020», το οποίο διοργάνωσε με επιτυχία η Νομαρχία Ξάνθης, το τριήμερο 15-17 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Ζ-ΠΑΛΛΑΣ.
Η αφίσα του 2ου αναπτυξιακού συνεδρίου «Νομός Ξάνθης: Χάρτης Πορείας ως το 2020».
Οι θεματικές ενότητες-συνεδρίες κάλυψαν, κατά το δυνατόν, όλο το φάσμα της ανάπτυξης -οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, περιβαλλοντικής κλπ.- δικαιώνοντας το νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος προσδοκούσε να αποτελέσει το συνέδριο δεξαμενή προτάσεων, ιδεών, στόχων στην πορεία ως το 2020.
Να σημειωθεί δε πως την τελευταία ημέρα του συνεδρίου δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των ΟΤΑ, των κομμάτων, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, των επιστημονικών συλλόγων, σωματείων και ΜΚΟ, καθώς επίσης και στους πολίτες και η μεγάλη συμμετοχή απέδειξε ότι όλοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πλαίσιο μιας διαβούλευσης, στο σχεδιασμό ενός αναπτυξιακού μοντέλου με συγκεκριμένες στοχεύσεις, καταθέτοντας τεκμηριωμένες υλοποιήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος τόνισε ότι «ο τόπος βρίσκεται στην Εγνατία της ανάπτυξης» και ζήτησε «σοβαρό σχεδιασμό και απαιτητική διεκδίκηση», με παράλληλη αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων, δηλαδή των κοινοτικών και εθνικών πόρων που υπάρχουν.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 2ου αναπτυξιακού συνεδρίου του νομού Ξάνθης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπόλαρης στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, συμπεριλαμβάνοντας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο «μπορεί να συμβάλει εντονότερα στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου».
Τα πρόσωπα
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, ο πρόεδρος της ΝΑ Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας Κωνσταντίνος Τάτσης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, και ο αντιπρύτανης ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης. Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και στην εναρκτήρια συνεδρίαση χαιρέτισε ο γενικός διευθυντής της Γιάννης Περλεπές.
«Η ανάπτυξη του νομού. Αξιολόγηση της πορείας του νομού και προοπτικές προς το 2020»
Την ανάγκη να μπει οριστικό τέλος στο τυχαίο και το περιστασιακό, τόνισε ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, από το βήμα του συνεδρίου.
Γιώργος Παυλίδης, νομάρχης Ξάνθης
Ένα νομό Ξάνθης με εισόδημα άνω του 80% του εθνικού μέσου όρου, που να προέρχεται στην πλειονότητά του -όπως γίνεται στις σύγχρονες οικονομίες- από τις υπηρεσίες, αλλά και ένα νομό που να συγκρατήσει, αν όχι να αυξήσει, τη σημερινή του βιομηχανία, είναι μερικά από τα στοιχεία της οικονομίας στα οποία έδωσε έμφαση ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του νομού έπειτα από 20 χρόνια και ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου.
Για τον κ. Παυλίδη, δεν πρέπει να υπάρξει περιστασιακή αντιμετώπιση της ανάπτυξης, «πρέπει να μπει οριστικό τέλος στην τύχη και στην περίσταση. ¶λλωστε», πρόσθεσε, «στόχος του 2ου αναπτυξιακού συνεδρίου, που διοργανώνει η νομαρχία, είναι να δημιουργηθεί μια δεξαμενή προτάσεων, ιδεών, στόχων, στην πορεία ως το 2020».
«Αυτός ο τόπος είναι χαρισματικός» ανέφερε ο νομάρχης και, περιγράφοντας την Ξάνθη του μέλλοντος έκανε λόγο για ένα νομό με αναπτυγμένες υποδομές στον πρωτογενή τομέα, με την ανάλογη προστασία του περιβάλλοντος, με μεγάλη τουριστική κίνηση, με ορεινό όγκο κατοικημένο όπως και σήμερα, μια Ξάνθη «έξοδο αναφοράς των βόρειων γειτόνων μας προς το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Ως σταθερούς στόχους, κατά την άποψή του, για το 2020, μεταξύ άλλων, έθεσε:
* Την πλήρη αξιοποίηση της ιστορικά προνομιακής γεωγραφικής της, κεντροβαρούς στην έξοδο των βαλκανικών χωρών προς το Αιγαίο και του εξ αυτής συγκριτικού της πλεονεκτήματος.
* Τη διάνοιξη του κεντρικού κάθετου άξονα με όρους ικανοποιητικής ταχύτητας ως το ΙΧ διευρωπαϊκό άξονα.
* Την εμπέδωση ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων.
* Την αξιοποίηση των κάθε μορφής πλούσιων φυσικών πόρων (υδάτινων, γεωθερμικών κλπ.) και την διασύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη.
* Τη χωροθέτηση της επέκτασης του λιμένα Πόρτο Λάγος και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο λιμάνι, υψηλών απαιτήσεων, ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, αλλά και σκαφών αναψυχής, της ευρύτερης βαλκανικής ενδοχώρας.
* Την ολοκλήρωση, ως το 2015, του περιμετρικού οδικού δακτυλίου Ξάνθης, με προτεραιότητα την ανατολική παράκαμψη της πόλης, με την κατασκευή της σχεδιασμένης μεγάλης γέφυρας στον Κόσυνθο.
* Την ολοκλήρωση του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου μεταφοράς νερού από το Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης.
«Αναγκαίο στοιχείο για την επίτευξη όλων αυτών, είναι να κινητοποιηθούν και οι πολίτες και οι πάσης μορφής φορείς να εμπλακούν στην κατεύθυνση της ευρείας πραγματικής συμμετοχής, με τη διαμόρφωση μιας ιδεολογίας κοινά αποδεκτής, που να βλέπει με αισιοδοξία και όραμα το μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.
Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης
Μιχάλης Στυλιανίδης, πρόεδρος ΤΕΔΚ, δήμαρχος Ξάνθης
* Για το ρόλο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του νομού Ξάνθης μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Μ. Στυλιανίδης (στη φωτογραφία δεξιά, μαζί με το δήμαρχο Βιστωνίδας Ν. Ζλάτκο), τονίζοντας ότι «το συνέδριο ήταν μία σημαντική ευκαιρία να αποτιμηθεί η πορεία μας, και να επισημανθούν τα προβλήματα».
«Το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποτιμηθεί η μέχρι σήμερα πορεία μας, να επισημανθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις, αλλά επίσης να προσανατολίσουμε παραπέρα την πορεία μας προς το 2020 σε σχέση με τα νέα δεδομένα και εξελίξεις που είναι σημαντικά», τόνισε ο Μιχάλης Στυλιανίδης, πρόεδρος ΤΕΔΚ, δήμαρχος Ξάνθης.
Ως προτεινόμενες άμεσες ενέργειες ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να επιδιωχθεί η ανατροπή της σημερινής εικόνας μέσω:
* της αύξησης και εξασφάλισης πόρων για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη
* της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του νομού
* της ενίσχυσης των περιφερειακών δήμων και της δημιουργίας περιφερειακών κέντρων.
Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως οι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε:
α) ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών στο νομό και υποστήριξη μεγάλων έργων ως έργα προτεραιότητας για ένταξη και υλοποίηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, έστω και κατά φάσεις
β) υποστήριξη της υλοποίησης των 3 μεγάλων έργων: αρδευτικό, κάθετος άξονας, αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων
γ) διασφάλιση της ένταξης και χρηματοδότησης των έργων των ΟΤΑ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Πρόσθεσε δε πως θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε πολιτικό επίπεδο όλων των θεσμικών παραγόντων (βουλευτές, αυτοδιοίκηση, φορείς κ.λπ.) σε ό,τι αφορά τα παραπάνω.
* Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, συμμετείχε στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο του νομού Ξάνθης.
«Οι υποδομές με ορίζοντα το 2020»
Αργύρης Πλέσιας, πολιτικός μηχανικός, γ.γ. της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης
Έχοντας υπόψη το επίπεδο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως χωρική ενότητα με κοινά χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης, ο Αργύρης Πλέσιας, πολιτικός μηχανικός γ.γ. της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης, ανέφερε ότι οι προτεραιότητες στην αναφορά των υποδομών είναι αυτές που αφορούν σε:
* Διαχείριση απορριμμάτων.
* Σιδηροδρομικό δίκτυο.
* Οδικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τον κ. Πλέσια, παρ' ότι τα δύο πρώτα θέματα έχουν περιφερειακή σημασία, εντούτοις οι επιδράσεις στη χωρική ενότητα «Νομός» είναι σημαντική και πρέπει να γίνει η αντίστοιχη αναφορά.
Οι υποδομές της σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης αφορούν σε ζητήματα:
* Υδρευσης και
* Αποχέτευσης,
ενώ στις μεγαλύτερες αστικές συγκεντρώσεις όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν οι:
* Υποδομές αστικών μεταφορών
* Υποδομές διαχείρισης κυκλοφορίας.
* Υποδομές διανομής ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους.
Ειδικά για την Ξάνθη ένα σημείο ειδικού τύπου υποδομών αφορά στις απαιτούμενες βασικές υποδομές του χώρου «Παλιά Πόλη». Ειδικότερα, τόνισε ότι το ΤΕΕ «έχει θέσει στις προτεραιότητες του πλαισίου του την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Ξάνθη, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του δικτύου με ανταγωνιστικούς όρους. Η εν συνεχεία ουσιαστική σύνδεση με τους Τοξότες ενός κάθετου βαλκανικού άξονα είναι επίσης επιλογή που θα ευνοήσει το νομό Ξάνθης παρέχοντας πλεονεκτήματα σε περιοχές του ορεινού όγκου. Οι ιστορικές αναφορές στην οικονομική πορεία των οικισμών της Σταυρούπολης αποδεικνύουν ότι με έξυπνη και χρηστή διαχείριση είναι δυνατή η ανάπτυξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων και θα πρέπει να διεκδικηθεί. Ο Σιδηροδρομικός Αξονας, η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι δυνατό να ολοκληρωθεί με στόχο το 2020».
Τουριστική ανάπτυξη
Μάριος Καμμένος, γ.γ. ΗΑΤΤΑ
«Θεωρούμε ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού και ο οικοτουρισμός είναι τα ισχυρά σημεία της περιοχής και σε αυτά θα πρέπει να στραφεί το αναπτυξιακό ενδιαφέρον. Αυτό είναι εμφανές ότι έχει γίνει αποδεκτό και κατανοητό», ανέφερε στην ομιλία του ο γ.γ. ΗΑΤΤΑ, Μάριος Καμμένος. «Το ζητούμενο», τόνισε, «είναι με ποιες μεθόδους και πολιτικές θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στις προσπάθειες ανάπτυξης αυτών των μορφών τουρισμού» και σημείωσε ότι «νέες μορφές τουρισμού, μέσα μεταφοράς εκτός του αεροπλάνου, χρήση νέων τεχνολογιών και δυνατοτήτων που μας προσφέρει το internet, συνεργασίες σε κάθε επίπεδο είναι μερικά από τα βασικότερα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σχεδιάζοντας την ανάπτυξη του αυριανού τουριστικού μοντέλου».
Συμπλήρωσε δε πως στόχος του ΗΑΤΤΑ είναι «η εξέταση και κοινή προώθηση όλων των δυνατοτήτων για τη θέσπιση κοινών τουριστικών προϊόντων και δρομολογίων βασισμένων στην κοινή ιστορία και άλλους πολιτιστικούς παράγοντες όπως παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θρησκεία, γαστρονομία ή φυσική ομορφιά, όπως βιότοποι και άλλα κατάλληλα στοιχεία για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού».
Ο ρόλος στο νέο περιβάλλον
Διονύσιος Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ
* Ο νομός Ξάνθης και η Θράκη στο νέο οικονομικό και συγκοινωνιακό περιβάλλον σε Βαλκανική και Μεσόγειο, ήταν το θέμα της εισήγησης του Δ. Χιόνη, καθηγητή Οικονομικών του ΔΠΘ (στη φωτογραφία στο κέντρο, μαζί με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Α. Καραμπίνη αριστερά, και τον καθηγητή Ν. Κωτσοβίνο δεξιά).
Για τον Διονύσιο Χιόνη, καθηγητή Οικονομικών του ΔΠΘ, σήμερα οι αναπτυξιακοί άξονες που προβάλλουν στο σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης της Θράκης, «κινούνται μεταξύ του διαμετακομιστικού εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της παραγωγής τυποποιημένων και επώνυμων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και στη δευτερογενή παραγωγή. Όλοι αυτοί οι άξονες περιγράφουν το ανταγωνιστικό αύριο και είναι ικανοί να οδηγήσουν τη Θράκη σε μια νέα φάση ανάπτυξης όταν άλλες περιοχές θα προσπαθούν να συνέλθουν από την οικονομική κρίση», ανέφερε για να προσθέσει: «Η Θράκη δεν μπορεί να είναι η περιοχή της συνεχώς υποβοηθούμενης ανάπτυξης, η περιοχή της αδιάκοπτης ζήτησης ενισχύσεων και επιδοτήσεων, η περιοχή της ιμιτασιόν επιχειρηματικότητας, η περιοχή όπου μένει ο φτωχός συγγενής».
«Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα είναι ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με σαφείς προτεραιότητες και στόχους σε συγκεκριμένους τομείς, με μετρήσιμα αποτελέσματα», επισήμανε ο κ. Χιόνης και πρόσθεσε ότι το μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης που ίσχυσε μέχρι σήμερα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αντικατασταθεί. «Το πρόβλημα σήμερα είναι οι προτάσεις για την αντικατάσταση. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να καταλάβουμε ότι η απλοϊκή μεταφορά πολιτικών από την Ε.Ε. στην ελληνική οικονομία δεν είναι χρήσιμη. Οι νέες πολιτικές θα παραχθούν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση και το διάλογο».
Η βιομηχανία - Ανακατατάξεις και προβληματισμοί
Βασίλειος Σκαρλάτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ν. Ξάνθης
«Θεωρούμε πως ο δευτερογενής τομέας στο Νομό μας είναι κεντρικός και αναντικατάστατος παράγοντας της συνολικής του ανάπτυξης. Ως εκ τούτου ανάλογο χρειάζεται να είναι και το ενδιαφέρον όλων όσοι σχεδιάζουν και διαμορφώνουν όρους και προϋποθέσεις γι' αυτόν», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ν. Ξάνθης, Βασίλειος Σκαρλάτος.
Παράλληλα, σημειώνοντας ότι «σε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να βάλουμε ως κυρίαρχο ζητούμενο και στόχο και να επιμένουμε σ' αυτόν, μια ισχυρή ανταγωνιστική τοπική οικονομία, που θα είναι σε θέση να αυξήσει την απασχόληση, προσφέροντας συγχρόνως ευκαιρίες προόδου και ευημερίας στην τοπική κοινωνία», πρότεινε «κεντρικές» και «τοπικές» πολιτικές για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου.
Όπως είπε, και ειδικότερα για τις κεντρικές πολιτικές, πρέπει συντονισμένα να ζητούνται από την Πολιτεία:
1. Πρωτοβουλίες έτσι ώστε να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε. Αξιοποίηση των τοπικών εκπροσώπων μας.
2. Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο νομό με στόχευση:
α) στις υποδομές προσβασιμότητας, Κάθετοι άξονες-Λιμάνια- Σιδηροδρομικό Δίκτυο. Η Θράκη και η Ξάνθη είσοδος και έξοδος του εμπορίου στο Νέο Οικονομικό Χώρο.
β) Στις υποδομές πρωτογενούς τομέα, Αρδευτικά δίκτυα - Αναδασμοί - Αξιοποίηση γεωθερμίας και ορυκτού πλούτου.
3. Ενίσχυση των πολιτικών παρεμβάσεων για:
α) Την προώθηση της υλοποίησης των ήδη εξαγγελθέντων ενεργειακών δικτύων.
β) Την προώθηση και ενίσχυση των πολιτικών για την κατασκευή του Διευρωπαϊκού, Οδικού ¶ξονα 9 Ελσίνκι -Αλεξανδρούπολη.
γ) Την καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας σε κεντρικό επίπεδο.
4. Περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού, μέσα από την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων, για τον περιορισμό κυκλοφορίας στην αγορά των «ασύμβατων» και «ανασφαλών» προϊόντων από τρίτες χώρες. Υποχρεωτική η χρήση πιστοποιημένων υλικών στις κρατικές προμήθειες - δημόσια έργα κλπ.
5. Περιορισμό για την περιοχή μας, του κόστους εργασίας που ενσωματώνεται ανά μονάδα προϊόντος. Το μη μισθολογικό κόστος να μην επιβαρύνει τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής.
6. Τον Επενδυτικό Νόμο - Κίνητρα για την προσέλκυση και την ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή. Χρειάζονται ως αντιστάθμισμα στο παρατηρημένο πρόσθετο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της περιοχής, τόσο στην προσέλκυση όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
α. Να εξαντλούν τα όρια της Ε.Ε. για περιφερειακές ενισχύσεις. Ευδιάκριτη η πριμοδότηση της περιοχής μας.
β. Να υποβοηθούν την εξωστρέφεια (Συνέργειες - Καθετοποίηση στην ευρύτερη περιοχή - Συμμετοχή σε δίκτυα - Υπεργολαβίες κ.λπ.). Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Επανακαθορισμός πόλων ανάπτυξης. Σύνδεσή τους με το σύστημα των ευρωπαϊκών πόλων.
γ. Να υποβοηθούνται πρόσθετα επενδύσεις, που συνδέονται με την υφιστάμενη παραγωγική βάση, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Να επιδιώκεται η καθετοποίηση για να μένει στην περιοχή ολόκληρη η προστιθέμενη αξία. Αν είναι δυνατόν από την πρωτογενή παραγωγή έως το τελικό προϊόν έτοιμο για την τελική κατανάλωση.
Όσον αφορά δε στις τοπικές πολιτικές, ο κ. Σκαρλάτος τόνισε πως «θα πρέπει να είναι συμβατές με τις κεντρικές, για να μη σπαταλούνται δυνάμεις και χρόνος, κυνηγώντας ουτοπίες».
Τα συμπεράσματα
* Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο συνέδριο, γεγονός που απέδειξε ότι όλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πλαίσιο μιας διαβούλευσης, στο σχεδιασμό ενός αναπτυξιακού μοντέλου με συγκεκριμένες στοχεύσεις, καταθέτοντας τεκμηριωμένες υλοποιήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις.
Με τη λήξη του συνεδρίου η επιτροπή συμπερασμάτων αποτελούμενη, από τους Κωνσταντίνο Καρακώστα γενικό διευθυντή ΝΑ Ξάνθης, Δημήτριο Πολυμένη διευθυντή της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της ΝΑ Ξάνθης και Νικόλαο Κωτσοβίνο, καθηγητή διευθυντή Εργαστηρίου Υδραυλικών Έργων ΔΠΘ, ανακοίνωσε τα ακόλουθα:
* Μελετώντας προσεκτικά τις αξιόλογες, ομολογουμένως, εισηγήσεις αλλά και τις τοποθετήσεις των συνέδρων προκύπτει ένα πολύ βασικό και ουσιαστικό συμπέρασμα: Ότι έρχονται να επιβεβαιώσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις, να εμπλουτίσουν τις θέσεις που αναπτύχθηκαν και συμπερασματικά αναφέρθηκαν στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Ορθά λοιπόν ειπώθηκε ότι το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι συνέχεια του πρώτου. Και είναι βασικό, διότι δηλώνει ότι και τότε και τώρα υπάρχει ωριμότητα στη σκέψη, στον προβληματισμό και στις επισημάνσεις, στη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής με προτάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.
* Προσδιορίσθηκαν τα δυνατά σημεία του νομού, τα αδύνατα και οι ευκαιρίες.
* Ο νομός Ξάνθης είναι μικρός σε έκταση, αλλά με ένα αξιόλογο ορεινό όγκο, με μια αποδοτική πεδιάδα, με αμμώδη παραλία 35 χιλιομέτρων με προστατευόμενες περιοχές, πλούσια οικοσυστήματα, με παράδοση και ιστορία, με συνύπαρξη του ηπειρωτικού και μεσογειακού στοιχείου. Με σημαντικές υποδομές, που, είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο και της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, ο νομός, μετά το άνοιγμα και της τουριστικής διόδου με τη γείτονα Βουλγαρία κατέχει κεντροβαρή θέση στη ΒΑ Ελλάδα και στη φυσική έξοδο των βαλκανικών χωρών προς το Αιγαίο.
* Ο γεωργικός χαρακτήρας του νομού παραμένει, μιας και το ποσοστό της γεωργίας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ υπερβαίνει κάθε χρόνο το αντίστοιχο της χώρας. Θα πρέπει όμως να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, την ενίσχυση και ενθάρρυνση νέων καλλιεργειών (ενεργειακά φυτά, βιολογικές καλλιέργειες, αρωματικά φυτά).
* Ο νομός έχει τη φυσική υποδομή να υποστηρίζει την κτηνοτροφία, δίνοντας ταυτόχρονα προσοχή στα παραγόμενα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, όσον αφορά την υγειονομική πιστοποίηση ώστε η απόλυτη διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα του τελικού προϊόντος για τον καταναλωτή να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας.
* Στο δευτερογενή τομέα είναι ορατή η συρρίκνωση της μεταποιητικής βάσης της περιοχής και κυρίως αυτή που ήταν συνδεδεμένη με τους ντόπιους φυσικούς πόρους και παραγωγές. Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος με μέτρα και πολιτικές που θα δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σύνδεση πρωτογενή τομέα - Μεταποίηση με τριτογενή τομέα - Υπηρεσίες. Να επιδιώκεται η καθετοποίηση ώστε να μένει στην περιοχή ολόκληρη η προστιθέμενη αξία.
* Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων παραγωγής, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό, διασύνδεση του Πολυτεχνείου με την παραγωγή, την έρευνα και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
* Αναπτυξιακός προσανατολισμός με κλαδική πολιτική και αναπτυξιακούς άξονες που να κινούνται μεταξύ του διαμετακομιστικού εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της παραγωγής επώνυμων γεωργο-κτηνοτροφικών προϊόντων και στη δευτερογενή παραγωγή.
* Πράσινη ανάπτυξη, η οποία εκφράζεται στο νομό ως πλούσιο περιβάλλον, πλούτος της γης και πλούτος των ανθρώπων.
* Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και διατήρηση της βιοποικιλότητας διότι αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα αξιοποίησης, τόσο του ορεινού όγκου της Ροδόπης, όσο και των δασικών πόρων του νομού.
* Στον τριτογενή τομέα παραμένει αιχμή του δόρατος η ανάδειξη και η αξιοποίηση «του τουριστικού προϊόντος». Η Ξάνθη έχει πλέον καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, με συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, με πυλώνες τη φύση, την παράδοση και τη φιλοξενία. Διαθέτει ένα σύνθετο τουριστικό προϊόν, βασισμένο στη γοητεία των αντιθέσεων, στο οποίο συνδυάζονται το φυσικό κάλλος, η ιστορική παράδοση και πολιτισμική ιδιαιτερότητα. Σε αυτά τα πλεονεκτήματα έρχεται να προστεθεί και η Εγνατία Οδός και η τουριστική δίοδος Θερμών - Κίδαρι - Ζλάτογκραντ Βουλγαρίας.
* Τίθεται ως καθαρή στόχευση η διατομεακή αναδιάρθρωση του τοπικού ΑΕΠ που επιβάλλεται να συγκλίνει με τις σύγχρονες οικονομίες, όπου οι υπηρεσίες κατέχουν πλέον του 70%. Οι υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με έμφαση στον τουρισμό.
* Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα σε ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της γεωθερμίας με κύριες επισημάνσεις: την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης, καθότι το γεωθερμικό πεδίο του νομού μπορεί να αξιοποιηθεί για καλλιέργειες, μεταποίηση, θέρμανση οικισμών, αλλά και στον θερμαλισμό και τον ιαματικό τουρισμό συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία.
* Η διαχείριση των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, και η αντιμετώπιση του φαινομένου της υφαλμίρυνσης με την κατασκευή του περιβαλλοντικού έργου μεταφοράς νερών από το Νέστο ποταμό στην πεδιάδα καταργώντας τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.
* Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε όλο το νομό, η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ανάπτυξη στεγαστικών προγραμμάτων στους οικισμούς του νομού, χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση των νέων δήμων συμπεριλαμβανομένων και των πράξεων εφαρμογής και των έργων υποδομής, άμεση ενεργοποίηση των κωδικών παρέμβασης που αφορούν στη διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, βασικές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων ως διαδημοτικά έργα.
* Μεγάλες παρεμβάσεις εξακολουθούν να παραμένουν ως προτεραιότητες:
- Η επέκταση του Λιμένα Λάγους
- Η Σιδηροδρομική Εγνατία
- Ο Περιμετρικός Δακτύλιος Ξάνθης
- Ο Κάθετος ¶ξονας Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
* Τέλος να αναθεωρηθεί το μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης που ίσχυσε μέχρι σήμερα λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των βασικών δικτύων και υποδομών, με χρήσιμα έργα την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εξωστρέφεια.
Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος μεγάλων ανακατατάξεων. Βιώνουμε μια σκληρή οικονομική κρίση, γεωοικονομικές ανακατατάξεις, καινοτομίες, νέα κοινωνικά ρεύματα, που φέρνει στην καθημερινότητά μας η εποχή της παγκοσμιοποίησης, των μεταναστευτικών ρευμάτων και των κλιματικών αλλαγών.
Η πορεία του νομού προς το 2020 προϋποθέτει ρεαλισμό και ορθολογισμό, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα, ώστε να αμβλυνθούν τα όποια μειονεκτήματα. Οφείλουμε λοιπόν οι στοχεύσεις μας να έχουνε δυναμική, εξωστρέφεια και σιγουριά για το παρόν και το μέλλον.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΧΛΙΑΣ