«¶ρρωστο» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και δεσμεύθηκε να το αλλάξει το ταχύτερο δυνατό, μέσα από «ένα γόνιμο και με καθορισμένα χρονικά όρια κοινωνικό διάλογο».
«Η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος, ως ενός θέματος με εθνικές διαστάσεις, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, επείγουσα προτεραιότητα, επείγουσα ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του ασφαλιστικού που παρέλαβε ως υπουργός Εργασίας, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι το 2009 οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2 δισ. 470 εκατομμυρίων ευρω.
«Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το έτος 2008, ήταν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή έχουμε μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασιασμό, ενώ σκοτεινότερη εμφανίζεται και η προοπτική για το 2010, αν δεν προλάβουμε», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση των δαπανών των φορέων υγείας, τονίζοντας πως ειδικά «οι δαπάνες για το φάρμακο καλπάζουν κατά κυριολεξία». Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει μέτρα για τις φαρμακευτικές δαπάνες.
«Το σύστημα μας λοιπόν είναι άρρωστο, για να μην πω τίποτα περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Αυτήν την κατάσταση αναλάβαμε και αυτήν την κατάσταση είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε το ταχύτερο δυνατό».
Ο υπουργός Εργασίας έκανε εκτεταμένη αναφορά και σε δημοσιεύματα, που όπως υποστήριξε «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχουν σχέση με τους σχεδιασμούς μας, δεν έχουν σχέση με τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει».
«Ότι έχουμε να πούμε θα το πούμε με σαφήνεια, θα το πούμε δημοσίως, θα το πούμε προς όλους προς όλα τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός για μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση λαμβάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και κάλεσε τους πολίτες να ακούν μόνο τους αρμόδιους υπουργούς.
Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε: «Θα δώσουμε λύση, θα δώσουμε κατάλληλη λύση, θα δώσουμε λύση μέσα από κοινωνικό διάλογο, θα δώσουμε μια λύση που έχει ανάγκη η χώρα, ο ελληνικός λαός, δεν θα δώσουμε λύση σε βάρος του ελληνικού λαού».
Γ. Πεταλωτής: Η κυβέρνηση θα ανοίξει ευρύτατο εθνικό διάλογο
«Η κυβέρνηση θα ανοίξει ευρύτατο εθνικό, κοινωνικό, διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα, για τα οποία και με το πρόγραμμά μας και με τις δεσμεύσεις μας έχουμε προαναγγείλει μεγάλες τομές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκέφτεται την αποδοχή της πρότασης του προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό στη Βουλή ή ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «οι προτάσεις που κατατίθενται και μάλιστα από αρχηγούς των κομμάτων, είναι ευπρόσδεκτες».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας και συγκεκριμένα ερωτηθείς ποιος είναι ο ορίζοντας του διαλόγου, όταν υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» ότι θα υπαχθούμε σε «μια από τις αυστηρότερες μορφές επιτήρησης» από την ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι ο διάλογος για την οικονομία είναι ένας ανοιχτός διάλογος. Πρόσθεσε πως όταν μιλάμε για οικονομία δεν εννοούμε μόνο έναν διαφορετικό τρόπο φορολόγησης, αλλά για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.
«Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες ξεκινάμε να προσδιορίσουμε τι οικονομία θέλουμε να δρομολογήσουμε από εδώ και πέρα» εξήγησε.
Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνητικών μελών, τα απέρριψε κατηγορηματικά.
ΚΚΕ: Νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα
Να απορρίψουν κατηγορηματικά την πολυχρησιμοποιημένη βιτρίνα του «κοινωνικού διαλόγου» και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν κάλεσε τους εργαζόμενους το ΚΚΕ.
Έκανε δε λόγο για «νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα», η οποία, όπως υποστήριξε, «έχει αποφασιστεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα, που τώρα χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι».
«Τα ταμεία άδειασε και συνεχίζει να τα αδειάζει η θρασύτατη ληστεία που υφίστανται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες επί δεκαετίες», τόνισε το ΚΚΕ.
Ζήτησε τέλος να μην υπάρξει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, καμιά μείωση στις συντάξεις και να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
«Για να έχει η πάλη σήμερα αποτελέσματα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να πάρουν πίσω την ψήφο τους με την αγωνιστική τους δράση», κατέληξε το ΚΚΕ.
ΛΑΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου γίνεται «λαγός» των προεκλογικών του υποσχέσεων
«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα... Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά έταζε "λαγούς με πετραχήλια" και σήμερα γίνεται "λαγός" των προεκλογικών του υποσχέσεων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και να εξισώσει σταδιακά τα όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος σπέρνει ανέμους στο ασφαλιστικό, θερίζει κοινωνικές θύελλες
«Η κυβέρνηση θα πάθει τα ίδια που έπαθε ο Σημίτης με τα μέτρα Γιαννίτση. Όποιος σπέρνει ανέμους στο ασφαλιστικό, θερίζει κοινωνικές θύελλες», παρατήρησε σχετικά ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της εργατικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογράμμισε ακόμη πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση με οποιοδήποτε πολιτικό αντάλλαγμα την αφαίρεση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων της χώρας μας».
Υποστήριξε δε ότι «τη μαύρη τρύπα στην οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι».
Όπως ανέφερε, «τη δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια ανέχτηκαν, στήριξαν ή και συνεργαστήκαν στη λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, είτε μέσω των άτοκων καταθέσεων τους στις τράπεζες για πολλά χρόνια, είτε με την τοποθέτηση τους στο χρηματιστηριακό τζόγο και στα δομημένα ομόλογα, είτε με τις χαριστικές ρυθμίσεις προς όσες επιχειρήσεις κάνουν συστηματική εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή και εισφοροκλοπή. Και που επίσης με τις πολιτικές τους αύξησαν την ανεργία και γενίκευσαν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης».
Σημείωσε τέλος ότι «η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις δεν χρειάζονται τη νέα κατεδάφισή τους που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά στήριξη και αναβάθμιση με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης τους».