Παρευξείνια: Προς νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες

Δανειοδοτική σύμβαση, 20 εκατ. ευρώ, με ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΑΕ
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 17:00

Σε ελληνικές επιχειρήσεις κατευθύνθηκαν τρία στα δέκα ευρώ (ποσοστό 27%) από τα νέα δάνεια που χορήγησε στο 9μηνο του 2010 η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα). Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί 12 επενδύσεις, συνολικού ύψους 180 εκατ. δολ., ενώ ετοιμάζονται κι άλλες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες.

Με αφορμή την υπογραφή δανειοδοτικής σύμβασης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ο Ρώσος πρόεδρος της Τράπεζας, Αντρέι Κοντακόφ, γνωστοποίησε ότι η Παρευξείνια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο αναπτυξιακούς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ), αλλά και με την κυβέρνηση της Σερβίας, για την είσοδό τους στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Όπως εξήγησε, για να προχωρήσει μια χώρα στο μετοχικό της κεφάλαιο, πρέπει να συμμετέχει στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η Σερβία δεν μετέχει στον ΟΣΕΠ, οπότε για να εισέλθει στην Παρευξείνια, πρέπει πρώτα να γίνει μέλος του Οργανισμού και εκεί εστιάζονται στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τους δύο αναπτυξιακούς οργανισμούς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο Έλληνας γενικός της γραμματέας, Γιώργος Κοττάς, εκτίμησε πως «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε σημαντικές συναντήσεις, που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν σε ευτυχή κατάληξη τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό». Αξίζει να σημειωθεί πως ενδεχόμενη είσοδός τους στο κεφάλαιο της Τράπεζας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αύξηση της σημερινής πιστοληπτικής της αξιολόγησης (σήμερα Α3).

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της ΤΕΡΝΑ, Παναγιώτης Πόθος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Παρευξείνια Τράπεζα, καθώς -όπως είπε- ο όμιλος επεκτείνεται σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική), μεταξύ των οποίων και η περιοχή αρμοδιοτήτων της Τράπεζας. Το ποσόν του δανείου θα υποστηρίξει το πρόγραμμα επενδύσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα και την Παρευξείνια περιοχή και θα χρησιμοποιηθεί -μεταξύ άλλων- για την κατασκευή δύο έργων στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Ρόδου.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις συμβάσεις με άλλες ελληνικές εταιρείες, την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε δάνειο 10 εκατ. ευρώ από το Συμβούλιο Διευθυντών της για την αναχρηματοδότηση επένδυσης και πρόσθετα έργα στο ιατρικό κέντρο «Υγεία» στα Τίρανα (κατασκευάστρια ήταν η ΤΕΡΝΑ ΑΕ), ενώ «στα υπόψη» βρίσκεται -μεταξύ άλλων- και μια μονάδα δομικών υλικών στην Κοζάνη.

«Αν εγκριθούν και οι νέες αυτές επενδύσεις, το ελληνικό χαρτοφυλάκιο των δανείων της Τράπεζας για το 2010 θα αυξηθεί κατά 17%», σημείωσε ο κ.Κοντακόφ.

Μέχρι πέρυσι, η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στο χαρτοφυλάκιό της ήταν σχετικά περιορισμένη, καθώς ενώ η Ελλάδα κατέχει ποσοστό 16,5% στο μετοχικό της κεφάλαιο, όσο δηλαδή η Ρωσία και η Τουρκία, οι εγκεκριμένες από το Συμβούλιο της Τράπεζας χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας ήταν στο 7,27% του συνόλου των δανείων της περιόδου 1999-2009, έναντι 18,74% για την Τουρκία και 23,22% για τη Ρωσία.

Η Παρευξείνια Τράπεζα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε από τις χώρες Ελλάδα, Τουρκία και Ρωσία (οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι), Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα