Τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Μακροχώρι Ημαθίας, που στις 13 Απριλίου 2003 επλήγη από την απίστευτη τραγωδία με θύματα 21 μαθητές Λυκείου μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τέλεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό κατάστημα του Δήμου Αποστόλου Παύλου, το οποίο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως με επιχορηγήσεις της Βουλής των Ελλήνων. Ο εμπλουτισμός της συλλογής της βιβλιοθήκης με 1.127 τίτλους βιβλίων και ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός της την καθιστούν άμεσα επισκέψιμη και χρήσιμη για το κοινό της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Πετσάλνικος εγκαινιάζοντας τη Βιβλιοθήκη επεσήμανε ότι «το έργο αυτό υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων πριν από επτά χρόνια, αρχικά επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα εικοσιένα αδικοχαμένα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003. Ξέρω ότι για τους γονείς, τα αδέλφια, τους οικείους και τους φίλους, δεν υπάρχει επαρκής παρηγοριά».
«Ωστόσο, εμείς από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε ως Βουλή, με αυτή τη χειρονομία προσφοράς, να δημιουργήσουμε μια προοπτική αισιοδοξίας για το μέλλον, την αισιοδοξία που προσφέρει η μάθηση, η γνώση, η καλλιέργεια του πνεύματος και της αισθητικής. Θελήσαμε να επενδύσουμε στο αύριο, δημιουργώντας και προσφέροντας έναν χώρο πολιτισμού, όπου όλοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι και τα παιδιά, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη λογοτεχνία, τις επιστήμες, τις τέχνες, τις νέες τεχνολογίες, αλλά και στον απέραντο κόσμο της ψηφιακής γνώσης», πρόσθεσε.
Εξέφρασε τέλος την ευχή «το έργο αυτό να γίνει πυρήνας πολιτισμού για την περιοχή, ένα δεύτερο σπίτι πρωτίστως για τα παιδιά, για τη νεότερη γενιά». «Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε πως παρά τις δυσκολίες των καιρών, μπορούμε να πράττουμε δημιουργικά, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε.