Δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν άμεσα μετά την «εμπλοκή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα υψηλά επίπεδα των CDS των 5ετών ελληνικών ομολόγων και της διαφοράς αποδόσεων των κρατικών ομολόγων Ελλάδος - Γερμανίας.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, ενδεχομένη αποκλιμάκωση των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και των CDS θα πρέπει να αναμένεται εφόσον οι συμμετέχοντες στις αγορές πειστούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει και να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που θα προβλέπονται από το πλαίσιο συμφωνίας του ΔΝΤ.
Στη σχετική ανάλυση της Alpha Bank και συγκεκριμένα του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνών Αγορών, σημειώνεται ότι για να εκτιμηθεί η πιθανή εξέλιξη του κόστους ασφάλισης έναντι αθέτησης αποπληρωμής υποχρεώσεων (Credit Default Swap) των 5ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδος μετά την εμπλοκή του ΔΝΤ, παρατηρείται η διαχρονική συμπεριφορά των αντίστοιχών περιθωρίων των χωρών οι οποίες έκαναν χρήση οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ στο πρόσφατο παρελθόν.
Για παράδειγμα, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας και πάντως χωρών εκτός Ευρωζώνης.
Τα περιθώρια CDS των 5ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας άρχισαν να παρουσιάζουν ανοδική τάση από το Δεκέμβριο του 2009, όταν η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής της ικανότητας.
Τα CDS των 5ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν προχθές ιστορικό υψηλό στις 855 μονάδες βάσης, ενώ χθες διαμορφώθηκαν περί τις 750 μ.β. Αντίστοιχη συμπεριφορά στα περιθώρια των CDS έχει καταγραφεί στο παρελθόν σε οικονομίες οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο ΔΝΤ.
Οπως παρατηρείται, μετά την εμπλοκή του ΔΝΤ τα επίπεδα των CDS 5 ετών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ αρχίζουν να αποκλιμακώνονται ύστερα από περίπου 2 - 4 μήνες, καθώς χρειάζεται χρονικό διάστημα προκειμένου να πειστεί η αγορά ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει τα μέτρα που έχει προτείνει το ΔΝΤ.