Μ. Σάλλας: Η αύξηση των καταθέσεων θα δώσει φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 17:22
UPD:17:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/GEORGE BROUSALIS

Η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες μετά τη λήξη της πανδημίας βρίσκεται ήδη εδώ ,ανέφερε ο κ. Μ. Σάλλας στο Delphi Forum. Υποστήριξε πως αναμένεται μια ανάπτυξη 5% για την τρέχουσα χρονιά και τουλάχιστον άλλο τόσο για το 2022. Επομένως, για το 2022 το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2019. «Σύντομα θα δούμε τμήμα των αποταμιεύσεων της προηγούμενης περιόδου να διοχετεύεται στην κατανάλωση, ενισχύοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν» σημείωσε.

Μετά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών υπάρχει φθηνό χρήμα το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αναδιανομή εισοδήματος από τους καταθέτες στις επιχειρήσεις που έτσι δανείζονται πολύ φθηνότερα. Είναι μια «θυσία» του καταθέτη προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις λύσεις που είχαν στη διάθεσή τους οι τράπεζες επεσήμανε πως η πανδημία οδήγησε τους θεσμούς να χρησιμοποιήσουν ένα σημαντικό πλήθος εργαλείων μέσα από τα οποία υποστηρίχθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Σάλλας σημείωσε πως οι τράπεζες αξιοποίησαν τον Ηρακλή Ι και ΙΙ και εξυγίαναν σε σημαντικό βαθμό το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων τους: «Ο Ηρακλής υπήρξε πολύ γενναίος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να χρηματοδοτήσουν την αγορά οι τράπεζες, καθώς τα προβλήματα που έφερε η πανδημία χρειάζονται άμεσες λύσεις και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια.

Αναφέρθηκε, ερωτώμενος σχετικά, σε προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν όπως η Bad Bank και το Sale and Lease Back, λέγοντας ότι ήταν λύσεις που εκείνη την εποχή ενδεχομένως να είχαν αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα από τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν γιατί οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και επικρατούσε μια διαφορετική και ίσως τιμωρητική αντίληψη από τους θεσμούς εκείνη την περίοδο. Εξάλλου και μεταξύ των τραπεζών δεν υπήρχε ενιαία άποψη τότε, σημείωσε κ. Σάλλας.

Το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει πολύ θετικά. Η δυνατότητα απόσχισης του υγιούς τμήματος από την παλαιά τράπεζα με τραπεζική άδεια (hive down), σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον Ηρακλή Ι και ΙΙ βοήθησαν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στην έξοδό τους από την κρίση. Αυτό που απαιτείται πια είναι η ανάπτυξη του ενεργητικού τους, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης απώλεσαν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο δύσκολα πλέον θα ανακτήσουν. Οι καινούριες τεχνολογίες ωστόσο δίνουν νέες δυνατότητες για ανάπτυξη εργασιών στο εξωτερικό.

Τέλος ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι για τις τράπεζες σήμερα δίδονται ευκαιρίες εξυγίανσης και ανάπτυξης. «Δύσκολα θα ξαναδούμε στο μέλλον τέτοια συγκυρία: ευνοϊκές ρυθμίσεις από την ECB, υψηλή ρευστότητα με σχεδόν μηδενικό καταθετικό κόστος, ευρεία κοινωνική αποδοχή για ψηφιακό περιβάλλον και για ηλεκτρονικές συναλλαγές, σοβαρά και με διάρκεια υποστηρικτικά μέτρα από την πολιτεία, τόσο για τις τράπεζες όσο και για την αγορά και τέλος ένα ισχυρό αναπτυξιακό όπλο όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλα αυτά συνδυαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο και κατηγορία τόσο την Οικονομία όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα» κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα