Οποια κι αν είναι η απόφαση σήμερα η νέα πορεία μας θα είναι μια θετική πορεία της Ελλάδας,είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το λέει αυτό σήμερα, που είναι μια συμβολική και σημαντική μέρα για τον ελληνισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και δύσκολη για την Ευρώπη και η πρόκληση είναι μεγάλη, συνίσταται δε στο να δείξει διάθεση η Ενωση να στηρίξει την Ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα και την κοινή πορεία.
Πιστεύω ότι τα μηνύματα θα είναι τέτοια, που θα δείξουν ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός.
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τολμηρά, όπως είπε, μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και τόνισε την απόφαση της χώρας να ρυθμίσει εκείνη τα του οίκου της.
Εκανε δε λόγο για τα πιό ριζοσπαστικά μέτρα που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση και τα οποία βάζουν τη χώρα σε μια νέα πορεία και πρόσθεσε ότι τα μηνύματα αλληλεγγύης που φθάνουν στην Ελλάδα από όλες τις γωνιές της γης δείχνουν ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Γιούνκερ: Προς συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται «από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διμερή δάνεια» των εταίρων της Αθήνας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός ανάμεσα σ΄έναν μηχανισμό του ΔΝΤ και σε διμερή δάνεια. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί και από το ΔΝΤ και από διμερή δάνεια», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ.
«Εγώ δεν ήμουν υπέρ της προσφυγής σε έναν μηχανισμό του ΔΝΤ, αλλά διαπιστώνω ότι ορισμένες χώρες μέλη (της ΕΕ) αναφέρονται στο ΔΝΤ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναμεφόμενος στη στάση της Γερμανίας.
«Δεν αποκλείεται να συνέλθει το Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μετά το δείπνο. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Yπέρ συνδυασμένης βοήθειας προς την Ελλάδα η Μέρκελ
«Σσθεναρά» δεσμεύμενη απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους για ένα σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα που θα συνδυάζει διμερείς βοήθειες και μία συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τόνισε ότι είναι η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
«Είμαι σθεναρά δεσμευμένη για την επιτυχία μίας τέτοιας λύσης στην οποία θα εμπλέκονται το ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ.
Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η κ. Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα ανεχθεί «εσκεμμένη υπεκφυγή» από το Σύμφωνο Σταθερότητας από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η Μέρκελ στην ομιλία της για την κυβερνητική πολιτική λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες τόνισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η βάση για το ενιαίο νόμισμα,δεν έγινε για μία τέτοια υπεκφυγή.Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να «παίζουν» με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, είπε και ζήτησε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα με τα ανώτατα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο.
Αποφασισμένοι για επίτευξη συμφωνίας Ρόμπεϊ - Σαρκοζί
Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ το απόγευμα της Τετάρτης δήλωσαν αποφασισμένοι για επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.
Οι δύο ηγέτες «προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία» προσθέτει χωρίς άλλες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Έκκληση Ρεν για ευρωπαϊκή λύση
Νωρίτερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν απηύθυνε έκκληση για τη λήψη ευρωπαϊκής πολιτικής απόφασης για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την υπάρχουσα κατάσταση «σοβαρή».
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ιδέας, ο μηχανισμός στήριξης της χώρας μας να καθοδηγείται με σαφή τρόπο από την Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί οικονομική βοήθεια.
Σημείωσε ακόμη πως αν και το θέμα της Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, δεν θα μπορούσε να φανταστεί να μην συζητηθεί. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί, εντός της ευρωζώνης, ένα εργαλείο για συντονισμένη δράση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης» συνέχισε.
Προσπαθώντας προφανώς να εξευμενίσει τη Γερμανία, τόνισε πως «το πλαίσιο για συντονισμένη δράση θα πρέπει να εκληφθεί ως δίκτυ ασφαλείας που να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που όλα τα άλλα μέσα για την αποτροπή κρίσης έχουν εξαντληθεί, και πρωτίστως εφόσον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για πολιτική δράση σε εθνικό επίπεδο».
«Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον του ευρώ»
Είναι ώρα να μιλήσει η Ευρώπη για το μέλλον της ευρωζώνης, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μία ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα.
«Ζητούμε» πολιτική στήριξη», επανέλαβε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να δείξει τις προθέσεις της» επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν.
AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο