Το καθημερινό ερώτημα «Ενοίκιο ή Φαγητό» αντιμετωπίζει περίπου ένας στους επτά κατοίκους της Νέας Υόρκης. Ο 45χρονος Βιρτζίλιο Αβιλες, το 1988, είχε πέσει 4 ορόφους ενώ καθάριζε τζάμια. Τότε κέρδιζε 1.000 δολάρια την βδομάδα, σήμερα μετά από έξι μήνες σε κώμα και δέκα χρόνια σε νοσοκομεία, παίρνει από την κυβέρνηση επίδομα 250 δολαρίων το μήνα, ενώ το νοίκι του είναι 200. Κουτσαίνοντας και με το φαγητό στο χέρι, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ξοδεύει δέκα δολάρια την ημέρα για φαγητό. «Πρέπει να τρώω εδώ, στο "Μέρος της Λύσης"», λέει χαρακτηριστικά.
Στο Μπρονξ στεγάζεται η οργάνωση που διανέμει σούπα σε φτωχούς ανθρώπους. «Οταν πρωτοήλθα εδώ, ήταν οι μειονότητες και οι χρήστες ναρκωτικών, τώρα είναι οικογένειες και άνθρωποι που αγωνίζονται», δηλώνει η εκτελεστική Διευθύντρια της Οργάνωσης, η Αδελφή Μαίρη Αλις Χανάν που δουλεύει δέκα χρόνια στην Οργάνωση που σερβίρει 325 γεύματα και δείπνα και διανέμει 2.700 τσάντες που η κάθε μία περιέχει 9 γεύματα. «Δεν χρειάζεται να είσαι άστεγος για να πεινάς», δήλωσε.
Με βάση στοιχεία του 2005, εκτιμάται ότι το πρόβλημα της πείνας αντιμετωπίζουν περίπου 12 εκ. νοικοκυριά, 35 εκ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, αλλά είναι πιο εμφανές στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 3.800 άνθρωποι είναι άστεγοι και το 1/5 των κατοίκων ζουν κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας των 10.000 δολαρίων. Ωστόσο οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ θα πάρουν εφέτος περίπου 24 εκ. δολάρια σε μπόνους.
Η Τράπεζα Φαγητού της Πόλης της Νέας Υόρκης, που στεγάζεται σε μία αποθήκη 9 στρεμμάτων στο Μπρονξ, διανέμει κάθε χρόνο 30 τόνους φαγητού σε περισσότερες από 1.200 ομάδες και φιλανθρωπικές οργανώσεις στην πόλη.
Περίπου το 40% των οικογενειών με παιδιά είχαν το 2005 δυσκολίες να αγοράσουν φαγητό και το 1/5 των παιδιών της πόλης εξαρτώνται από το δωρεάν φαγητό για να επιβιώσουν, σύμφωνα με στοιχεία της «Τράπεζας Φαγητού» που καθημερινά διανέμει 250.000 γεύματα και 5,5 τόνους φρέσκων προϊόντων το χρόνο για να καταπολεμηθεί παράλληλα η παχυσαρκία των φτωχών, οι οποίοι δεν έχουν ισορροπημένα θρεπτικά γεύματα. Ενα χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και μία σόδα κοστίζουν 99 σέντς ενώ με τα ίδια λεφτά στο σουπερμάρκετ δεν αγοράζεις ούτε φασόλια, σημειώνει η πρόεδρος της «Τραπεζας Φαγητού» Λουίζ Καμπρέρα, η οποία προσθέτει ότι «οι άνθρωποι πρέπει να τρέφονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μείνουν υγιείς και να συνεχίσουν να δουλεύουν».
* Αστεγος στη Νέα Υόρκη, ελαιογραφία, 50X60, του Dan Gheno
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters