Για ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο έργο έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών της χώρας.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ολοκληρωμένη.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι ίσως το σημαντικότερο απ’ όσα έχει παρουσιάσει ως σήμερα η κυβέρνηση. «Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα. Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.
Όσον αφορά στην οικονομική επιχορήγηση, ορίζεται ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1.500 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ, και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.
Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.
«Με το όριο αυτό των 1.500 ευρώ/τ.μ καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι η θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές, η τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, η αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
«Αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και σε 70% εξοικονόμηση ενέργειας, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή και για τον περιβάλλον», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό θα ανεβαίνει.
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης ότι θα δοθεί ένα διάστημα 3 μηνών ως την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ, να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.
«Ο στόχος πάντως ο δικός μας, αν ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, είναι να ξεκινήσουμε 1η Οκτωβρίου», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προετοιμασία του προγράμματος το ΥΠΑΝ συνεργάστηκε στενά με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης καθώς και τους ΓΓ των Περιφερειών. Στην υλοποίησή του εμπλέκονται, άλλωστε, η Κομισιόν, 5 Υπουργεία, οι 13 Περιφέρειες της χώρας και φυσικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα πρέπει να προετοιμαστούν.
Ολες οι λεπτομέρειες, ερωτήσεις και απαντήσεις στο συνημμένο αρχείο.