Επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010 16:53

Το ενδιαφέρον της για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επαναβεβαίωσε η Ρωσία, με αφορμή και τη σημερινή υπογραφή Πρωτοκόλλου της 7ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές διατύπωσαν το ενδιαφέρον τους για την έναρξη των εργασιών και τη διασφάλιση των όρων οικονομικής βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας του έργου προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης των δύο χωρών, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ, εξετάζεται η περαιτέρω συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνεργασία αυτή θα πραγματοποιείται μόνο μέσω ανοικτών διαγωνισμών, βάση αντίστοιχων οδηγιών της ΕΕ περί λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα συνάδει προς το καθεστώς απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, Ελλάδα και Ρωσία εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για επέκταση του υφιστάμενου συμβολαίου παροχής φυσικού αερίου μετά τη λήξη της προθεσμίας ισχύος του το 2016. Σύντομα μάλιστα αναμένεται έναρξη διαβουλεύσεων για την προετοιμασία νέου συμβολαίου και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση των σχετικών θεμάτων.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επίσης για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο μερών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Την ικανοποίησή τους για την υπογραφή του πρωτοκόλλου εξέφρασαν η υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ.Vladimir I. Chkhikvishivil, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα