Τροπολογία που δίνει στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων τη δυνατότητα «αξιοποίησης» πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πέραν της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «στην έννοια της «αξιοποίησης» υπάγεται κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία και εν γένει ενέργεια, ή πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας δύναται το Δημόσιο, κατά την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, να αποκομίσει οποιαδήποτε άμεση, ή έμμεση ωφέλεια».
Στο παραπάνω πλαίσιο, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να αποφασίζει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιρειών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Εποπτεύων υπουργός της Επιτροπής, ορίζεται ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η υλοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής διέπεται από τις διατάξεις του νόμου του 2002 για τις αποκρατικοποιήσεις και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Σημειώνεται πως οι συμβάσεις αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ή επιβάρυνση του δημοσίου, ή τρίτων.
Χρ. Σταϊκούρας: Υπό την πίεση της ΝΔ η τροπολογία
Αδυναμία να προωθήσει ουσιαστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ, διά του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με αφορμή τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Με δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την ένταξη της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας στην Ημερήσια Διάταξη της Διυπουργικής Επιτροπής.
«Το γεγονός τουλάχιστον ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε σήμερα είναι θετικό και υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ορθότητα του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που πρόσφατα πρότεινε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της κ. Αντώνης Σαμαράς», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και συνεχίζει:
«Είναι ενθαρρυντικό που η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα και υπό την πίεση του Σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αρχίζει να τη συζητά».
Ζητεί τέλος ο διάλογος που ξεκινά να μην εξαντληθεί «σε γενικόλογες και αόριστες αναφορές και συστάσεις επιτροπών, αλλά να πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ