Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ΜμΕ καταγράφεται σε έρευνα της ΜARC για τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία αναμένει να χαθούν 60.000 θέσεις απασχόλησης μέσα στο αΆ εξάμηνο του έτους και εκτιμά ότι λουκέτα θα βάλουν χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ήδη το βΆ εξάμηνο του 2009 χάθηκαν 110.000 θέσεις απασχόλησης με αποτέλεσμα στο 12μηνο Ιουλίου 2009 έως Ιούνιο του 2010 να κινδυνεύουν να χαθούν περισσότερες από 170.000 θέσεις εργασίας.
Την ίδια ώρα «εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος γενικής στάσης πληρωμών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, γιΆ αυτό και σημείωσε ότι «επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα ''πυρόσβεσης'', αλλά και αναπτυξιακής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Η Συνομοσπονδία προτείνει να διπλασιαστεί το ποσό που θα διατεθεί από το ΤΕΜΠΜΕ προς τις επιχειρήσεις για να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους και φορολογικές τους εισφορές, να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ειδικά για το 2010-2011 να υπάρξει ρύθμιση για εκπτώσεις προστίμων, να δοθούν φορολογικά κίνητρα για όσους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας με μείωση συντελεστών φορολόγησης κλπ.
Ο κ. Ασημακόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2006 στη χώρα μας επιβίωναν 130.000 επιχειρήσεις με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. «Είμαι πεπεισμένος λοιπόν», συμπλήρωσε ότι «μέσα στην επόμενη διετία δεν θα υπάρχουν οι μισές από αυτές».
Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τους μικρομεσαίους είναι και η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος αυτοί που δεν πληρώνουν την εισφορά τους μέσα στο 2010 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 40%. Μ
ια πρόταση που έχει κάνει η συνομοσπονδία, αλλά χωρίς αντίκρισμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι και η έκτακτη εισφορά 1 έως 2‰ επί τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ΟΑΕΕ.
Ο κ. Ασημακοπουλος σχολίασε ότι η αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές και εν τέλει αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά και την απασχόληση, ενώ για το φορολογικό αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «δεν είναι σώφρον να σχολιάσει κάποιος σε αυτή τη φάση το φορολογικό νομοσχέδιο, διότι όπως είναι γνωστό ...ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες'».
Παρουσιάζοντας την έρευνα τα στελέχη της εταιρείας MARC σημείωσαν ότι και στη χώρα μας οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εταιρείες «διαχείρισης απολύσεων» για να οργανωθούν σε αυτό τον τομέα.
Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία που οδηγούν και σε αυτό το δυσμενές τοπίο για την απασχόληση, περισσότεροι από επτά στους 10 δήλωσαν οι επιδεινώθηκε η θέση της επιχείρησης τους το 2ο εξάμηνο του 2009 και περισσότερες από τις μισές (55,4%) περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Αντίστοιχα αρνητική είναι η εξέλιξη της κατάστασης στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων καθώς το 70,7% των επιχειρήσεων είδε το τζίρο του να συρρικνώνεται κατά το 2ο εξάμηνο του 2009 με τα σημαντικότερα προβλήματα να παρατηρούνται στη μεταποίηση και στις μικρότερες επιχειρήσεις.
Περισσότεροι από 8 στους 10 επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη του τζίρου τους για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ενώ ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς και για τη ζήτηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς περισσότεροι από 7 στους 10 είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους να μειώνονται.
Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα για περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπεται περιορισμός της, ενώ περαιτέρω μείωση βλέπουν και στις παραγγελίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (54,1%).
Η όλη κατάσταση έχει επηρεάσει και τις επενδύσεις και μόλις το 8% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων τους επόμενους έξι μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ